Πρόστιμο 561.000 ευρώ επιβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, στην ΦΡΗΣΛΑΝΤΚΑΜΠΙΝΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων, για παράβαση του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023 σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, έπειτα από ελέγχους που διενήργησε η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ).

Μετά από τους σχετικούς ελέγχους σε πλήθος κωδικών, διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία σε εννέα (9) από αυτούς, μεταξύ αυτών και κωδικοί που αντιστοιχούν σε προϊόντα βρεφικού γάλακτος πέτυχε μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους από όσα επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία.

Υπουργείο Ανάπτυξης: Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τις τιμές βρεφικού γάλακτος και το «e-katanalotis»

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Ό,τι λέμε, το εννοούμε. Σήμερα ανακοινώσαμε υψηλό πρόστιμο σε μία από τις πιο γνωστές εταιρείες που ειδικεύονται, μεταξύ άλλων, και στο βρεφικό γάλα. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα. Καμία πρακτική αθέμιτης κερδοφορίας δεν θα γίνει ανεκτή. Η στήριξη της οικογένειας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας. Η πάταξη της αισχροκέρδειας στο βρεφικό γάλα, όπως αποδεικνύεται και από τα νέα μέτρα που υπερψηφίστηκαν από τη Βουλή, είναι καθήκον μας».

Οι καμπάνες

Ο χορός των προστίμων σε πολυεθνικές εταιρείες άνοιξε στις αρχές Νοεμβρίου, όταν το υπουργείο Ανάπτυξης επέβαλε τα πρώτα δύο πρόστιμα, ύψους 1 εκατ. ευρώ το καθένα, σε αντίστοιχο αριθμό εταιρειών, για αισχροκέρδεια.

Πρόκειται για τις «ΠΡΟΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.» και «ΕΛΑΪΣ UNILEVER HELLAS AE» για τις οποίες ο έλεγχος από τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) κατέληξε ότι παραβιάζεται ο νόμος του πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους, καθώς υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021.

Λίγες ημέρες αργότερα, ακολούθησαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1.672.000 ευρώ σε δύο ακόμη πολυεθνικές εταιρείες. Ειδικότερα, 1 εκατ. ευρώ στην εταιρεία «Johnson & Johnson ΕΛΛΑΣ – ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», όπως και 672.000 ευρώ στην εταιρεία «COLGATE PALMOLIVE ΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΕΛΛΑΣ) ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.».

Στον κύκλο των τσουχτερών προστίμων ήθε να προστεθεί στα μέσα Δεκεμβρίου και η καμπάνα συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ στην εταιρεία «Dixons South – East Europe Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Ηλεκτρικών, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών και Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών» για παραπλανητικές εκπτώσεις.

«Τα πρόστιμα εισπράττονται»

Μάλιστα, μία μόλις ημέρα πριν ο υπουργός κατέθεσε στη Βουλή στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις το 2023 ανέρχονται στα 12,8 εκατ. ευρώ.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Γ. Νικητιάδη για την αισχροκέρδεια, ο κ. Σκρέκας είπε ότι το 2023 διενεργήθηκαν 25.267 έλεγχοι, βρέθηκαν 1.865 παραβιάσεις, επιβλήθηκαν πρόστιμα 12.806.000 ευρώ και έχουν βεβαιωθεί ή εξοφληθεί 10.149.000 ευρώ, δηλαδή ποσοστό που ξεπερνάει το 80%. Και βεβαίως, σημείωσε, θα βεβαιωθούν και τα υπόλοιπα πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί το τελευταίο διάστημα, (ενώ) υπάρχει μία χρονοκαθυστέρηση περίπου δύο μηνών μέχρι να φανεί αν θα πληρώσουν τα πρόστιμα οι εταιρείες οι οποίες έχουν υπερβάσεις ή τελικά θα βεβαιωθούν στην εφορία προς είσπραξη.

Ο κ. Σκρέκας κατέθεσε επίσης τα αποδεικτικά πληρωμής από τη Γιάκομπς, 1 εκ. ευρώ ευρώ, από την Πρόκτερ εντ Γκαμπλ, επίσης 1 εκ. ευρώ, και την απόφαση βεβαίωσης της Γιουνιλίβερ «ώστε να δείτε ότι τα πρόστιμα και επιβάλλονται και εισπράττονται από το ελληνικό Δημόσιο, και αυτό είναι αποτρεπτικό για να επαναλάβουν αυτή την τακτική».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις