Ομάδα «ανιχνευτών» στέλνει ο Ίλον Μασκ στην Ινδία, προκειμένου να εντοπίσουν κατάλληλες τοποθεσίες για την κατασκευή ενός εργοστασίου ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Tesla. Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times, πρόκειται για μια επένδυση που αναμένεται να φτάσει τα 2-3 δισ. δολάρια.

Ως προϋπόθεση για την οποία πίεσε η Tesla  προκειμένου να επενδύσει στη χώρα ήταν η μείωση των δασμών.

Πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια της Tesla ανέφεραν στους FT ότι η εταιρεία θα στείλει μια ομάδα από τις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη Απριλίου για να μελετήσει τοποθεσίες για το εργοστάσιο, εστιάζοντας σε πολιτείες όπως ήδη υπάρχουν κόμβοι αυτοκινήτων, όπως η Μαχαράστρα και το Γκουτζαράτ στα δυτικά και το Ταμίλ Ναντού στο νότο.

Ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εργοστάσια στην πολιτεία Haryana, στο γειτονικό Νέο Δελχί, και ένας από τους ανθρώπους είπε ότι πίστευε ότι η Tesla θα μπορούσε επίσης να αναζητήσει πιθανές τοποθεσίες γύρω από την πρωτεύουσα. Ωστόσο, ο δεύτερος είπε ότι το επίκεντρο της εταιρείας του Ίλον Μασκ θα είναι στις άλλες τρεις πολιτείες επειδή είχαν λιμάνια, κάτι που διευκολύνει την εξαγωγή αυτοκινήτων.

Tesla: Οι «χαμηλές πτήσεις» της μετοχής πυροδότησαν στροφή προς τη διαφήμιση

Ώθηση στον Μόντι

Μια επιβεβαιωμένη επένδυση της Tesla θα ήταν μια σημαντική ώθηση για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι ενόψει των γενικών εκλογών που ξεκινούν αυτόν τον μήνα, κατά τις οποίες το ρεκόρ της στις επιχειρήσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας θα είναι στο επίκεντρο.

Ο Μόντι κάλεσε τον Μασκ να επενδύσει στην Ινδία όταν οι δυο τους συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ πέρυσι. Ο Μασκ είπε τότε ότι ο κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων «θα βρεθεί στην Ινδία. . . το συντομότερο ανθρωπίνως δυνατό».

Ο Μόντι έχει διαθέσει κρατικές επιδοτήσεις αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προώθηση της μεταποίησης, μεταξύ άλλων σε κρίσιμες βιομηχανίες όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όπου η Κίνα έχει ισχυρό προβάδισμα.

Η Tesla είπε στους Ινδούς αξιωματούχους ότι σκέφτεται να κατασκευάσει ένα μικρότερο αυτοκίνητο στο προτεινόμενο νέο εργοστάσιο από τα σημερινά της μοντέλα, το οποίο θα κοστίζει λιγότερο από 30.000 δολάρια. Στη συνέχεια, θα μπορούσε να πουλήσει το μοντέλο στην Ινδία και να εξάγει στη νοτιοανατολική Ασία, τον Κόλπο, την Αφρική και τη νότια και ανατολική Ευρώπη.

Η αυτοκινητοβιομηχανία αναπτύσσει ένα φθηνότερο όχημα που θα κυκλοφορήσει προς πώληση στα τέλη του επόμενου έτους, αλλά δεν έχει ακόμη πει πού θα κατασκευαστεί το αυτοκίνητο – το οποίο έχει ονομαστεί “Model 2” από τους παρατηρητές της Tesla.

Επέκταση του δικτύου

Η πιθανή επέκταση του παγκόσμιου δικτύου εργοστασίων της Tesla έρχεται καθώς η αύξηση των παγκόσμιων πωλήσεων EV επιβραδύνεται. Ο όμιλος κατασκευάζει επίσης ένα εργοστάσιο στο Μεξικό που αναμένεται να κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο το 2026.

Ένα από τα άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια της Tesla είπε ότι η εταιρεία σκέφτεται να ξεκινήσει με μια επένδυση 2-3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο ινδικό εργοστάσιο αυτοκινήτων. Οι προμηθευτές θα επένδυαν δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα, καθιστώντας αυτή μια από τις μεγαλύτερες εισερχόμενες ξένες επενδύσεις της Ινδίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]