Reuters Breakingviews

Δύο εταιρείες αντικαθιστούν τους διευθύνοντες συμβούλους τους αφού ανακάλυψαν ανεπαρκείς εσωτερικούς ελέγχους. Η μία φτιάχνει χημικά, η άλλη δανείζει. Και οι δύο χάνουν μεγάλα κομμάτια της χρηματιστηριακής τους αξίας. Η μεγάλη διαφορά; Η κρίση της βιομηχανίας βλάπτει κυρίως τους μετόχους της, ενώ η κρίση στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα πρέπει να ανησυχεί όλους.

Η τράπεζα εδώ είναι η New York Community Bancorp. Την Πέμπτη αντικατέστησε τον Thomas Cangemi, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την περικοπή του μερίσματος και την προειδοποίηση για επισφαλή δάνεια ακινήτων. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι ασταθείς δανειολήπτες, αλλά οι «υλικές αδυναμίες» που εντόπισε η NYCB στις δανειοδοτικές της δραστηριότητες. Οι μετοχές της έχουν πλέον υποχωρήσει κατά δύο τρίτα σε περίπου ένα μήνα.

Στην Chemours αποχώρησαν περισσότερα από ένα «κεφάλια». Ο προμηθευτής χρωστικών ουσιών και επικαλύψεων, πρώην μέλος της DuPont, έθεσε σε αργία τον διευθύνοντα σύμβουλο, τον επικεφαλής των οικονομικών και τον υπεύθυνο λογιστηρίου την Πέμπτη, εν αναμονή της επανεξέτασης των λογαριασμών της εταιρείας. Η τιμή της μετοχής της υποχώρησε κατά περίπου 30%, αφήνοντας την εταιρεία με κεφαλαιοποίηση περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περίπου όσο η NYCB.

Τα κακά αφεντικά μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε, αλλά οι τράπεζες διαχειρίζονται καταθέσεις που βοηθούν στη στήριξη των σύγχρονων κοινωνιών. Εάν οι αποταμιευτές πάνε σε έναν δανειστή, οι άλλοι μερικές φορές νευριάζουν επίσης. Μια αποτυχία είναι μια τραγωδία για τους εργαζόμενους οπουδήποτε. Η  κατάρρευση τραπεζών απειλεί ολόκληρες οικονομίες.

Τουλάχιστον οι καταθέσεις της NYCB είναι ασφαλείς. Περίπου το 95% αυτών θα μπορούσε να καλυφθεί, από τις εγγυήσεις της Federal Deposit Insurance Corp, εάν χρειαστεί. Ωστόσο, υπάρχει μια άλλη μεγάλη διαφορά μεταξύ της NYCB και της Chemours: η επίβλεψη. Οι τράπεζες επιβαρύνονται τακτικά από λεγεώνες κυβερνητικών παρατηρητών, των οποίων η δουλειά είναι να ενεργούν εάν εντοπίσουν προβλήματα. Η κακή διαχείριση ή ο κακός δανεισμός δεν πρέπει να διαρκούν πολύ. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να είναι σημάδι ότι οι ρυθμιστές έριξαν την μπάλα .

Υπάρχει μια ανατροπή στην NYCB. Μεγάλωσε πολύ γρήγορα, με τις ευλογίες των αρχών. Αγόρασε την ανταγωνιστική Flagstar το 2022 και στη συνέχεια πέρυσι απέκτησε μια στοίβα δανείων από την αποτυχημένη Signature Bank. Οι κινήσεις υπερδιπλασίασαν τον ισολογισμό της στα 120 δισεκατομμύρια δολάρια, κατά τη διαδικασία αλλαγής του κύριου επόπτη της από την πολιτεία της Νέας Υόρκης στο ομοσπονδιακό Γραφείο του Ελεγκτή Νομίσματος. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς κενά στην επικοινωνία μεταξύ των θεματοφυλάκων και τον όγκο εργασίας που τους στρεσάρει υπερβολικά.

Τα προβλήματα στην Chemours δεν θα πλήξουν την αγορά, για παράδειγμα τον Dow Jones. Αλλά αυτό ισχύει μόνο εν μέρει στη NYCB, επειδή οι ίδιες ρυθμιστικές αρχές προορίζονται να παρακολουθούν και εκατοντάδες ομοτίμους της. Εάν αυτοί οι αξιωματούχοι δεν ήταν πλήρως ενήμεροι για το τι συνέβη σε έναν δανειστή, είναι δίκαιο να ανησυχεί κανείς για παρόμοια ζητήματα που κρύβονται αλλού. Οι τράπεζες είναι πραγματικά διαφορετικές, ειδικά όταν στραβώνουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners