Μία ιδιότυπη έρευνα έκανε η JP Morgan, σχετικά με το πόσο δεν… έπεσαν μέσα οι απανταχού «Αρμαγεδδών-ιστές», όπως τους αποκαλεί, δηλαδή αυτούς που περιφέρονται στα Μέσα Ενημέρωσης και προειδοποιούν για επικείμενη καταστροφή των επενδυτών.

Όπως διαπιστώνει, από το 2011 έως το 2016, αυτή η “ομάδα” ειδικών δήλωνε με συνέπεια ότι ο… ουρανός έπεφτε. Η JP Morgan Μάλιστα υπολόγισε τις αποδόσεις που θα είχαν χάσει οι επενδυτές μεταβαίνοντας από μετοχές σε ομόλογα όταν κυκλοφόρησαν οι προβλέψεις τους.  Η προκύπτουσα υποαπόδοση κυμαινόταν από 30% έως 60% μέχρι το τέλος του 2019.

Παγκόσμια οικονομία: Ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί – Γιατί υπάρχουν φόβοι για (μερικό) κραχ 

Το 2020, φαινόταν ότι οι «Αρμαγεδδών-ιστές» διασώθηκαν από μια παγκόσμια πανδημία. Ωστόσο, αφού οι αγορές είχαν ήδη καταρρεύσει τον Μάρτιο του 2020, οι ίδιοι άρχισαν να προβλέπουν και πάλι περαιτέρω καταστροφή. Αλλά οι αγορές έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από τότε που έλαβε χώρα η πανδημία.

Η JP Morgan λοιπόν, επαναλαμβάνει: το επενδυτικό κλίμα είναι επί του παρόντος πολύ ανοδικό, η μόχλευση είναι αυξημένη και οι αγορές τιμολογούν πολλά καλά νέα. Δεν αποκλείεται να δούμε κάποιο είδος διόρθωσης φέτος. Εάν η ιστορία είναι οδηγός, οι «Αρμαγεδδών-ιστές» θα επιλέξουν αυτό το χρονικό σημείο για να πουν ότι έρχεται κραχ!

Μερικές από τις πιο παροιμιώδεις δηλώσεις των «Αρμαγεδδών-ιστών»

4 Μαρτίου 2020 – David Stockman: «Η χρηματιστηριακή αγορά οδεύει όχι μόνο προς μια άλλη διόρθωση 50%, αλλά και σε ένα μακρύ πυθμένα σε σχήμα L αντί για μια γρήγορη ανάκαμψη σε σχήμα V που συνέβη μετά το 2009».

24 Μαρτίου 2020 – Nouriel Roubini: «Με την πανδημία του COVID-19 να είναι ακόμα εκτός ελέγχου, το καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα που μπορεί να ελπίζει κάποιος είναι ύφεση βαθύτερη από εκείνη μετά την οικονομική κρίση του 2008… Ο κίνδυνος μιας νέας Μεγάλης Ύφεσης, χειρότερη από εκείνη του 1930, αυξάνεται μέρα με τη μέρα».

25 Μαρτίου 2020 – Peter Schiff: «Αυτό που κάνει η Fed είναι εξαιρετικά αρνητικό για την οικονομία των ΗΠΑ… Εξασφαλίζει ότι αυτή η ύφεση, η ύφεση που έχουμε θα είναι εξαιρετικά βάναυση και ο πληθωρισμός πρόκειται να καταστρέψει την οικονομία, ιδιαίτερα τους επενδυτές και τους συνταξιούχους».

26 Μαρτίου 2020 – John Hussman: “Συνεχίζω να περιμένω ότι ο S&P 500 θα χάσει περίπου τα δύο τρίτα της αξίας του τα επόμενα χρόνια.”

31 Μαρτίου 2020 – Jeff Gundlach: «Το χαμηλό που φτάσαμε στα μέσα Μαρτίου… θα διασπαστεί καθοδικά».

1 Απριλίου 2020 – George Soros: «Θα έχουμε τη χειρότερη bear market στη ζωή μου».

23 Απριλίου 2020 – Albert Edwards: «Πολλοί ταύροι των μετοχών πιστεύουν ότι είναι αναπόφευκτο η τεράστια ρευστότητα της κεντρικής τράπεζας να τονώσει τις τιμές των μετοχών. Αυτό είναι γελοίο… Η κατάρρευση των κερδών είναι πολύ πιθανό να υπονομεύσει μοιραία τις μετοχές. Αντιθέτως, αναμένω άφθονη ρευστότητα να εισρεύσει στα κρατικά ομόλογα».

12 Μαΐου 2020 – David Rosenberg: «Παρόλο που το χρηματιστήριο σας λέει ότι όλα βαίνουν καλώς, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή είναι ένα εξαιρετικά αβέβαιο οικονομικό μέλλον και, δυστυχώς, οι περισσότεροι από τους πιο μακροπρόθεσμους κινδύνους είναι εδώ. Έρχεται μεγάλη συρρίκνωση της οικονομίας»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές