Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών μειώθηκε το spread των ιταλικών ομολόγων, αντανακλώντας την αισιοδοξία των επενδυτών για τις προοπτικές της ιταλικής οικονομίας και τις τοποθετήσεις τους στη μείωση των επιτοκίων.

Το spread μεταξύ του κόστους δανεισμού 10 ετών στην Ιταλία και στη Γερμανία υποχώρησε στις 1,16 ποσοστιαίες μονάδες την Πέμπτη, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο του 2021, πριν ανέλθει ξανά στις 1,28 ποσοστιαίες μονάδες.

Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική βελτίωση από τις 2 ποσοστιαίες μονάδες μόλις τον Οκτώβριο, αντανακλώντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη της αγοράς στον χειρισμό της οικονομίας από την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, σε μια εποχή που η ανάπτυξη στη Γερμανία έχει σταματήσει, επισημαίνουν οι FT.

Ημιαγωγοί: Startup από τη Σιγκαπούρη επενδύει 3,2 δισ. ευρώ στην Ιταλία

«Πριν από τρεις ή τέσσερις μήνες, λίγοι μπορούσαν να φανταστούν ότι η διαφορά σήμερα, στα μέσα Μαρτίου, θα μπορούσε να είναι 123 μονάδες βάσης», σχολίασε στους FT ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ελπίζει πως το χάσμα στο κόστος δανεισμού θα εξακολουθήσει να κινείται προς την κατεύθυνση της μείωσης προς τις 110 μονάδες βάσης, καθώς η Ρώμη προσπαθεί να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και η χαλάρωση των επιτοκίων βοήθησε στη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους.

Διεαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες

Αυτή η μείωση του spread διαψεύδει ως έναν βαθμό όσους εξέφρασαν ανησυχία όταν εξελέγη ο ακροδεξιός συνασπισμό της Μελόνι τον Σεπτέμβριο του 2022, ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια λαϊκιστική υπέρβαση των δαπανών και θα ασκούσε πίεση στη σχέση της Ιταλίας με την ΕΕ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Μελόνι έχει ακολουθήσει έναν δρόμο δημοσιονομικής ορθότητας και έχει σφυρηλατήσει μια ισχυρή σχέση με τις Βρυξέλλες.

Η οικονομία της Ιταλίας διέψευσε τις Κασσάνδρες, ενώ οι προοπτικές για τη Γερμανία έχουν σκοτεινιάσει και η κυβέρνηση του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς παραπαίει μεταξύ αλλεπάλληλων κρίσεων.

Σύμφωνα με τους FT, η μείωση του spread αντανακλά επίσης την όρεξη των επενδυτών για περιουσιακά στοιχεία υψηλής απόδοσης ενόψει των αναμενόμενων μειώσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Η πτώση του ασφάλιστρου κινδύνου για το χρέος της Ιταλίας φέτος είναι επίσης μια ευπρόσδεκτη είδηση για την ιταλική κυβέρνηση.

Η οικονομία της Ιταλίας αναπτύχθηκε το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, ενώ της Γερμανίας συρρικνώθηκε.

Αυτή η ασυνήθιστη υπεραπόδοση θα μπορούσε να συνεχιστεί, με την Τράπεζα της Ιταλίας να προβλέπει ανάπτυξη 0,6% φέτος, ενώ η Bundesbank αναμένει μόνο 0,4% για τη Γερμανία.

«Η Ιταλία δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο, αλλά η Γερμανία έγινε ξαφνικά μια επικίνδυνη χώρα», δήλωσε ο Francesco Giavazzi, ο οποίος υπηρέτησε ως οικονομικός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι. «Οι αγορές έχουν αρχίσει να ανησυχούν κάπως».

Η Ιταλία έχει επίσης ένα βαρύ πρόγραμμα εκδόσεων για να βοηθήσει στην εξυπηρέτηση του χρέους της, με το κόστος των τόκων να αναμένεται να αυξηθεί πάνω από το 9% των κρατικών εσόδων φέτος. Και, παρόλο που το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ιταλίας προβλέπεται από την UniCredit να συρρικνωθεί στο 4,6% φέτος, αυτό εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερο από την πρόβλεψη 2% για τη Γερμανία.

Αιφνιδιασμός

Η ταχύτητα της μείωσης του spread έχει αιφνιδιάσει πολλούς επενδυτές. Κάποιοι το αποδίδουν στην όρεξη για περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης απόδοσης, καθώς η ΕΚΤ ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων.

«Οι επενδυτές αιφνιδιάστηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το spread ξεπέρασε τη 1,5 ποσοστιαία μονάδα και έκτοτε βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση», δήλωσε ο Lyn Graham-Taylor, ανώτερος αναλυτής της στρατηγικής των επιτοκίων της Rabobank.

Τα ιταλικά ομόλογα έχουν ενισχυθεί από μια εισροή κεφαλαίων από μικροεπενδυτές. Η Μελόνι έχει δώσει έμφαση στη σημασία της λιανικής ιδιοκτησίας του ιταλικού χρέους και τα ομόλογα «BTP Valore» της χώρας, τα οποία πωλούνται αποκλειστικά σε ιδιώτες και παρέχουν μπόνους σε όσους τα αγοράζουν επί του παρόντος και τα διατηρούν μέχρι τη λήξη τους, έχουν συγκεντρώσει 53,7 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για εμάς και δεν σας κρύβω, ότι στόχος μας είναι να φέρουμε το μεγαλύτερο δυνατό μέρος του ιταλικού χρέους στα ιταλικά χέρια», είπε η Μελόνι τηνη προηγούμενη Τρίτη. «Όσο περισσότερο είσαι ο κύριος του χρέους σου, τόσο περισσότερο είσαι ο κύριος της μοίρας σου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή