Η δοκιμαστική εργατική συμφωνία μεταξύ της General Motors και του συνδικάτου United Auto Workers (UAW) επικυρώθηκε και πλέον οι εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία αυτή είναι οι πρώτοι στις Big-3 του Ντιτρόιτ που εγκρίνουν την εργοδοτική πρόταση.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στη συνεχιζόμενη ψηφοφορία στη Ford και στη μητρική εταιρεία της Chrysler, Stellantis, όπου με βάση τα έως τώρα αποτελέσματα των επί μέρους ψηφοφοριών, όλα δείχνουν ότι η συμφωνία θα εγκριθεί άνετα.

General Motors: Αυξήσεις κατά 23% πρότεινε στους απεργούς

Η ψηφοφορία «κλειδώνει» τη δοκιμαστική συμφωνία μεταξύ του συνδικάτου UAW και της GM μετά από μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία συντονισμένων απεργιών έξι εβδομάδων και στις τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες που είχαν ως βασικό τους αίτημα την αύξηση των μισθών των εργαζομένων. Τελικά, το συνδικάτο μπόρεσε να πετύχει αυξήσεις ρεκόρ στους μισθούς των εργαζομένων στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας μετά από χρόνια στασιμότητας και επώδυνων (εργατικών) παραχωρήσεων μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Πλειοψηφεί η έγκριση της συμφωνίας

Με βάση τα στοιχεία του UAW για την πορεία της ψηφοφορίας στους εργαζόμενους της GM, η διαφορά υπέρ της έγκρισης της συμφωνίας είναι 55% ενώ το 45% ψηφίζει «κατά». Συνολικά έως σήμερα έχουν ψηφίσει 36.000 εργαζόμενους από περίπου 46.000 εργάτες που εκπροσωπούνται από την UAW.

Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη.

Επτά από τα 11 εργοστάσια συναρμολόγησης της GM απέρριψαν τη συμφωνία. Ωστόσο, το μεγαλύτερο εργοστάσιο συναρμολόγησης στο Άρλινγκτον του Τέξας, ενέκρινε τη συμφωνία μαζί με τα εργοστάσια συναρμολόγησης στο Ντιτρόιτμ, το Κάνσας και τη λίμνη Μίσιγκαν.

Αν και το UAW δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την επικύρωση, όλα δείχνουν ότι η ψηφοφορία θα σηματοδοτήσει την πρώτη έγκριση μιας συμφωνίας, η οποία θα διαρκέσει έως τον Απρίλιο του 2028.

Η αντίστοιχη διαδικασία σε Ford και Stellantis είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Σημειώνεται ότι και οι τρεις εταιρείες κατέληξαν σε προσωρινές συμφωνίες πριν από περίπου δύο εβδομάδες με το συνδικάτο UAW.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή