Ο κύβος ερρίφθη από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επιβεβαίωσε ότι υπήρχε φωτιά πίσω από τον καπνό που έχει διαρρεύσει εδώ και πολλές ημέρες στον αέρα της δημοσιότητας.

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τελειώνει τον Ζαλούζνι ή το αντίθετο; Η άλλη διάσταση με τον στρατηγό – εθνικό ήρωα

Δήλωσε δημοσίως ότι σκοπεύει ν’ αντικαταστήσει τον Βάλερι Ζαλούζνι, τον «ήρωα» της Ουκρανίας, τον «Σιδηρούν Στρατηγό», τον άνθρωπο που «δεν άφησε τους Ρώσους να μπουν στο Κίεβο», το πιο δημοφιλές πρόσωπο στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή (πιο δημοφιλής από τον Ζελένσκι κατά 15 μονάδες, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις).

«Ριψοκίνδυνη» θεωρείται η απόφαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Σε χθεσινό άρθρο, κατέστη σαφές ότι στην Ουκρανία υπάρχουν αναλυτές που θεωρούν ότι ο Ζελένσκι θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με τον Ζαλούζνι υπό διάφορες συνθήκες – όχι μόνο στο πλαίσιο μιας αναμέτρησης για την πολιτική εξουσία. Στο άρθρο αναλύεται γιατί θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος και με επικίνδυνες καταστάσεις – ακόμα και για τον ίδιο.

Από τα χαμόγελα, στην ολική ρήξη – Τίτλοι τέλους για Ζελένσκι και Ζαλούζνι

Όπως αναφέρει σήμερα ο Guardian ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχτηκε δημοσίως, για πρώτη φορά, ότι επιδιώκει να αντικαταστήσει τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή της χώρας Βάλερι Ζαλούζνι.

«Μια επανεκκίνηση, μια νέα αρχή είναι απαραίτητη» είπε ο Ζελένσκι στο ιταλικό πρακτορείο Rai News, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής (4/2), όταν ρωτήθηκε για τις διαρροές περί απόλυσης του Ζαλούζνι.

Η απόφαση αντικατάστασης του Ζαλούζνι, ο οποίος ηγείται των Ενόπλων Δυνάμεων πριν από την εισβολή της Ρωσίας και είναι τρομερά δημοφιλής τόσο στον Στρατό όσο και στην ουκρανική κοινωνία, κρίνεται ως -τουλάχιστον πολιτικώς- επικίνδυνη εκ μέρους του Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι προχωράει σε «ευρύτερη αναδιάρθρωση της ηγεσίας της Ουκρανίας»

Σε μια συνάντηση που έγινε την περασμένη Δευτέρα, ο Ζελένσκι είπε στον Ζαλούζνι ότι σχεδίαζε να τον αντικαταστήσει, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν την εν λόγω συζήτηση, και πρόσφερε στον στρατηγό την ευκαιρία να παραιτηθεί. Αλλά ο Ζαλούζνι αρνήθηκε να παραιτηθεί. Όταν διέρρευσαν τα νέα της συνομιλίας, ο γραμματέας Τύπου του Ζελένσκι, Serhii Nykyforov, διέψευσε τις πληροφορίες.

«Δεν υπάρχει θέμα συζήτησης», είπε στους δημοσιογράφους. «Δεν υπάρχει τέτοια διαταγή. Ο πρόεδρος δεν απέλυσε τον αρχιστράτηγο». Το υπουργείο Άμυνας επίσης διέψευσε τις πληροφορίες.

Τώρα, ωστόσο, ο Ζελένσκι επαλήθευσε το γεγονός και μάλιστα είπε ότι θέλει να κάνει και άλλες σημαντικές αλλαγές, υποδηλώνοντας μία ευρύτερη αναδιάρθρωση της ηγεσίας της Ουκρανίας.

«Έχω κάτι σοβαρό στο μυαλό μου, που δεν αφορά ένα άτομο αλλά την κατεύθυνση της ηγεσίας της χώρας», είπε ο Ζελένσκι. «Εννοώ την αντικατάσταση μιας σειράς κρατικών ηγετών, όχι μόνο σε έναν τομέα όπως ο Στρατός. Αν θέλουμε να κερδίσουμε πρέπει όλοι να πιέσουμε προς την ίδια κατεύθυνση, πεπεισμένοι για τη νίκη, δεν μπορούμε να αποθαρρυνόμαστε, να κατεβάζουμε τα χέρια, πρέπει να έχουμε τη σωστή θετική ενέργεια», πρόσθεσε.

Έντονη ανησυχία και ενόχληση πολιτών και στρατιωτικών

Οι σχέσεις μεταξύ του Ζελένσκι και του Ζαλούζνι είναι τεταμένες εδώ και μήνες, λένε πηγές με γνώση της μεταξύ τους σχέσης. Ο πρόεδρος και ο ανώτατος διοικητής του, έχουν διαφωνήσει σχετικά με τα σχέδια για περαιτέρω επιστράτευση, με τον Ζελένσκι να ανακοινώνει στα τέλη του περασμένου έτους ότι απέρριψε αίτημα του Στρατού να κινητοποιήσει έως και 500.000 νεοσύλλεκτους. Τα στοιχεία της προεδρικής διοίκησης έχουν επίσης ανησυχήσει από την ευρεία δημοτικότητα του Ζαλούζνι, που τον βλέπουν ως πιθανό μελλοντικό πολιτικό αντίπαλο και παράλληλα όντες εκνευρισμένοι από τις συνεντεύξεις που έχει δώσει.

Καθώς πλησιάζει η δεύτερη επέτειος της εισβολής της Ρωσίας, η Ουκρανία αντιμετωπίζει μία εξάντληση των στρατευμάτων της στο μέτωπο, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα. Επιπλέον, αντιμετωπίζει ένα ολοένα και λιγότερο ευνοϊκό διεθνές σκηνικό. Η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ έχει ανασταλεί, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι εμποδίζουν τις προσπάθειες για αποστολή νέας χρηματοδότησης. Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι αυτό έχει επηρεάσει την απόδοση της χώρας στα πεδία των μαχών και ότι έχει δυσκολέψει τον προγραμματισμό μελλοντικών επιχειρήσεων.

Οι διαρροές περί ριζικών αλλαγών σε επίπεδο κορυφής, έχουν εκνευρίσει πολλούς στον Στρατό, αλλά και την κοινωνία, με την αβεβαιότητα να έρχεται σε μια στιγμή που οι αμυντικές γραμμές της Ουκρανίας βρίσκονται υπό πίεση.

Πηγή:in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος