Στην πιθανότητα να χρειαστεί να επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο συρρικνώνει τον ισολογισμό της Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναφέρθηκε η πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Λόρι Λόγκαν, καθώς περιορίζεται η ρευστότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Ενώ η ρευστότητα και τα αποθεματικά των τραπεζών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα εξακολουθούν να είναι περισσότερο από άφθονα, είπε η ίδια, οι μεμονωμένες τράπεζες θα μπορούσαν να αρχίσουν να βλέπουν περιορισμούς ρευστότητας, ιδίως καθώς τα υπόλοιπα στη διευκόλυνση αντίστροφης επαναγοράς μιας ημέρας της Fed μειώνονται. Εκτίμησε ότι είναι πλέον σκόπιμο να αρχίσουν οι συζητήσεις σχετικά με τις παραμέτρους της απόφασης να επιβραδύνει η Fed τον ρυθμό εκροής του ισολογισμού της.

Repos ΗΠΑ: Βίαιες διακυμάνσεις -Ο ρόλος της Fed

«Κατά την άποψή μου, θα πρέπει να επιβραδύνουμε τον ρυθμό εκροής καθώς τα υπόλοιπα του ON RRP προσεγγίζουν ένα χαμηλό επίπεδο», είπε. Η διευκόλυνση Overnight Reverse Repo (ON RRP) είναι εργαλείο νομισματικής πολιτικής που χρησιμοποιείται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για τον έλεγχο των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων και τη διαχείριση της ρευστότητας της αγοράς.«Η ομαλοποίηση του ισολογισμού με πιο αργούς ρυθμούς μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει να φτάσουμε σε έναν πιο αποτελεσματικό ισολογισμό μακροπρόθεσμα, εξομαλύνοντας την αναδιανομή και μειώνοντας την πιθανότητα να χρειαστεί να σταματήσουμε πρόωρα».

H συρρίκνωση του ισολογισμού

Η  έκκληση της Λόγκαν έχει κύρος λόγω του προηγούμενου ρόλου της ως κορυφαίο στέλεχος στο γραφείο αγορών της Fed της Νέας Υόρκης.

Η Fed έχει αφήσει στοιχεία ενεργητικού (ομόλογα) που ωριμάζουν να φύγουν από τον ισολογισμό της, αντί να επανεπενδύσει σε περισσότερους τίτλους, καθώς τροποποιεί την πολιτική της μακριά από τα προγράμματα τόνωσης της εποχής της πανδημίας. Το χαρτοφυλάκιο των περιουσιακών της στοιχείων έχει συρρικνωθεί στα 7,68 τρισ. δολάρια από σχεδόν 9 τρισ. δολάρια το 2022.

Η επικεφαλής της Fed του Ντάλας, που δεν ψηφίζει για τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής φέτος, τόνισε επίσης ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια, εάν σημειωθεί εκ νέου επιτάχυνση του πληθωρισμού.

«Αν δεν διατηρήσουμε επαρκώς σφιχτές χρηματοπιστωτικές συνθήκες, υπάρχει κίνδυνος ο πληθωρισμός να ανακάμψει και πάλι και να αντιστρέψει την πρόοδο που έχουμε κάνει» εξήγησε. «Υπό το πρίσμα της χαλάρωσης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών τους τελευταίους μήνες, δεν θα πρέπει να βγάλουμε ακόμη από το τραπέζι το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης των επιτοκίων».

«Οι αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στην επαναφορά της ζήτησης και της προσφοράς σε ισορροπία και στη διατήρηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό» σημείωσε η Λόγκαν. Μια αντιστροφή αυτού του γεγονότος τους τελευταίους μήνες – η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου βρίσκεται στο 4,05%, από σχεδόν 5% τον Οκτώβριο, και οι μετοχές έχουν κάνει ράλι από τότε – θα μπορούσε να ωθήσει προς τα πάνω τη συνολική ζήτηση, είπε

«Τους τελευταίους μήνες, οι  αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων έχουν επιστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της σύσφιγξης που είδαμε το καλοκαίρι» ανέφερε η Λόγκαν. «Δεν μπορούμε να υπολογίζουμε στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών αν δεν διατηρήσουμε επαρκώς περιοριστικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή