Κατά περίπου 3% υποχώρησε τη Δευτέρα η μετοχή της Apple, μετά την απόφαση-ορόσημο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει πρόστιμο σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία για αντιμονοπωλιακές παραβιάσεις.

Αpple: Δεν… ιδρώνει ιδιαίτερα από το πρόστιμο της Κομισιόν

Η εξέλιξη αυτή ήρθε λίγες ώρες μετά την επιβολή προστίμου στον τεχνολογικό γίγαντα της Καλιφόρνιας ύψους σχεδόν 1,95 δισεκατομμυρίων δολαρίων για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ, με την Κομισιόν να υποχρεώνει την Apple να ενημερώνει τους χρήστες για φθηνότερες επιλογές streaming εκτός του app store που ανήκει στην ίδια.

Η Apple επέκρινε την απόφαση, λέγοντας ότι η Επιτροπή έφτασε στο πρόστιμο-ορόσημο παρά την «αποτυχία της να αποκαλύψει οποιαδήποτε αξιόπιστη απόδειξη για βλάβη των καταναλωτών».

Η απόφαση της Κομισιόν

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάνθηκε τη Δευτέρα ότι η Apple επέβαλε περιορισμούς στους ανταγωνιστές της απαγορεύοντάς τους να ενημερώνουν τους χρήστες του iPhone για εναλλακτικές και φθηνότερες συνδρομητικές υπηρεσίες. Στην απόφασή της, η Επιτροπή ανέφερε ότι η αντιανταγωνιστική συμπεριφορά της Apple συνεχίστηκε για σχεδόν 10 χρόνια, με αποτέλεσμα οι χρήστες να πληρώνουν περισσότερα χρήματα για υπηρεσίες streaming, λόγω της προμήθειας της Apple στις συναλλαγές εντός της εφαρμογής (η Apple εισπράττει προμήθεια 30% για όλες τις συναλλαγές που αγοράζονται στην εφαρμογή της στα iPhones και τα iPads).

Σε πτωτική πορεία

Η μετοχή της Apple βρίσκεται σε πτωτική πορεία τους τελευταίους μήνες, υποχωρώντας κατά σχεδόν 6% από την αρχή του έτους. Η χειρότερη ημέρα της Apple το 2024 στη Wall Street ήρθε στις 2 Ιανουαρίου, όταν οι μετοχές της υποχώρησαν σχεδόν 4% μετά από μια απαισιόδοξη αξιολόγηση από τους αναλυτές της Barclays λόγω ανησυχιών ότι οι αδύναμες πωλήσεις iPhone θα μπορούσαν να ασκήσουν καθοδική πίεση στη μετοχή της.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι μετοχές της Apple συνέχισαν την πτώση τους, κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων μηνών, εν μέσω ερωτημάτων σχετικά με τις πρωτοβουλίες του τεχνολογικού γίγαντα στον αναπτυσσόμενο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και καθώς οι επενδυτές στρέφονται στους ανταγωνιστές της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft.

Η Apple είχε μόλις την περασμένη εβδομάδα ανακοινώσει ότι θα εγκαταλείψει το δεκαετές πρόγραμμά της για την ανάπτυξη ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, μια σημαντική πρωτοβουλία που ο διευθύνων σύμβουλος Τιμ Κουκ είχε κάποτε αποκαλέσει «μητέρα όλων των έργων τεχνητής νοημοσύνης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση