Θετική παραμένει η JP Morgan για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, παρά το γεγονός ότι έχει κάνει ένα σημαντικό ράλι από τα χαμηλά του Οκτωβρίου. Μάλιστα, εκτιμά ότι οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη αδυναμία είναι ευκαιρία για να προσθέσουν οι επενδυτές τις θέσεις τους, διατηρώντας τη σύσταση overweight.

Σε ένα note που ενδεχομένως να συνδέεται και με το roadshow της JP Morgan στις 24 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη, η επενδυτική τράπεζα, εξακολουθεί να βλέπει τον τραπεζικό κλάδο σε χαμηλότερες αποτιμήσεις έναντι του ευρωπαϊκού, αν και βραχυπρόθεσμα υπάρχουν κάποια ερωτήματα. Μεσο-μακροπρόθεσμα όμως δεν αλλάζει τις προοπτικές της», επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, σε ένα πλαίσιο πολύ καλών επιδόσεων της οικονομίας.

Capital Economics: Ελλάδα και Ισπανία θα… λάμψουν το 2024 στην Ευρωζώνη [γραφήματα]

Την ίδια ώρα, η JP Morgan αφήνει και μια αιχμή, αναφορικά με τις διαθέσεις αρκετών επενδυτών έναντι της Ελλάδας. Όπως αναφέρει, όποιος πίστευε ότι θα μπορούσε να αποκτήσει θέσεις στην Ελλάδα σε πολύ χαμηλές τιμές, θα απογοητευτεί. Η επενδυτική ζήτηση είναι ισχυρή, κάτι που φαίνεται στη ζήτηση που υπάρχει για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Πρόσφατα παραδείγματα η αγορά του 9,9% της Alpha Bank από την Unicredit και η υπερκάλυψη του ποσοστού που διέθεσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα.

Κοινή απόβαση

Στο μεταξύ, κοινή «περιοδεία» επενδυτών οργανώνει σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη η JP Morgan, η οποία σε κάθε ευκαιρία δηλώνει την εμπιστοσύνη της στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Η τράπεζα οργανώνει επισκέψεις επενδυτών σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη από τις 15 έως τις 19 Απριλίου, σηματοδοτώντας την εμπιστοσύνη της στις δυνατότητες αυτών των αναδυόμενων αγορών για επενδύσεις υψηλής απόδοσης με χαμηλό κίνδυνο.

Ενώ οι οικονομικές ανησυχίες πλανώνται πάνω από την Τουρκία, ο τραπεζικός της τομέας συνεχίζει να ευημερεί, παρέχοντας ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες. Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα, που κάποτε θεωρούνταν επικίνδυνη επένδυση, τώρα αναδεικνύεται σε μια πολλά υποσχόμενη αγορά.

Αυτές οι προγραμματισμένες επισκέψεις έρχονται σε μια περίοδο που οι δυνατότητες βελτίωσης των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι μεγάλες. Η πρωτοβουλία της JP Morgan αναμένεται να προωθήσει ισχυρότερες οικονομικές συμμαχίες μεταξύ των δύο χωρών, με τους μεγαλύτερους πελάτες της να συνεργάζονται με τοπικές τράπεζες, μεγάλες εταιρείες, επόπτες και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Η επίσκεψη των επενδυτών στην Αθήνα περιλαμβάνει συναντήσεις με βασικούς φορείς του χρηματοπιστωτικού και ενεργειακού τομέα, καθώς και με κυβερνητικούς εκπροσώπους. Αυτό αντανακλά το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά, η οποία έχει εντυπωσιακές αποδόσεις. Το Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε άνοδο 38% το 2023, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητες αύξησης των επενδύσεων το 2024.

Ελπιδοφόρες προοπτικές στον τραπεζικό Τομέα

Ως ιδιαίτερα υποσχόμενος αναδεικνύεται ο τραπεζικός κλάδος τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία. Η πρόσφατη άνοδος της αξίας της Εθνικής Τράπεζας, μετά το placement μέρους της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είναι ενδεικτική των δυνατοτήτων του κλάδου.

Από την άλλη πλευρά, το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, με απόδοση 50% στον δείκτη BIST 100 το 2023, αφήνει σημαντικά περιθώρια για προσδοκίες το 2024. Παρά τις οικονομικές ανησυχίες, ο τραπεζικός τομέας της Τουρκίας συνεχίζει να ευημερεί, υπογραμμίζοντας την ανθεκτικότητα της τουρκικής οικονομίας και απήχηση στους διεθνείς επενδυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών