Ένα απροσδόκητο κέρδος περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ αναμένει η Telecom Italia SpA από την ιταλική κυβέρνηση, μετά την απόφαση δικαστηρίου της Ρώμης υπέρ του κάποτε μονοπωλίου σε μια νομική υπόθεση που χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Σύμφωνα με αντίγραφο της απόφασης που αποκαλύπτει το Bloomberg, το κράτος θα πρέπει να επιστρέψει περίπου 530 εκατομμύρια ευρώ συν τόκους στον τηλεπικοινωνιακό πάροχο για τα τέλη αδειοδότησης που κατέβαλε η εταιρεία και τα οποία στην πραγματικότητα δεν οφείλονταν.
Το άγριο σορτάρισμα του 1 δισ. ευρώ στη μετοχή της Telecom Italia
Η Telecom Italia επιβεβαίωσε την απόφαση, λέγοντας ότι είναι «άμεσα εκτελεστή» και ότι η εταιρεία θα κινήσει διαδικασίες για την ανάκτηση των κεφαλαίων. Εκπρόσωπος της ιταλικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η ιταλική κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.
Προσαρμογή
Η εταιρεία αγωνίζεται εδώ και χρόνια να μειώσει το χρέος της και να προσαρμοστεί σε μια ολοένα και πιο ανταγωνιστική αγορά. Συμφώνησε πέρυσι να πουλήσει το δίκτυο σταθερής της γραμμής στην KKR & Co., σε μια υπερπαραγωγική συμφωνία, με την υποστήριξη του κράτους που αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Το καθαρό ποσό ανέρχεται συνολικά σε 528,7 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ εάν ληφθούν υπόψη οι τόκοι και οι άλλες προμήθειες, ανέφερε η Telecom Italia.
Η απόφαση δεν είναι οριστική και θα μπορούσε τελικά να ανατραπεί εάν η κυβέρνηση ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Ανάκαμψη της μετοχής
Οι μετοχές της Telecom Italia κέρδισαν έως και 6,5% στο Μιλάνο την Τετάρτη, δίνοντας στην εταιρεία χρηματιστηριακή αξία περίπου 5 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα η εταιρεία είχε βρεθεί σε κλοιό πιέσεων από σορτάκηδες, οι οποίοι συγκέντρωσαν ένα στοίχημα ρεκόρ σχεδόν 1 δισ. ευρώ εναντίον των μετοχών της εταιρείας, την ώρα που ο διευθύνων σύμβουλος Πιέτρο Λαμπριόλα αναζητά την υποστήριξη των επενδυτών για πώληση περιουσιακών στοιχείων για μείωση του χρέους.
Στοιχεία από την S&P Global έδειξαν ότι το ένα πέμπτο της μετοχής της εταιρείας —συνολικού ύψους 930 εκατ. ευρώ— στοχεύεται από short sellers, οι οποίοι συνήθως δανείζονται μετοχές για να τις πουλήσουν, αγοράζοντάς τες αργότερα για να επωφεληθούν από την πτώση.
Latest News
Αμερικανικό δικαστήριο απορρίπτει αίτημα της TikTok - Η «κλεψύδρα» τελειώνει στις 19/1
Σύμφωνα με το νόμο το TikTok θα απαγορευτεί εκτός αν η κινεζική ByteDance το εκποιήσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου
Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ εγκαταλείπουν τα φτωχά κράτη - Ακόμα και οι διασώσεις γίνονται... ακριβές
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει μείνει πίσω πλέον από την Κίνα που εμφανίζεται ως ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον αναπτυσσόμενο κόσμο
Τέλος οι προσλήψεις στην Klarna, τον λόγο έχει η... τεχνητή νοημοσύνη
O CEO της Klarna θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές που κάνουν οι άνθρωποι στην εταιρεία
Baykar: Συμφωνίες εξαγωγής UAV με 34 χώρες για την τουρκική βιομηχανία
Το 2023, το 90% των εσόδων της Baykar προήλθε από τις ξένες αγορές - Οι εξαγωγές της εταιρείας έφρασαν τα 1,8 δισ. δολάρια
«Μαχαιριά« της Moody’s στον φιλόδοξο Μπαϊρού - Τι εκτιμά η DW
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, αλλά και ο Moody's μάλλον δεν πιστεύει ότι θα την επιτύχει άμεσα
Βρετανία: H Ριβς μιλά για επανεκκίνηση των σχέσεων με την ΕΕ
Επαγγελματιες απο διάφορους τομείς στη Βρετανία ελπίζουν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες το εμπόριο με την ΕΕ
Τραμπ: Εξετάζει την ιδιωτικοποίηση του αμερικανικού Ταχυδρομείου
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post
Βιομηχανική παραγωγή: Σταθερή στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο - Αύξηση 0,3% στην ΕΕ
Σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2024 η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε σταθερή στη ζώνη του ευρώ
Ιταλία: Πρέπει να αποτελέσει βασικό μέρος των σχεδίων της Stellantis
Η Ρώμη ελπίζει να διορθώσει τις τεταμένες σχέσεις της με την Stellantis
Μισθολογικό χάσμα: Η χώρα στην Ευρώπη όπου οι γυναίκες πληρώνονται καλύτερα
Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων αποτελεί μόνο ένα μέρος μιας ευρύτερης εικόνας ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην αγορά εργασίας.