Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καλεί τις εταιρείες τεχνολογίας να σταματήσουν να επωφελούνται από «τοξικό περιεχόμενο».

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε την Παρασκευή τις εταιρείες τεχνολογίας να σταματήσουν να επωφελούνται από τη διάδοση του τοξικού περιεχομένου, αφού κατηγόρησε τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για συνενοχή στην τροφοδότηση του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και της αντιμουσουλμανικής μισαλλοδοξίας.

ΟΗΕ: Οι καταστροφές για δημιουργία «νεκρής ζώνης» συνιστούν έγκλημα πολέμου

«Οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν να επωφελούνται από την ενίσχυση τοξικού περιεχομένου κάθε είδους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ στο βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου

«Η αλήθεια και τα γεγονότα στερούνται κάθε σημασίας σε μια εποχή βαθιάς απομίμησης και παραπληροφόρησης.

Γινόμαστε μάρτυρες μιας απαράδεκτης έκρηξης του αντισημιτισμού και άλλων μορφών θρησκευτικού και φυλετικού μίσους», δήλωσε ο Γκουτέρες, ο οποίος έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία του για τη δύναμη των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης και ζήτησε τη θέσπιση κανονισμών για τη βελτίωση της διαφάνειας.

«Οι διαιρεμένες κοινωνίες είναι αδύναμες κοινωνίες όπου οι εξτρεμιστικές αφηγήσεις μπορούν να επικρατήσουν και οι εντάσεις να κλιμακώνονται γρήγορα σε βία, υπονομεύοντας τις δημοκρατικές αξίες», είπε.

Ανανεωμένο κοινωνικό συμβόλαιο

Ακόμη,  ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου,  λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Χρειαζόμαστε μια νέα έμφαση στην κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια κάθε ατόμου, μέσω ενός ανανεωμένου κοινωνικού συμβολαίου, βασισμένου στη δικαιοσύνη και την ενσωμάτωση και εδραιωμένου στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό θα αποτελέσει το επίκεντρο της Παγκόσμιας Κοινωνικής Διάσκεψης Κορυφής που θα φιλοξενήσουμε το επόμενο έτος.»

Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης δήλωσαν ότι έχουν λάβει μια σειρά από μέτρα για την απομάκρυνση επιβλαβούς περιεχομένου από τις πλατφόρμες τους, ιδίως μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή