Ενα χρόνο μετα την …προσεκτική αποχώρηση της Ιταλίας απο την επενδυτική πρωτοβουλία «Belt and Road» της Κίνας, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ξεκινά μια επίθεση γοητείας με στόχο το Πεκίνο, καθώς επιδιώκει να θωρακίσει τους εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς των δύο χωρών.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι θα συναντηθεί με τον Κινέζο υπουργό Εμπορίου Γουάνγκ Γουένταο στη Βερόνα της Ιταλίας την Παρασκευή για να ξεκινήσει έναν επιχειρηματικό διάλογο και η Μελόνι θα ταξιδέψει στην Κίνα τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει τα σχέδια και μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Δημοσιονομικοί κανόνες: Γιατί… ζορίζονται Γαλλία και Ιταλία

Η προσέγγιση από τη Ρώμη έρχεται αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει μια μαζική προσπάθεια για την απεμπλοκή από την Κίνα για την καλύτερη προστασία των γραμμών εφοδιασμού και τη διασφάλιση της πρόσβασης σε κρίσιμα υλικά και τεχνολογία, ιδιαίτερα μετά την υποστήριξη που έχει επιδείξει το Πεκίνο στη Μόσχα στον πόλεμο της κατά της Ουκρανίας.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα ταξιδέψει στην Κίνα το Σαββατοκύριακο για να συζητήσει το εμπόριο και την Ουκρανία.

Η ενίσχυση των δεσμών με το Πεκίνο αποτελεί μέρος μιας νέας ώθησης της ιταλικής διπλωματίας, την οποία ο Εντμόντο Τσιριελι, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, έχει περιγράψει ως «ρεαλιστική αλλά όχι κυνική». Η προσέγγιση βασίζεται σε μια ισχυρή δέσμευση στο ΝΑΤΟ και τη διατλαντική εταιρική σχέση, ενώ παράλληλα καλλιεργεί καλές σχέσεις με τους λεγόμενους συστημικούς αντιπάλους, όπως το Πεκίνο, η Τεχεράνη αλλά και η Μόσχα.

Η Ιταλία ήταν η μόνη χώρα της «Ομάδας των Επτά» – G7 που υπέγραψε την πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ – ένα παγκόσμιο σύμφωνο υποδομών που αποσκοπεί στην επέκταση της επιρροής του Πεκίνου κυρίως στην Ασία, την Αφρική και την Ανατολική Ευρώπη. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη οργή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Αποχωρώντας από την BRI, η Ρώμη, η οποία ασκεί φέτος την προεδρία της G-7, ήθελε να αποφύγει να προκαλέσει κάθε είδους αντίδραση από την Κίνα, η οποία αποτελεί βασική εξαγωγική αγορά. Ακόμα και καθώς ετοιμαζόταν να αποχωρήσει δημοσίως από το σύμφωνο, η Ιταλία έδωσε μεγάλη προσοχή στο πώς πρόβαλλε αυτό το μήνυμα στον κόσμο, αποφεύγοντας μια φανερή αποχώρηση από την πρωτοβουλία.

Εμπορικό έλλειμμα

Η κύρια εξαγωγή της Ιταλίας προς την Κίνα είναι τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία ανήλθαν σε 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι, σχεδόν το ένα πέμπτο των 19 δισεκατομμυρίων ευρώ των συνολικών εξαγωγών. Η Κίνα εξήγαγε 46,8 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ιταλία.
«Θέλουμε να εγκαινιάσουμε μια νέα φάση στις σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Κίνας και να επενδύσουμε σε μια διμερή εταιρική σχέση», δήλωσε την Πέμπτη ο Ταγιάνι.

Σημαντική αύξηση του εμπορικού ελλείμματος για την Ιταλία

Η κίνηση αυτή μπορεί να είναι μια πολιτική νίκη για τη Μελόνι, αν καταφέρει να διατηρήσει τους εμπορικούς δεσμούς με την Κίνα που είναι σημαντικοί για την επιχειρηματική κοινότητα, ενώ παράλληλα έχει τηρήσει μια υπόσχεση προς το κόμμα της, τους Αδελφούς της Ιταλίας, το οποίο ήθελε η Ρώμη να εγκαταλείψει την BRI, η οποία αναφέρεται και ως «ο δρόμος του μεταξιού».

Η κυβέρνηση της Μελόνι απολαμβάνει επί του παρόντος μία από τις μεγαλύτερες πλειοψηφίες στο κοινοβούλιο τον τελευταίο καιρό και οι επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου θα μπορούσαν να την δουν να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό της ισορροπίας δυνάμεων στις Βρυξέλλες.

«Η κυβέρνηση τήρησε την προεκλογική της υπόσχεση να αποχωρήσει από τον Δρόμο του Μεταξιού, διότι ήταν σαφές σε όλους ότι η συμφωνία δεν ήταν προς όφελος της Ιταλίας», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Τζαντζιάκομο Καλοβίνι, βουλευτής του κόμματος της Μελόνι στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων.

«Στην τρέχουσα, εξαιρετικά ασταθή κατάσταση, δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να διατηρήσουμε έναν ανοιχτό διάλογο με το Πεκίνο» με την ελπίδα ότι θα ενισχύσει το εμπόριο με μια αγορά τόσο σημαντική όσο αυτή της Κίνας, είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή