Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του εντός ενός έτους.

Η απόφαση των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων να συμπεριλάβουν το TikTok ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου εξωτερικής βοήθειας, που αποτελεί προτεραιότητα για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν με ευρεία υποστήριξη από το Κογκρέσο για την Ουκρανία και το Ισραήλ, επιτάχυνε την απαγόρευση, αφού μια προηγούμενη εκδοχή είχε κολλήσει στη Γερουσία.

TikTok… η πλατφόρμα που λατρεύουν αλλά και φοβούνται οι πολιτικοί

Ένα αυτόνομο νομοσχέδιο με εξάμηνη προθεσμία πώλησης πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Μάρτιο με συντριπτική διακομματική ψήφο, καθώς τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι εξέφρασαν ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια σχετικά με τον ιδιοκτήτη της εφαρμογής, την κινεζική εταιρεία τεχνολογίας ByteDance.

Το τροποποιημένο μέτρο, που εγκρίθηκε με ψήφους 360-58, πηγαίνει πλέον στη Γερουσία μετά από διαπραγματεύσεις που οδήγησαν σε συμβιβασμό.

Ωστόσο, ακόμα και αν η νομοθεσία γίνει τελικά νόμος, αναφέρει το Associated Press, η εταιρεία θα έχει περιθώριο ενός έτους για να βρει αγοραστή και πιθανότατα θα προσπαθήσει να αμφισβητήσει το νόμο στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι θα στερήσει από τα εκατομμύρια των χρηστών της εφαρμογής τα δικαιώματα της Πρώτης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος. Οι δικαστικές προσφυγές θα μπορούσαν να καθυστερήσουν σημαντικά το χρονοδιάγραμμα που όρισε το Κογκρέσο ή να εμποδίσουν την έναρξη ισχύος του νόμου.

Η εταιρεία άσκησε σκληρή πίεση κατά της νομοθεσίας, ωθώντας τα 170 εκατομμύρια χρήστες της εφαρμογής στις ΗΠΑ – πολλοί από τους οποίους είναι άτομα νεαρής ηλικίας – να καλέσουν το Κογκρέσο και να εκφράσουν την αντίθεσή τους. Αλλά η σφοδρότητα της αντίδρασης εξόργισε τους νομοθέτες στο Καπιτώλιο, όπου υπάρχει ευρεία ανησυχία για τις κινεζικές απειλές προς τις ΗΠΑ και όπου ελάχιστα μέλη χρησιμοποιούν οι ίδιοι την πλατφόρμα.

Οι ανησυχίες

Η απαγόρευση του TikTok αντανακλά τις ευρέως διαδεδομένες ανησυχίες των νομοθετών για την Κίνα.

Μέλη και των δύο κομμάτων, μαζί με αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, έχουν ανησυχήσει ότι οι κινεζικές αρχές θα μπορούσαν να αναγκάσουν την ByteDance να παραδώσει δεδομένα Αμερικανών χρηστών ή να κατευθύνουν την εταιρεία να καταστείλει ή να ενισχύσει το περιεχόμενο του TikTok που είναι ευνοϊκό για τα συμφέροντά της. Η TikTok έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο της κινεζικής κυβέρνησης και έχει δηλώσει ότι δεν έχει μοιραστεί δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ με τις κινεζικές αρχές.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει παράσχει δημοσίως στοιχεία που να δείχνουν ότι η TikTok μοιράστηκε δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ με την κινεζική κυβέρνηση ή πείραξε τον δημοφιλή αλγόριθμο της εταιρείας, ο οποίος επηρεάζει το τι βλέπουν οι Αμερικανοί, σύμφωνα με το Associated Press.

Διχασμός

Η εταιρεία έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι μια νομική αμφισβήτηση θα μπορούσε να είναι επιτυχής, έχοντας σημειώσει κάποια επιτυχία σε προηγούμενες νομικές μάχες σχετικά με τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ. Τον Νοέμβριο ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε νόμο της πολιτείας της Μοντάνα που θα απαγόρευε τη χρήση του TikTok σε όλη την πολιτεία μετά από μήνυση της εταιρείας και πέντε δημιουργών περιεχομένου που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα.

Το 2020, ομοσπονδιακά δικαστήρια μπλόκαραν εκτελεστικό διάταγμα που εξέδωσε ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για την απαγόρευση του TikTok μετά από μήνυση της εταιρείας με την αιτιολογία ότι το διάταγμα παραβίαζε την ελευθερία του λόγου και τα δικαιώματα της δίκαιης διαδικασίας. Η κυβέρνησή του μεσολάβησε για μια συμφωνία που θα είχε ως αποτέλεσμα οι αμερικανικές εταιρείες Oracle και Walmart να αποκτήσουν μεγάλο μερίδιο στην TikTok. Η πώληση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ για διάφορους λόγους- ένας από αυτούς ήταν η Κίνα, η οποία επέβαλε αυστηρότερους ελέγχους εξαγωγών στους παρόχους τεχνολογίας της.

Δεκάδες πολιτείες και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχουν θέσει σε ισχύ απαγορεύσεις του TikTok σε κυβερνητικές συσκευές. Η απαγόρευση του Τέξας αμφισβητήθηκε πέρυσι από το The Knight First Amendment Institute του Πανεπιστημίου Κολούμπια, το οποίο υποστήριξε σε αγωγή ότι η πολιτική αυτή παρεμποδίζει την ακαδημαϊκή ελευθερία επειδή επεκτείνεται στα δημόσια πανεπιστήμια. Τον Δεκέμβριο, ομοσπονδιακός δικαστής αποφάνθηκε υπέρ της πολιτείας.

Οργανώσεις όπως η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών υποστήριξαν την εφαρμογή. «Το Κογκρέσο δεν μπορεί να αφαιρέσει τα δικαιώματα περισσότερων από 170 εκατομμυρίων Αμερικανών που χρησιμοποιούν το TikTok για να εκφραστούν, να συμμετάσχουν σε πολιτική υπεράσπιση και να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες από όλο τον κόσμο», δήλωσε η Τζένα Λέβεντοφ, δικηγόρος της ομάδας.

Από τα μέσα Μαρτίου, το TikTok έχει δαπανήσει 5 εκατομμύρια δολάρια σε τηλεοπτικές διαφημίσεις που αντιτίθενται στη νομοθεσία, σύμφωνα με την AdImpact, μια εταιρεία παρακολούθησης διαφημίσεων. Οι διαφημίσεις περιλαμβάνουν μια σειρά από δημιουργούς περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένης μιας καλόγριας, που εξυμνούν τις θετικές επιπτώσεις της πλατφόρμας στη ζωή τους και υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση θα καταπατούσε την Πρώτη Τροπολογία. Η εταιρεία ενθάρρυνε επίσης τους χρήστες της να επικοινωνήσουν με το Κογκρέσο και ορισμένοι νομοθέτες δέχθηκαν κλήσεις με βωμολοχίες, καταλήγει το Associated Press.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Apple: Πλησιάζει η ώρα της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Καμία βιασύνη για την Apple - Πλησιάζει η ώρα της ΑΙ

H εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο λογισμικού της τον επόμενο μήνα, όπως και να αναθεωρήσει τις σειρές προϊόντων της με τσιπ έτοιμα για AI

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023
Τεχνολογία |

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023

Τον Ιανουάριο του 2023, το Βερολίνο δήλωσε ότι Ρώσοι ακτιβιστές χάκερ έθεσαν εκτός δικτύου αρκετούς γερμανικούς ιστότοπους σε αντίποινα για την απόφασή του να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία.