Η δραστηριότητα των υπηρεσιών της ευρωζώνης θα μπορούσε να αποδυναμωθεί περαιτέρω τα επόμενα τρίμηνα απόρροια λόγω της αύξησης των επιτοκίων, αλλά ο αντίκτυπος στον κλάδο μπορεί να είναι πιο ήπιος σε σχέση με τη μεταποίηση, σύμφωνα με σημερινή μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο μεταποιητικός τομέας στη ζώνη του ευρώ είναι σε ύφεση το μεγαλύτερο μέρος του 2023, εν μέρει λόγω των ραγδαίων αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ, οι οποίες αποτελούσαν μέρος των προσπαθειών της κεντρικής τράπεζας να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Ωστόσο, η ζήτηση για υπηρεσίες παρέμεινε σχετικά ισχυρή, ενισχύοντας τη συνολική ανάπτυξη και προβληματίζοντας ορισμένους. Αυτό μπορεί να αλλάξει, ωστόσο, καθώς η δραστηριότητα των υπηρεσιών τείνει να αντικατοπτρίζει τη μεταποίηση με καθυστέρηση δύο τριμήνων, κατέληξε η ΕΚΤ.

Κερδίζουν έδαφος οι υπηρεσίες «αγόρασε τώρα, πλήρωσε αργότερα»

Η μεταποίηση οδηγεί τις υπηρεσίες

«Η δυναμική στη μεταποίηση περιέχει πληροφορίες σχετικές με τη βραχυπρόθεσμη δυναμική στις υπηρεσίες, και συνεπώς για την υπόλοιπη οικονομία», ανέφερε η ΕΚΤ σε άρθρο της. «Η μεταποίηση φαίνεται να οδηγεί τις υπηρεσίες… ενώ δεν μπορεί να δημιουργηθεί σαφής σχέση προς την άλλη κατεύθυνση.» Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια από αρνητικά σε υψηλό ρεκόρ 4% σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, καθώς μια απροσδόκητη άνοδος του πληθωρισμού επηρέαζε την οικονομία, αυξάνοντας το κόστος για τα πάντα, από την ενέργεια και τα τρόφιμα μέχρι τις υπηρεσίες. Ο κλάδος έντασης κεφαλαίου της βιομηχανίας ανταποκρίθηκε γρήγορα, ήδη από το τρίτο τρίμηνο του 2022, ακόμη και όταν οι υπηρεσίες φαινόταν ανθεκτικές.

Ωστόσο, η ΕΚΤ σημείωσε επίσης ότι ο συνολικός αντίκτυπος της ύφεσης στις υπηρεσίες είναι πιθανό να είναι μικρότερος. «Οι κρίσεις της νομισματικής πολιτικής έχουν αντίκτυπο στη μεταποίηση που είναι σχεδόν διπλάσια σε ισχύ και έρχεται δύο τρίμηνα νωρίτερα συγκριτικά με τον αντίκτυπό στις υπηρεσίες», πρόσθεσε η τράπεζα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή