Φαίνεται ότι o Ίλον Μασκ δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο – από έναν δικαστή που απέρριψε το πακέτο αμοιβών του ύψους 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο μέχρι το δύσκολο πρώτο τρίμηνο της Tesla με τις χαμηλές πτήσεις στις πωλήσεις που ανακοινώθηκαν χθες.

Το χρυσό παιδί του Μασκ, η Tesla, βρίσκεται αντιμέτωπη με κάθε είδους δυσκολία τους τελευταίους μήνες. Οι αριθμοί παραδόσεων του πρώτου τριμήνου της κατασκευάστριας εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποκάλυψαν σημαντική πτώση – πολύ κάτω από τις χαμηλότερες εκτιμήσεις της Wall Street. Οι παραδόσεις της Tesla το πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και πάνω από 8% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους, σηματοδοτώντας την πρώτη ετήσια μείωση των πωλήσεων της εταιρείας από το 2020.

Tesla: Η μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων από το 2020

Εφιάλτης

Σε ανακοίνωσή της η αυτοκινητοβιομηχανία απέδωσε την πτώση των παραδόσεων στη ράμπα παραγωγής του ανανεωμένου Model 3, καθώς και σε μια εμπρηστική επίθεση στο εργοστάσιό της στο Βερολίνο και σε προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκλήθηκαν από τη σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Όπως επισήμανε το Business Insider, η μετοχή της Tesla υποχώρησε περισσότερο από 5% την Τρίτη και έχει υποχωρήσει σχεδόν 30% τον τελευταίο χρόνο.

Ο Dan Ives, αναλυτής τεχνολογίας της Wedbush, δήλωσε σε σημείωμά του την Τρίτη ότι το πρώτο τρίμηνο της αυτοκινητοβιομηχανίας ήταν μια «απόλυτη καταστροφή» και ένας «εφιάλτης» για την Tesla. Αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό στην κινεζική αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, μεταξύ άλλων από την BYD, η οποία ανταγωνίζεται με την Tesla για τον τίτλο του κορυφαίου πωλητή ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο Ives, ένας μακροχρόνιος «ταύρος» της Tesla, δήλωσε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει «σκοτεινές ημέρες μπροστά της» εάν ο Μασκ δεν μπορέσει να την αλλάξει και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Τι απωθεί τους καταναλωτές

Στις ΗΠΑ, η εταιρεία του Μασκ αντιμετωπίζει μείωση της ζήτησης από τους καταναλωτές, οι οποίοι φαίνεται να ενοχλούνται όλο και περισσότερο από τα καμώματα του Μασκ. Μια πρόσφατη έκθεση της εταιρείας πληροφοριών αγοράς Caliber διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ερωτηθέντων που θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να αγοράσουν ένα Tesla μειώθηκε στο 31% τον Φεβρουάριο – από το 70% που ήταν το υψηλότερο ποσοστό τον Νοέμβριο του 2021.

«Το θέμα γύρω από το Twitter και οι προσωπικές απόψεις του Elon για την πολιτική και άλλα πράγματα στον κόσμο έχουν πραγματικά απωθήσει πολλούς πιθανούς αγοραστές», δήλωσε την Τρίτη στο CNBC ο Colin Rusch, αναλυτής μετοχών της Oppenheimer. «Οι άνθρωποι που αγόραζαν EVs, κάνουν πίσω από την αγορά της Tesla».

Τα κύματα

Από την πλευρά του, ο Μασκ δήλωσε ότι η Tesla βρίσκεται «ανάμεσα σε δύο μεγάλα κύματα ανάπτυξης». Χωρίς ωστόσο να είναι είναι σαφές πότε η αυτοκινητοβιομηχανία θα βγει από την ύφεση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla έχει πει ότι «σκάψαμε τον τάφο μας» με την αύξηση της παραγωγής του πρώτου της φορτηγού, του Cybertruck, και ήδη κάνει σχέδια για αυτό που ακούγεται σαν ένα όλο και πιο φιλόδοξο Tesla Roadster δεύτερης γενιάς.

Κι άλλοι σκόπελοι

Η Tesla δεν είναι η μοναδική πηγή κακών ειδήσεων για τον Μασκ. Ο δισεκατομμυριούχος αντιμετωπίζει αντιξοότητες σε πολλαπλά μέτωπα. Από την αρχή του έτους, η περιουσία του, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις συμμετοχές του στην Tesla, έχει μειωθεί κατά 40,5 δισεκατομμύρια δολάρια ή 17,7%, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index.

Μέχρι στιγμής, η αγορά του Twitter από τον Μασκ δεν φαίνεται να πηγαίνει σύμφωνα με το σχέδιο. Τον Φεβρουάριο, η Fidelity μείωσε και πάλι την αξία της συμμετοχής της στην εταιρεία κοινωνικών μέσων του – η πτώση ανέρχεται σε μείωση της αξίας του ιστότοπου κατά περίπου 73% από τότε που ο Μασκ αγόρασε το Twitter το 2022 έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το X χάνει διαφημιστές και αντιμετωπίζει αγωγές αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων από τους υπαλλήλους που ο Μασκ απέλυσε όταν μείωσε το εργατικό δυναμικό της εταιρείας στο μισό.

Εν τω μεταξύ, νομικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η μήνυση του Μασκ κατά της OpenAI και του διευθύνοντος συμβούλου της, Sam Altman, είναι πιθανότατα μια χαμένη μάχη και ίσως να μην φτάσει καν σε δίκη.

Ένας δικαστής απέρριψε πρόσφατα μια αγωγή που κατέθεσε το X εναντίον μιας ερευνητικής ομάδας, λέγοντας ότι η αγωγή ήταν μια προσπάθεια να τρομοκρατηθούν οι επικριτές του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης και να σιωπήσουν. Το X είχε υποστηρίξει ότι το μη κερδοσκοπικό Κέντρο για την Αντιμετώπιση του Ψηφιακού Μίσους είχε παραβιάσει τις πολιτικές της X, συγκεντρώνοντας δεδομένα για εκθέσεις που υποδείκνυαν αύξηση της ρητορικής μίσους στην πλατφόρμα – κάτι που θα μπορούσε να αποτρέψει μεγάλους διαφημιστές από το να ξοδεύουν χρήματα στην πλατφόρμα.

Οι αναλαμπές

Αν και ήταν σίγουρα μια δύσκολη χρονιά για τον Μασκ, υπήρξαν και κάποια φωτεινά σημεία.

Πιο συγκεκριμένα, η SpaceX εκτόξευσε με επιτυχία το Starship στο διάστημα τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια της τρίτης δοκιμαστικής εκτόξευσης. Η δοκιμή προετοιμαζόταν για χρόνια, καθώς είχε υποστεί πολλαπλές δοκιμαστικές πτήσεις που είχαν καταλήξει σε εκρήξεις, όπως και ρυθμιστικά εμπόδια.

Η νεοσύστατη επιχείρηση διεπαφής του Μασκ, Neuralink, ξεπέρασε επίσης ένα σημαντικό ορόσημο νωρίτερα φέτος. Μετά από χρόνια που ο Μασκ υποσχόταν ότι θα ξεκινούσε σύντομα δοκιμές σε ανθρώπους, η εταιρεία εμφύτευσε την πρώτη της συσκευή σε άνθρωπο και παρουσίασε τον πρώτο της ασθενή το 2024. Η Neuralink έδειξε πώς η συσκευή της θα μπορούσε να επιτρέψει στον ασθενή να κάνει αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να κάνει κύλιση σε έναν υπολογιστή και να παίζει επί ώρες βιντεοπαιχνίδια χρησιμοποιώντας μόνο το μυαλό του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή