Έντονες διακυμάνσεις παρουσίασαν τα ETF του Bitcoin την πρώτη ημέρα των συναλλαγών τους την Πέμπτη, αντανακλώντας μία ασταθή ημέρα για τις τιμές των κρυπτονομισμάτων γενικότερα.

Στις πρωινές συναλλαγές, το Grayscale Bitcoin Trust σημείωσε άνοδο σχεδόν 3%, ενώ το iShares Bitcoin Trust (IBIT), της Blackrock,  υποχώρησε περισσότερο από 3% μετά την αρχική άνοδο. Και τα δύο  funds είδαν εκατομμύρια μετοχές όγκου συναλλαγών μέσα στα πρώτα 10 λεπτά της συνεδρίασης.

Και τα 11 ETF έχουν αρχίσει να διαπραγματεύονται σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, τα πρώτα 45 λεπτά πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτά τα δύο είναι μεταξύ των πρώτων από τα 11 funds, των οποίων η διαπραγμάτευση ξεκίνησε την Πέμπτη. Τα 11 ETF που έλαβαν άδεια και θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται από σήμερα είναι τα εξής: το ARK 21Shares Bitcoin ETF, το Bitwise Bitcoin ETP Trust, το BlackRock iShares Bitcoin Trust, το Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund, το Franklin Bitcoin ETF, το Grayscale Bitcoin Trust, το Hashdex Bitcoin ETF, το Invesco Galaxy Bitcoin ETF, το WisdomTree Bitcoin Fund, το Valkyrie Bitcoin Fund και το VanEck Bitcoin Trust.

Το ράλι του Bitcoin και η μάχη για το μερίδιο στην πίτα των ETF

Το Grayscale είναι το μεγαλύτερο του ομίλου, καθώς μετατράπηκε από ένα εξωχρηματιστηριακό καταπίστευμα που είχε ήδη περισσότερα από 28 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.

Το έντονο ενδιαφέρον που καταγράφηκε στα ETFs, επέδρασε και στις τιμές των κρυπτονομισμάτων εν γένει, με το bitcoin να ξεπερνά προς στιγμήν μέσα στην ημέρα το όριο των 49.000 δολαρίων για να υποχωρήσει στη συνέχεια λίγο κάτω από τα 47.000 δολάρια. Σημειώνεται ότι το Bitcoin διαπραγματεύεται όλο το εικοσιτετράωρο.

«Αυτή είναι μια μνημειώδης στιγμή», δήλωσε ο Chris Newhouse, αναλυτής DeFi στα εργαστήρια Cumberland. «Σηματοδοτεί ένα θεσμικό κύμα κεφαλαίων και υποστήριξης που εισρέουν στην αγορά και μια νέα προοπτική για τις αγορές που οδεύουν προς το νέο έτος».

Παράλληλη πορεία;

Οι επενδυτές και οι οικονομικοί σύμβουλοι παρακολουθούν στενά για να δουν όχι μόνο την απόδοση αυτών καθ΄αυτών των ETF του bitcoin, αλλά και πόσο αυτές παρακολουθούν την τιμή του  ίδιου του bitcoin.

Τα μεγάλα κενά μεταξύ της τιμής ενός fund και της τιμής του bitcoin που διαρκεί για πολλές ημέρες θα μπορούσαν να είναι σημάδι λεπτών συναλλαγών ή δομικών ζητημάτων αναφορικά με το ETF και να τρομάξουν τους πιθανούς αγοραστές, ακόμη και αν το fund ξεπερνά προσωρινά το spot bitcoin.

Ο όγκος συναλλαγών θα είναι επίσης βασικός δείκτης μέτρησης για τους επενδυτές, καθώς τα κεφάλαια με περισσότερες συναλλαγές θεωρούνται πιο ελκυστικά.

Η επιτυχία των κεφαλαίων θα μπορούσε επίσης να επηρεαστεί από διαφορετικά σημεία τιμών . Αρκετοί εκδότες αμοιβαίων κεφαλαίων μείωσαν τις προτεινόμενες προμήθειες τους και πολλοί προσφέρουν προσωρινές παραιτήσεις που μειώνουν τη διαχείρισή τους στο 0% βραχυπρόθεσμα.

Για παράδειγμα ο επενδυτικός κολοσσός, BlackRock ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από ένα μέρος της αμοιβής για τους πρώτους 12 μήνες που ξεκινούν στις 11 Ιανουαρίου 2024, έτσι ώστε η αμοιβή  να είναι 0,12% της καθαρής αξίας ενεργητικού του Καταπιστεύματος για τα πρώτα 5,0 δισεκατομμύρια $ των περιουσιακών στοιχείων του Trust. Εάν το κεφάλαιο υπερβαίνει τα 5,0 δισεκατομμύρια δολάρια των περιουσιακών στοιχείων του Trust πριν από το τέλος της 12μηνης περιόδου, η προμήθεια διαχείρισης που χρεώνεται σε περιουσιακά στοιχεία άνω των 5,0 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα είναι 0,25%. Όλοι οι επενδυτές θα επιβαρύνονται με την ίδια προμήθεια διαχείρισης που είναι ο σταθμισμένος μέσος όρος αυτών των ποσοστών αμοιβών. Μετά τη λήξη της περιόδου παραίτησης των 12 μηνών, η αμοιβή διαχείρισης θα είναι 0,25%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News