Με ήπιες απώλειες έκλεισε και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως κατάφερε να κρατήσει τα κέρδη της εβδομάδας, με την αγορά να επιδίδεται σε συντήρηση δυνάμεων και απορρόφηση των σημαντικών κερδών που καταγράφονται από την αρχή της χρονιάς.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,42% στις 1.413,26 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.410,89 μονάδων (-0,59%) και 1.423,60 μονάδων (+0,31%). Ο τζίρος ανήλθε στα 110,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 31 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 8,6 εκατ. τεμάχια αξίας 24,2 εκατ. ευρώ.

Wall Street: Αφομοιώνει το ράλι

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,42% στις 3.432,59 μονάδες, ενώ στο -0,64% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.397,15 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,53% στις 1.226,08 μονάδες.

Το ΧΑ ολοκλήρωσε ήπια θετικά την εβδομάδα, με τον γενικό δείκτη να κερδίζει 0,56%. Ο FTSE 25 είχε άνοδο 0,52%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +0,51%.

Συντήρηση δυνάμεων και αργό τέμπο

Συντήρηση δυνάμεων και απορρόφηση των σημαντικών κερδών από το ξεκίνημα της χρονιάς ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της χρηματιστηριακής εβδομάδας που πέρασε, όπως σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Το επιλεκτικό ενδιαφέρον συντήρησε την παραμονή του Γενικού Δείκτη στα υψίπεδα άνω των 1.400 μονάδων παρά το πανηγυρικό κλίμα των αγορών στο εξωτερικό.

Ενδεχομένως οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ενόψει της διάθεσης μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς εμπιστευόμενοι την πρόσφατη καλή πορεία των μετοχών του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, της Helleniq Energy και της Εθνικής Τράπεζας.

Την ίδια στιγμή συνεχίστηκε η καλή εικόνα από το μέτωπο της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιριών (OTE, Coca Cola, Titan) διατηρώντας παράλληλα τις θετικές προοπτικές της τρέχουσες χρήσης αλλά και την προσμονή των καλών μερισμάτων που θα μοιραστούν από τις εισηγμένες σε λίγους μήνες. Ο αργός ρυθμός της ανόδου έδωσε την ευκαιρία και σε άλλες κεφαλαιοποιήσεις με ή χωρίς κάποιο προφανή λόγο να βγουν στην επιφάνεια των ημερήσιων πρωταγωνιστών ενδεικτικό της διάθεσης ρίσκου που υπάρχει αυτή την στιγμή στην εγχώρια αγορά.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την πλάγια κίνηση χωρίς να ανοίξει βήμα διαφυγής «γράφοντας» ωστόσο διαδοχικά ενδοσυνεδριακά υψηλά ως τις 1.431 μονάδες. Η αναποφασιστικότητα της αγοράς να πάρει απόσταση από την βασική περιοχή στήριξης των 1.380 μονάδων αντανακλάται στα συνεχόμενα σήματα αγοράς/πώλησης του MACD από τις 12 Φεβρουαρίου.

Παρόλα αυτά τεχνική ετυμηγορία πώλησης δεν έχουμε ακόμα, οι βασικοί κινητοί μέσοι εξασφαλίζουν ακόμα ικανό περιθώριο διόρθωσης και η συζήτηση για αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης θα ξεκινήσει σε καθοδική διάσπαση των 1.380 μονάδων. Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι η αργή κίνηση του Γενικού Δείκτη δείχνει να αφομοιώνει τις τιμές χωρίς κραδασμούς σβήνοντας τις συναλλαγές σε πτωτικές ημέρες ενώ παράλληλα αποκλιμακώνει τους ημερήσιους ταλαντωτές.

Δεν αναμένουμε αλλαγές στο μοτίβο διαπραγμάτευσης της Αγοράς την προσεχή εβδομάδα, οι τάσεις συσσώρευσης αναμένεται να συνεχιστούν καθώς το επιλεκτικό «κυκλικό» ενδιαφέρον αναμένεται να ισορροπήσει τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, τα ΕΛΧΑ έχασαν 2,05%, με τις Σαράντης, Alpha Bank, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και Τιτάν να ακολουθούν με απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίος, Λάμδα, ΟΤΕ, Βιοχάλκο, Cenergy και Quest.

Στον αντίποδα, η Autohellas έκλεισε με κέρδη 1,04%, με τις Ελλάκτωρ, Aegean, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Εθνική και Eurobank να ακολουθούν με άνοδο μικρότερη του 1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών