Σχεδόν τα μισά ρευστά εθνικά αποθέματα της Ρωσίας έχει «κάψει» ο Πούτιν για να καλύψει τις ανάγκες του πολέμου στην Ουκρανία.
Τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας σε ρευστό από το εθνικό επενδυτικό ταμείο μειώθηκαν κατά 44% από τον Ιανουάριο του 2022 –όταν ξεκίνησε ο πόλεμος- μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, σύμφωνα, ενώ οι συνολικές συμμετοχές στο ταμείο υποχώρησαν κατά 12% την ίδια περίοδο εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, έγραψε το Bloomberg, το οποίο επικαλείται στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών.
Ρωσία: Πόσο κόστισε στην οικονομία η απαγόρευση των social media
Τα ρευστά περιουσιακά στοιχεία του ταμείου θα μπορούσαν να διαρκέσουν μόλις ένα ή δύο χρόνια εάν η τιμή εξαγωγής πετρελαίου της Ρωσίας πέσει κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, υπολογίζει το Bloomberg Economics.
Η μείωση
Το ποσό των περιουσιακών στοιχείων τα οποία μπορούν εύκολα να ρευστοποιηθούν από το Εθνικό Ταμείο Ευημερίας της Ρωσίας μειώθηκε από 8,9 τρισεκατομμύρια ρούβλια, ή 100,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σε 5 τρισεκατομμύρια ρούβλια τη διετία από τον Ιανουάριο του 2022 –δηλαδή τον μήνα πριν από την εισβολή- έως τον Δεκέμβριο του 2023.
Η κατακόρυφη πτώση στα αποθέματα σημειώθηκε καθώς οι συμμετοχές του ταμείου σε ρωσικές εταιρείες και σε ομόλογα υποδομών αυξήθηκαν κατά 2 τρισεκατομμύρια ρούβλια, γεγονός το οποίο υποδηλώνει ότι το κράτος χρησιμοποιεί τα ρευστά αποθέματά του για να στηρίξει την οικονομία.
Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας χρησιμοποίησε επίσης περίπου 3 τρισεκατομμύρια ρούβλια από το ταμείο για να καλύψει το δημοσιονομικό του έλλειμμα το 2023, έχοντας διπλασιάσει τις αμυντικές δαπάνες την ίδια περίοδο.
Όχι και τόσο ανθεκτική
Η Ρωσία θα μπορούσε να ξεμείνει από χρόνο και χρήμα σύντομα καθώς συνεχίζει να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος σύντομα μπαίνει στον τρίτο χρόνο του.
Ενώ η οικονομία της Ρωσίας εξακολουθεί να φαίνεται ανθεκτική, οι δυτικές κυρώσεις σε διάφορα επίπεδα δεν παύουν να αφήνουν το αποτύπωμά τους. Επίσης, οι διεθνείς τιμές πετρελαίου που έχουν υποχωρήσει περίπου 10% τους τελευταίους 12 μήνες. Η ναυαρχίδα του ρωσικού αργού πετρελαίου Urals εξήχθη με μέση τιμή 62,99 δολ. το βαρέλι πέρυσι, μειωμένη κατά 17% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.
Ο Alex Isakov, οικονομολόγος στο Bloomberg Economics, εκτιμά ότι τα ρευστά περιουσιακά στοιχεία του εθνικού ταμείου περιουσίας της Ρωσίας θα διαρκέσουν για ένα ή δύο χρόνια εάν οι τιμές εξαγωγής πετρελαίου της χώρας πέσει κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι.