Στη δέσμευση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια σαρωτική οικονομική μεταρρύθμιση φαίνεται πως ποντάρει η Pimco, κάνοντας την είσοδό της στην αγορά ομολόγων της γειτονικής χώρας και θέτοντάς την σε τροχιά ανάκτησης της πιστοληπτικής της ικανότητας.

Ήδη η εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια και ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων ομολόγων στον κόσμο, αγοράζει χρέος της Τουρκίας σε λίρες από το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, με αφορμή την απότομη αλλαγή οικονομικής πολιτικής του Ερντογάν μετά τη νίκη του στις εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Ερντογάν: Η Τουρκία διεθνής κόμβος κεφαλαίων

Θετικά δείγματα γραφής

«Τα επιτόκια έχουν αυξηθεί σημαντικά, η δημοσιονομική πολιτική έχει αυστηροποιηθεί, ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνεχίζουν να ξεδιαλύνουν μη βιώσιμα προγράμματα, ενθαρρύνοντας τους ντόπιους να επενδύσουν ξανά στη λίρα και όχι στα αμερικανικά δολάρια – οι προσπάθειες αυτές αποδίδουν», δήλωσε στους Financial Times ο Pramol Dhawan, επικεφαλής της ομάδας αναδυόμενων αγορών της εταιρείας.

Η επιστροφή της Τουρκίας στην επενδυτική βαθμίδα θα σηματοδοτούσε μια δραματική μεταστροφή σε σχέση με την περίοδο πριν από τις εκλογές, όταν πολλοί οικονομολόγοι ανησυχούσαν για τους κινδύνους ότι η χώρα θα αντιμετώπιζε κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών ή θα αναγκαζόταν να επιβάλει ελέγχους κεφαλαίων. Μια τέτοια αναβάθμιση θα μπορούσε να συμβεί «μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο», πρόσθεσε ο Dhawan.

Οι αξιολογήσεις

Η Τουρκία κατέχει επί του παρόντος μία μόνο αξιολόγηση Β από τους μεγαλύτερους οργανισμούς, πέντε ή έξι βαθμίδες σε καθεστώς «σκουπιδιών», έχοντας χάσει τον χαρακτηρισμό επενδυτικής βαθμίδας μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν το 2016.

Η Moody’s Investors Service αναβάθμισε την περασμένη Παρασκευή τις προοπτικές της Τουρκίας σε θετικές, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε σύντομα να άρει την αξιολόγηση Β3. Επικαλέστηκε, δε, «στοιχεία ότι η δυναμική του πληθωρισμού αρχίζει να αλλάζει, ενδεικτικό της ανάκτησης της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας της νομισματικής πολιτικής».

Οι πιο εποικοδομητικές προοπτικές των επενδυτών και των αναλυτών για τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία ήρθαν καθώς η νέα οικονομική ομάδα του Ερντογάν, που διορίστηκε τον Ιούνιο, έχει αντιστρέψει πολλές από τις αντισυμβατικές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές που είχαν κάνει τους ξένους επενδυτές να φύγουν τα τελευταία χρόνια.

Η κεντρική τράπεζα, με επικεφαλής τον πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs Hafize Gaye Erkan, αύξησε το κύριο επιτόκιό της στο 42,5% από 8,5% το περασμένο καλοκαίρι, σε μια προσπάθεια να δροσίσει την αύξηση των τιμών, η οποία κορυφώθηκε με ετήσιο ρυθμό άνω του 80% το 2022. Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Erkan προκάλεσαν ένα ξεπούλημα των τουρκικών κρατικών ομολόγων, στέλνοντας τις αποδόσεις σε άνοδο και κάνοντάς τα έτσι ελκυστικά για τους ξένους διαχειριστές κεφαλαίων.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν επίσης λάβει μέτρα για την ανασυγκρότηση του σοβαρά εξαντλημένου συναλλαγματικού αποθέματος της Τουρκίας και έχουν αυξήσει τους φόρους για να επιβραδύνουν την ανεξέλεγκτη εγχώρια ζήτηση. Έχουν επίσης χαλαρώσει το δαπανηρό πρόγραμμα για την υπεράσπιση της λίρας, η οποία έχει καταρρεύσει σχεδόν 40% τον τελευταίο χρόνο σε χαμηλό ρεκόρ περίπου 30 τουρκικές λίρες έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Θα έρθουν κι άλλοι;

«Η Τουρκία είναι πιθανό να προσελκύσει και πάλι ξένα κεφάλαια, βοηθώντας στη σταθεροποίηση της λίρας, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση του πληθωρισμού», εξήγησε ο Dhawan στους Financial Times.

Υπάρχουν πρώτες ενδείξεις ότι οι ξένοι επενδυτές μπαίνουν στον πειρασμό να επιστρέψουν, αφού εγκατέλειψαν σχεδόν εντελώς την αγορά τα τελευταία χρόνια. Οι διαχειριστές ξένων κεφαλαίων έχουν αγοράσει περίπου 2 δισ. δολάρια σε τουρκικά κρατικά ομόλογα σε λίρες από τις αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Ο Erkan, ο οποίος συναντήθηκε με επενδυτές σε εκδήλωση που διοργάνωσε η JPMorgan στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα, έχει υποσχεθεί να διατηρήσει τη νομισματική πολιτική σφιχτή όσο χρειάζεται για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών. Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος τρέχει σχεδόν στο 65%, θα αρχίσει να χαλαρώνει το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Επιφυλάξεις

Παρόλα αυτά, πολλοί επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι ο Ερντογάν έχει προβεί στο παρελθόν σε πολλές απότομες αλλαγές στην οικονομική πολιτική και έχει απολύσει επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων. Οι τοπικές εκλογές του Μαρτίου θεωρούνται σημαντικό τεστ για το κατά πόσον ο ηγέτης της Τουρκίας, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία τις τελευταίες δύο δεκαετίες, θα είναι πρόθυμος να τηρήσει το νέο πρόγραμμα.

«Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την οικονομική πολιτική της Τουρκίας λόγω της πρόσφατης μεγάλης εναλλαγής των διοικητών της κεντρικής τράπεζας», επισήμανε ο Pramol Dhawan, επικεφαλής της ομάδας αναδυόμενων αγορών της Pimco. Ωστόσο, «επί του παρόντος η αγορά είναι αισιόδοξη για τη δέσμευση της Τουρκίας στη διαδικασία προσαρμογής», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει για 13 δισ. δολάρια το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.