Παραμένει υψηλός ο πληθωρισμός εκτιμά ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφεια, Πάτρικ Χάρκερ, παρόλο που η οικονομία είναι ανθεκτική και η αύξηση της απασχόλησης παραμένει ισχυρή.

Τα σχόλια του έρχονται μετά την χθεσινή ομιλία του προέδρου της Fed, Tζερόμ Πάουελ, o οποίος είπε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η αποστολή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τον πληθωρισμό και επανέλαβε ότι η Fed χρειάζεται να αισθανθεί «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» ότι οι πληθωριστικές πιέσεις χαλαρώνουν προτού μειώσει τα επιτόκια.

Πάουελ: Δεν έχει ολοκληρωθεί η αποστολή μας για μείωση του πληθωρισμού

«Τα πρόσφατα στοιχεία τόσο για την αύξηση της απασχόλησης όσο και για τον πληθωρισμό είναι υψηλότερα από τις αναμενόμενα» είπε στην ομιλία του στο Stanford Graduate School of Business. «Τα πρόσφατα στοιχεία δεν αλλάζουν, ωστόσο, ουσιωδώς τη συνολική εικόνα, η οποία συνεχίζει να είναι αυτή της σταθερής ανάπτυξης, της ισχυρής αλλά επανεξισορροπημένης αγοράς εργασίας και του πληθωρισμού που κινείται προς το 2% σε μια ενίοτε ανώμαλη πορεία».

Στην τελευταία συνεδρίαση η Federal Reserve αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση σε υψηλό περίπου 23 ετών στο εύρος 5,25-5,5%. Σύμφωνα με το dot -plot οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να αναμένουν τρεις μειώσεις των επιτοκίων κατά 25 μ.β. έκαστη μέχρι το τέλος του 2024. Ωστόσο, 10 από τους 19 αξιωματούχους της Fed εξακολουθούν να βλέπουν το επιτόκιο πολιτικής να μειώνεται τουλάχιστον στα τρία τέταρτα της εκατοστιαίας μονάδας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Το ταξικό πρόσημο του πληθωρισμού

Ο Χάρκερ υποστηρίζει ότι ο πληθωρισμός είναι ακόμα πολύ υψηλός και τονίζει την σημασία της επέκτασης των ευκαιριών εργασίας για τους εργαζόμενους που έχουν φυλακιστεί στο παρελθόν.

«Δεν είμαστε εκεί που πρέπει να είμαστε ο πληθωρισμός είναι ακόμα πολύ υψηλός, ιδιαίτερα για τις κοινότητες ALICE», δήλωσε ο επικεφαλής της Fed της Φιλαδέλφειας κατά τη διάρκεια μιας συντονισμένης συζήτησης στην επιχείρηση Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. ALICE είναι ακρωνύμιο που σημαίνει Asset Limited, Income Constrained, Employed και  αντιπροσωπεύει τον αυξανόμενο αριθμό ατόμων και οικογενειών που εργάζονται, αλλά δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, όπως φαγητό, παιδική φροντίδα, στέγαση, υγειονομική περίθαλψη και μεταφορά.

Ο Χάρκερ είχε δικαίωμα ψήφου στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς το 2023 ενώ ετοιμάζεται να συνταξιοδοτηθεί το 2025. Ήταν μεταξύ της ηγετικής ομάδας αξιωματούχων της Fed που πίστευαν τον Δεκέμβριο ότι η κεντρική τράπεζα είχε κάνει αρκετά με τις αυξήσεις των επιτοκίων της και χρειαζόταν χρόνο για να δει πώς αυτές οι επιθετικές αυξήσεις στο κόστος δανεισμού έπαιζαν στην οικονομία. Ωστόσο είχε επισημάνει το ακόλουθο: «Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: Η δουλειά για τον πληθωρισμό δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, τα πράγματα αρχίζουν να φαίνονται όλο και καλύτερα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση