Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν επανέρχεται για τα καλά στο προσκήνιο αφού ηγείται επενδυτών που συγκέντρωσαν πακέτο άνω του 1 δισ. δολαρίων για τη στήριξη με νέα ρευστότητα της περιφερειακής αμερικανικής τράπεζας New York Community Bank (NYCB). Η NYCB έχει υποστεί ζημιές λόγω προκλήσεων στην αγορά ακινήτων.

New York Community Bancorp: «Σωσίβιο» 1 δισ. δολαρίων μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης

Ως επικεφαλής της ιδιωτικής εταιρείας επενδύσεων (private equity) Liberty Street Capital, ο Μνουτσίν επιδιώκει -με το αζημιώτο όπως και οι άλλοι επενδυτές- να βοηθήσει στο να αποφευχθεί μια νέα κρίση στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, σαν αυτή που είχε ξεκινήσει το Μάρτιο του 2023 με τις Silicon Valley Bank και First Republic Bank. Οι τράπεζες αυτές είχαν προβλήματα λόγω μεγάλης έκθεσης σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα εν μέσω μεγάλων αυξήσεων στα επιτόκια από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και χρειάστηκε να εξαγοραστούν ή να εκκαθαριστούν στοιχεία ενεργητικού τους.

Τώρα ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Ντόναλντ Τράμπ ρίχνει στην NYCB 450 εκατ δολάρια μέσω της Liberty Street Capital, ενώ τα υπόλοιπα τα βάζουν hedge fund σαν το Citadel του δισεκατομμυριούχου Κένεθ Γκρίφιθ. Ανάμεσα στους υπόλοιπους επενδυτές είναι οι εταιρείες Hudson Bay Capital, Reverence Capital Partners και άλλοι θεσμικοί επενδυτές, σύμφωνα με την ίδια τη NYCB.

Ως μέρος της συμφωνίας, η NYCB θα αποκτήσει επίσης νέο διευθύνων σύμβουλο, τον τρίτο μέσα σε ένα μόλις μήνα. Πρόκειται για τον Joseph Otting, τραπεζικό στέλεχος επί σειρά πολλών ετών και στενό σύμμαχο του Μνουτσίν.

Στόχος με την ένεση ρευστότητας είναι να στηριχθεί η τράπεζα που έχει δεχτεί φέτος το ένα σοκ μετά το άλλο. Η NYCB έχει μπει στο μικροσκόπιο των αρχών οι οποίες δεν θέλουν να ξεσπάσει νέα τραπεζική κρίση κοντά στην ετήσια επέτειο από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Ο Μνουτσίν που είναι βετεράνος της Wall Street ανακοίνωσε ότι αν κι «έχει υπόψη του το προφίλ πιστωτικού κινδύνου της τράπεζας», πιστεύει ότι η NYCB είχε «μια ισχυρή βάση για ανάπτυξη στο μέλλον».

Ο 61χρονος Μνουτσίν ασχολείται με την επενδυτική τραπεζική αλλά και την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών. Διετέλεσε ως ο 77ος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ την περίοδο 2017 με 2021. Παρέμεινε στη θέση του για όλη την προεδρία του Τραμπ, όντας από τους λίγους στενούς συνεργάτες του πρώην αμερικανού προέδρου που δεν χρειάστηκε να φύγουν πρόωρα από το πόστο τους.

Οι περιπέτειες της NYCB

Τις προηγούμενες ημέρες οι μετοχές της New York Community Bancorp είχαν καταγράψει βουτιά, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση από το ίδιο το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για δεκαπλασιασμό απωλειών το τελευταίο τρίμηνο του 2023, στα 2,7 δις δολάρια. Η τράπεζα έκανε επίσης λόγο για «σημαντική αδυναμία» στους εσωτερικούς τους ελέγχους αναφορικά με τη χορήγηση ορισμένων δανείων.

Η τράπεζα με έδρα το Λονγκ Άιλαντ, η οποία έχει περισσότερα από 400 υποκαταστήματα, συμπεριλαμβανομένης της Flagstar Bank που ειδικεύεται στην παροχή στεγαστικών δανείων, αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα τον περασμένο χρόνο μετά την απόκτηση μεγάλου μέρους των περιουσιακών στοιχείων της Signature Bank, μιας άλλης τράπεζας που κατέρρευσε κατά την τραπεζική κρίση του περασμένου Μαρτίου.

Η ανησυχία που έχει δημιουργηθεί στη Wall Street είναι πως κι άλλοι περιφερειακοί δανειστές μπορεί επίσης να αντιμετωπίζουν προβλήματα με δάνεια που χορηγούνται σε εμπορικά ακίνητα. Δύο χρόνια ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων μείωσαν τις τιμές των ακινήτων και έκαναν πιο δύσκολο για τους πελάτες των τραπεζών να αποπληρώσουν δάνεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή