Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 23 ετών εκτινάχθηκε ο αριθμός των απεργιακών κινητοποιήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2023, καθώς τα εργατικά συνδικάτα επιδίωκαν υψηλές μισθολογικές αυξήσεις, επιδόματα και καλύτερες συνθήκες εργασίας για τα μέλη τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, το περασμένο έτος καταγράφηκαν 33 μεγάλες στάσεις εργασίας, οι περισσότερες από το 2000. ως μεγάλη στάση εργασίας, η στατιστική αρχή θεωρεί μία στην οποία συμμετέχουν 1.000 ή περισσότεροι εργαζόμενοι και διαρκεί τουλάχιστον για μία βάρδια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας εργασίας, από Δευτέρα έως Παρασκευή, εξαιρουμένων των ομοσπονδιακών αργιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία  20 χρόνια ο ετήσιος αριθμός των απεργιών ήταν κατά μέσο όρο 16,7.

ΗΠΑ: Ιστορική τριήμερη απεργία 75.000 υγειονομικών

Σημαντικές νίκες

Όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τα οργανωμένα εργατικά συνδικάτα σημείωσαν μερικές σημαντικές νίκες πέρυσι, με το συνδικάτο United Auto Workers, μεταξύ άλλων, να εξασφαλίζει συμβάσεις ρεκόρ μετά από μια στοχευμένη απεργία έξι εβδομάδων.

Συνολικά 458.900 εργαζόμενοι συμμετείχαν σε απεργίες πέρυσι, με τον τομέα των υπηρεσιών να αντιπροσωπεύει 397.700, ή το 86,7% των εργαζομένων που απήργησαν  κατά τη διάρκεια του έτους. Στον κλάδο των υπηρεσιών, 188.900 εργαζόμενοι στην εκπαίδευση και την υγεία αποχώρησαν από την εργασία τους.

Ακολούθησαν 171.500 εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πληροφοριών. Περίπου 37.300 εργαζόμενοι σε άλλους κλάδους συμμετείχαν επίσης στις απεργίες. Οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ανήλθαν σε 61.200, ή το 13,3% των εργαζομένων κατά τη διάρκεια του έτους. Υπήρξαν τρεις απεργίες τοπικής αυτοδιοίκησης και πέντε κρατικές κυβερνητικές απεργίες στις οποίες συμμετείχαν 91.100 εργαζόμενοι.

Ο αμερικανικός νόμος δεν προστατεύει τους εργαζόμενους

Τα δεδομένα του Γραφείου Στατιστικών Εργασίας (BLS), όπως συμπεραίνει το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής, δείχνουν ότι η απεργιακή δραστηριότητα λαμβάνει χώρα παρά τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Αλλά γεγονός παραμένει ότι η τρέχουσα εργατική νομοθεσία δεν προστατεύει επαρκώς το θεμελιώδες δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία.

Το δικαίωμα στην απεργία μπορεί να αποδυναμωθεί περαιτέρω όταν το Ανώτατο Δικαστήριο εκδώσει την απόφασή του για την υπόθεση Glacier.

Ο νόμος για την προστασία του δικαιώματος στην οργάνωση των εργαζομένων περιλαμβάνει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν το δικαίωμα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στην απεργία, λέει το Ινστιτούτο τονίζοντας πως έτσι θα ενίσχυε επίσης την ικανότητα των εργαζομένων να απεργούν, απαγορεύοντας στους εργοδότες να αντικαθιστούν μόνιμα τους απεργούς.

Το Κογκρέσο θα πρέπει επίσης να εγκρίνει τον Νόμο για την Προστασία της Υγείας για τους Απεργούς Εργαζομένους, ο οποίος θα εμπόδιζε τους εργοδότες από το να κόψουν την υγειονομική κάλυψη των εργαζομένων και των μελών της οικογένειας ως αντίποινα κατά των απεργών εργαζομένων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ρωσία: Έμμεσες απειλές του Κρεμλίνου στην Ευρώπη
Επικαιρότητα |

«Κίνδυνος» για την ασφάλεια της ΕΕ οι δηλώσεις Μακρόν και Βρετανού ΥΠΕΞ, προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Τα βρετανικά όπλα που «μπορούν να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας» και η «αποστολή δυτικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος» – Δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο, λέει η Δύση