Η εταιρική κερδοφορία, καθώς και η αύξηση των μισθών, αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πορείας για τις τιμές καταναλωτή φέτος, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν.

«Πιστεύουμε ότι οι εταιρείες θα απορροφήσουν μέρος αυτού του αυξημένου κόστους εργασίας και θα μπορέσουν να το αντέξουν οικονομικά λόγω του επιπέδου των κερδών», ανέφερε ο Λέιν, σε ομιλία του την Πέμπτη στη Ρώμη. «Έτσι θα μπορούμε να έχουμε υψηλότερους μισθούς, αλλά ο πληθωρισμός να μην αυξάνεται τόσο γρήγορα».

«Όλα βασίζονται στη μείωση των περιθωρίων κέρδους των εταιρειών», πρόσθεσε.

Η θέση της ΕΚΤ

Οι δηλώσεις αυτές κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με αυτές της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η ίδια όσο και αρκετοί από τους συναδέλφους της στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, υποστηρίζουν ότι είναι ανάγκη πρώτα να δούμε τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου για τους μισθούς, και εν συνεχεία να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις αναφορικά με τη διαμόρφωση των επιτοκίων. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ, κατά τη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού, και απέφυγε να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ανοίξει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων.

Παρά τις επισημάνσεις αυτές πάντως, μελέτη της EY που κυκλοφόρησε αυτήν την εβδομάδα, κατέδειξε  ότι οι εταιρείες ενδέχεται να τείνουν να μεταφέρουν τουλάχιστον μέρος του βάρους του υψηλότερου μισθολογικού κόστους στους πελάτες τους.

Εκτόνωση των πληθωριστικών πιέσεων

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα η Eurostat, ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,8% από 2,9% τον Δεκέμβριο.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός εμφανίζουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιανουάριο (5,7%, σε σύγκριση με 6,1% τον Δεκέμβριο), ακολουθούμενα από τις υπηρεσίες (4,0%, σταθερός σε σύγκριση με με τον Δεκέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,0%, σε σύγκριση με 2,5% τον Δεκέμβριο) και η ενέργεια (-6,3%,
σε σύγκριση με -6,7% τον Δεκέμβριο).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση