Τα νερά τάραξε χθες η δήλωση του προέδρου της Fed Μινεάπολις, Νιλ Κασκάρι, ο οποίος αναφέρθηκε στην πιθανότητα να μην μειωθούν τα αμερικανικά επιτόκια το 2024. Ωστόσο οικονομολόγοι από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street διαφωνούν με το γεράκι της Federal Reserve και αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα μείνει πιστή στις τελευταίες προβλέψεις της και θα προχωρήσει σε τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024 εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί.

Αν εμμείνει ο πληθωρισμός μπορεί να μη μειώσουμε τα επιτόκια

Ο Κασκάρι σε συνέντευξη του που παραχώρησε στο Pensions & Investments αποκάλυψε ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Fed ψήφισε υπέρ των δύο μειώσεων επιτοκίων δηλαδή ανήκε στην μειοψηφία των 9 μελών που δεν συμφώνησαν με τις τρεις μειώσεις. Χθες προχώρησε ένα  βήμα παραπάνω και εστιάζοντας στον πληθωρισμό υποστήριξε ότι αν δεν αποκλιμακωθεί η κεντρική τράπεζα δεν θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια. «Εάν συνεχίσουμε να βλέπουμε τον πληθωρισμό να κινείται λοξά, τότε αυτό θα με έκανε να αναρωτηθώ αν χρειάζεται να κάνουμε αυτές τις μειώσεις επιτοκίων», είπε χαρακτηριστικά. «Υπάρχει μεγάλη δυναμική στην οικονομία αυτή τη στιγμή».

Χάρκερ (Fed): Ο πληθωρισμός είναι ακόμα υψηλός

Πρόσθεσε ότι εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να κινείται υψηλότερα από το αναμενόμενο εκτιμά ότι η Fed θα διατηρήσει το βασικό επιτόκιο πολιτικής της στο τρέχον εύρος 5,25%-5,50% για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αν αυτό και πάλι δεν λειτουργήσει οι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων αν και δεν είναι πιθανό σενάριο με τα μέχρι τώρα δεδομένα ωστόσο«δεν είναι εκτός τραπεζιού» πρόσθεσε.

Όπως ήταν αναμενόμενο τα σχόλια του αναστάτωσαν τις αγορές με τη Wall Street να κλείνει με απώλειες. Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση 1,35% στις 38.597 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 1,23% στις 5.147 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,40% στις 16.049 μονάδες.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις τοποθετήσεις των κεντρικών τραπεζικών για να προβλέψουν τις επόμενες κινήσεις της Fed, εστιάζοντας στο χρονοδιάγραμμα αλλά και στον αριθμό των μειώσεων των επιτοκίων. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Tζερόμ Πάουελ, στην ομιλία του στο Stanford Graduate School of Business, είπε ότι η Fed χρειάζεται να αισθανθεί «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» ότι οι πληθωριστικές πιέσεις χαλαρώνουν προτού μειώσει τα επιτόκια. Ξαναεξήγησε ότι τα πρόσφατα στοιχεία «δεν αλλάζουν ουσιαστικά τη συνολική εικόνα» και σημείωσε ότι «όσον αφορά τον πληθωρισμό είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν οι πρόσφατες μετρήσεις αντιπροσωπεύουν κάτι περισσότερο από μια απλή αναπήδηση» ανέφερε δημιουργώντας αβεβαιότητα για το χρονοδιάγραμμα πιθανών μειώσεων των επιτοκίων.

Goldman Sachs

Ωστόσο η Goldman Sachs εξακολουθεί να προβλέπει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα κινηθεί σύμφωνα με το τελευταίο dot plot και θα προχωρήσει σε τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος.

«Θα με εξέπληττε πολύ» τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της, Γιάν Χάτζιους, μιλώντας στον Steve Sedgwick του CNB  «εάν η Fed αποφασίσει τελικά ότι δεν είναι απαραίτητες οι μειώσεις.

«Σίγουρα είμαι αισιόδοξος για φέτος. Από την πλευρά της ανάπτυξης, είμαστε πολύ πάνω από τη συναίνεση, κοντά στο 3% φέτος» είπε. «Είμαστε επίσης πολύ κάτω από τη συναίνεση όσον αφορά τον κίνδυνο ύφεσης. Πιστεύουμε ότι η πιθανότητα για ύφεση βρίσκεται στο 15% τους επόμενους 12 μήνες, καθώς έχουμε μια ύφεση περίπου μία φορά κάθε επτά χρόνια στη μεταπολεμική περίοδο».

Είναι επίσης αισιόδοξος ότι η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη φέτος μπορεί να συμβαδίσει με την πτώση του πληθωρισμού, προβλέποντας ότι ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) θα φτάσει στο 2,4% μέχρι το τέλος του 2024 και στο 2% το επόμενο έτος. Ο δομικός δείκτης PCE είναι ο δείκτης που παρακολουθεί στενά η Fed για να μετρήσει τον πληθωρισμό.

«Σε αυτό το περιβάλλον, θα περίμενα κάποιες μειώσεις επιτοκίων με βάση τα όσα είπαν ο πρόεδρος Πάουελ και άλλοι αξιωματούχοι της Fed» είπε ο οικονομολόγος. «Ο χρόνος φυσικά θα εξαρτηθεί από βραχυπρόθεσμα δεδομένα, από τη συνάρτηση αντίδρασης από τη Fed, αλλά σύμφωνα με τις προβλέψεις μας θα εκπλαγώ πολύ αν δεν είχαμε μειώσεις επιτοκίων φέτος.»

Morgan Stanley

Η Morgan Stanley αναμένει ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει στη πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο. «Θα έχει να κάνει περισσότερο με τον πληθωρισμό, εάν η Fed μειώσει ήδη από τον Μάιο», είπε η Έλεν Ζέντνερ, επικεφαλής οικονομολόγος για τις ΗΠΑ στη Morgan Stanle, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg Television. «Πιστεύω ότι ο πήχης είναι πολύ ψηλά για να πάνε τόσο σύντομα. Αλλά εξακολουθώ να περιμένω να είναι έτοιμοι μέχρι τον Ιούνιο».

Πρόσθεσε ότι η προσδοκία της αγοράς για περίπου τρεις περικοπές φέτος «είναι σύμφωνη με την άποψη της Fed».

«Περιμένουμε τέσσερις περικοπές, στην πραγματικότητα περιμένουμε να επιταχύνουν τις περικοπές το τέταρτο τρίμηνο του έτους, επειδή έχουμε τον πληθωρισμό να πέφτει πιο γρήγορα σε αυτό το σημείο από τη Fed», είπε. «Δεν νομίζω ότι η χρονική στιγμή κατά την οποία οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως κάνουν μειώσεις θα είναι πραγματικά θέμα».

Νουριέλ Ρουμπινί

Μιλώντας στη συνάντηση European House-Ambrosetti στο Cernobbio της Ιταλίας, ο Νουριέλ Ρουμπινί , πρόεδρος της Roubini Macro Associates, τόνισε ότι οι αγορές είναι πλέον λιγότερο αισιόδοξες για τις μειώσεις των επιτοκίων από την ίδια την Fed.

«Οι άνθρωποι στις αγορές αρχίζουν να σκέφτονται αν ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι υψηλότερος», είπε στο Bloomberg Television. Αυτό θα συνέβαινε «είτε επειδή βρισκόμαστε σε μια ζώνη χωρίς προσγείωση για τις ΗΠΑ, όπου η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι υψηλότερη από την αναμενόμενη και ο πληθωρισμός να μην υποχωρήσει τόσο πολύ, είτε σε μια κατάσταση όπου κάποιοι από τους γεωπολιτικούς κινδύνους που τώρα έχουν τιμολογηθεί – ας πούμε οι τιμές της ενέργειας – θα έχουν αντίκτυπο στον πληθωρισμό», είπε.

Nomura

Ο Richard Koo, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Ερευνών Nomura, είναι σίγουρος ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια καθώς το υψηλότερο κόστος δανεισμού σημαίνει επίσης πολύ μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα.

«Η κεντρική τράπεζα θα θέλει πραγματικά να μειώσει τα επιτόκια, ώστε να μην χρειάζεται να πληρώνει τόσους τόκους στα πλεονάζοντα αποθεματικά»είπε στο Bloomberg Television. «Πολλά εξαρτώνται από το πού πηγαίνει η οικονομία. Δεν νομίζω ότι πρέπει να είμαστε τόσο ντετερμινιστές λέγοντας ότι η Fed θέλει να μειώσει τα επιτόκια και επομένως θα το κάνει».

Οι έμποροι τιμολογούν σχεδόν 94% πιθανότητα τα επιτόκια να παραμείνουν αμετάβλητα στη συνεδρίαση πολιτικής της Fed τον Μάιο, σύμφωνα με το CME Fed WatchTool. Αναμένουν περίπου 60% πιθανότητα μείωσης στη συνεδρίαση του Ιουνίου, σημειώνοντας σημαντική πτώση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή