Στο 3,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο, έναντι 3,4% τον Φεβρουάριο, λιγότερο από το 3,1% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι οι οποίοι συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters.

Οι τιμές των τροφίμων παρείχαν τη μεγαλύτερη πτωτική τάση στον δείκτη, ενώ τα καύσιμα αυτοκινήτων κινήθηκαν υψηλότερα.

Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένης της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, διαμορφώθηκε στο 4,2%, έναντι πρόβλεψης για 4,1%.

Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, βασική παράμετρος για τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής της Βρετανίας, μειώθηκε από 6,1% σε 6%.

Βρετανία: Η BoE παρουσιάζει τα νέα χαρτονομίσματα με τον Βασιλιά Κάρολο

Η BoE

Αυτή την εβδομάδα, οι επενδυτές παρακολουθούν τα σημάδια μιας ψύχραιμης αγοράς εργασίας στη χώρα, με την ανεργία να αυξάνεται απροσδόκητα στο 4,2% την περίοδο μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου.

Η αύξηση των μισθών -εξαιρουμένων των μπόνους- μειώθηκε από 6,1% τον Ιανουάριο σε 6% τον Φεβρουάριο.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι δήλωσε χθες Τρίτη ότι διέκρινε «ισχυρές αποδείξεις» πως τα υψηλότερα επιτόκια αποδίδουν τον στόχο μείωσης του πληθωρισμού.

Η πρόβλεψη της ίδιας της κεντρικής τράπεζας είναι ότι ο πληθωρισμός θα «πέσει για λίγο» στο στόχο του 2% την άνοιξη πριν αυξηθεί ελαφρώς στη συνέχεια.

Η τιμολόγηση της αγοράς υποδηλώνει επί του παρόντος ότι η BOE θα εφαρμόσει δύο μειώσεις επιτοκίων το 2024 από το τρέχον επιτόκιο 5,25%, ξεκινώντας από τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, η αβεβαιότητα σχετικά με αυτό το χρονοδιάγραμμα έχει πλέον αυξηθεί, δεδομένων των ενδείξεων συνεχιζόμενων πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος προετοιμάζεται για εθνικές εκλογές φέτος, δήλωσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν «καλοδεχούμενα νέα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή