
Το ελληνικής προέλευσης μέλι ανθέων «Μέλι Κισσούρι» προσέθεσε στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ) σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το «Μέλι Κισσούρι» είναι μέλι ανθέων, και συγκεκριμένα φθινοπωρινό μέλι ερείκης που παράγεται στην περιοχή της Καρυστίας από μέλισσες που τρυγούν τα άνθη της πορφυρούς ερείκης (Erica manipuliflora ή Erica verticillata), η οποία ευδοκιμεί στην περιοχή. Το «Μέλι Κισσούρι» διατίθεται σε υγρή ή κρυσταλλική μορφή.
ΕΕ: Η φακή Εγκλουβής στη λίστα των ΠΟΠ
Η προστασία της ονομασίας «Μέλι Κισσούρι / Meli Kissouri» ζητείται για ολόκληρη την επικράτεια του Δήμου Καρύστου της Εύβοιας, ο οποίος περιλαμβάνει τις δημοτικές ενότητες Καρύστου, Καφηρέως, Μαρμαρίου και Στυρέων).
Η ιδιαιτερότητά του
Το «Μέλι Κισσούρι» έχει ελαφρώς πικρή γεύση, σκούρο χρώμα με κόκκινες νότες χαλκού και έντονα και επίμονα αρώματα. Η ιδιαιτερότητά του οφείλεται στο μείγμα γυρεόκοκκων, όπου κυριαρχεί η γύρη της Erica manuliflora, η οποία συμπληρώνεται με γυρεόκοκκους αυτοφυών φυτών, και από το οποίο απουσιάζουν πλήρως γυρεόκοκκοι καλλιεργούμενων ειδών. Επιπλέον, οφείλει την ιδιαιτερότητά του στην πολύ χαμηλή περιεκτικότητα του μείγματος γυρεόκοκκων σε σακχαρόζη: δεν υπερβαίνει το 0,2%, που είναι το κατώτατο όριο για τα άλλα ελληνικά μέλια ερείκης. Η χαμηλή αυτή περιεκτικότητα σε σακχαρόζη αποδίδεται στον τοπικό ανθρώπινο παράγοντα και συγκεκριμένα στις πρακτικές εκτροφής των μελισσών.
Βασικές παράμετροι των πρακτικών αυτών είναι η μη χορήγηση τεχνητής τροφής κατά την παραγωγής του προϊόντος «Μέλι Κισσούρι », καθώς όλες οι διατροφικές ανάγκες των μελισσών καλύπτονται από την πλούσια ανθοφορία ερείκης της περιοχής.
Η νέα αυτή ονομασία έρχεται να προστεθεί στα 1.644 γεωργικά προϊόντα που ήδη προστατεύονται. Ο κατάλογος όλων των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων είναι διαθέσιμος στη βάση δεδομένων eAmbrosia. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο των συστημάτων ποιότητας καιστη διαδικτυακή μας πύλη GIView.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση