Στο 2,4% διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο ο αγαπημένος δείκτης της Federal Reserve για τη πορεία του πληθωρισμού, ενισχύοντας τις προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων αργότερα φέτος.

Τα στοιχεία της Πέμπτης για τις Προσωπικές Καταναλωτικές Δαπάνες, τον δείκτη που προτιμά η Fed προκειμένου να έχει μια πιο σαφή εικόνα των πιέσεων στις τιμές, ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των οικονομολόγων.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η αποκλιμάκωση του δείκτη από το 2,6% του Δεκεμβρίου, φέρνει πιο κοντά τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 σημείωσαν μέτρια άνοδο μετά τα δεδομένα, καταγράφοντας κέρδη 0,2%. Η απόδοση του διετούς ομολόγου – η οποία κινείται ανάλογα με τις προσδοκίες για τα επιτόκια – υποχώρησε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, αλλά για το σύνολο της ημέρας παραμένει υψηλότερη.

Το βασικό επιτόκιο για το PCE, το οποίο εξαιρεί τις αλλαγές στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ευθυγραμμίστηκε επίσης με τις προσδοκίες του 2,8%. Η μηνιαία μεταβολή του διαμορφώθηκε στο 0,4%.

Οι επόμενες κινήσεις της Fed

Τα στοιχεία της Πέμπτης από το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης είναι ξεχωριστά από τον δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 3,1% τον Ιανουάριο.

Η Fed έχει τονίσει επανειλημμένως ότι δεν είναι διατεθειμένη να μειώσει το κόστος δανεισμού από τα τρέχοντα επίπεδα του 5,25% στο 5,5% μέχρι να βεβαιωθεί ότι οι πιέσεις στις τιμές έχουν επιστρέψει σταθερά στον στόχο του 2%.

Παράλληλα, καταγράφηκε σημαντική αύξηση του προσωπικού εισοδήματος κατά 1%, πολύ πάνω από την πρόβλεψη για 0,3%. Οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,1% έναντι της εκτίμησης για κέρδος 0,2%.

Οι αυξήσεις των τιμών του Ιανουαρίου αντανακλούν μια συνεχιζόμενη στροφή προς τις υπηρεσίες έναντι των αγαθών καθώς η οικονομία εξομαλύνεται από τις διαταραχές της πανδημίας Covid.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ουκρανία: Ο πόλεμος στερεί άντρες από το εργατικό δυναμικό – Περιζήτητες οι γυναίκες από τα εργοστάσια
Διεθνή |

Γυναίκες στη χαλυβουργία - Περιζήτητες οι εργαζόμενες στα ουκρανικά εργοστάσια

Η στρατηγική προσλήψεων γυναικών στοχεύει στην αντικατάσταση των ανδρών που πάνε στον πόλεμο, αλλά και των χιλιάδων εργαζομένων που έχουν μετακομίσει σε ασφαλέστερες περιοχές της χώρας