Τι κοινό έχουν η Εκκλησία της Αγγλίας και το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα; Αν μπορείτε να απαντήσετε σε αυτό χωρίς παρεκκλίσεις, δισταγμούς ή, ειλικρινά, συκοφαντίες, τότε μια επισκοπή είναι δική σας…. Ας πούμε απλώς ότι και οι δύο έχουν ενδιαφέρουσες σχέσεις με το TikTok, την πλατφόρμα φιλοξενίας σύντομων βίντεο που αγαπούν οι έφηβοι, λένε οι FT.

Οι προσπάθειες κληρικών να εισχωρήσουν στο TikTok περιλαμβάνουν τους αιδεσιμότατους Αν Μπέβερλυ  (Anne Beverley), η οποία παραδίδει σύντομα κηρύγματα, και τον αιδεσιμότατο David Sims, ο οποίος μιμείται σε τάσεις χορού και τραγουδιών, να πηδάει μέσα και έξω από τα άμφια και, σε ένα βίντεο, να προσποιείται ότι κάνει κουνγκ φου σε ένα σκευοφυλάκιο. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι δεν έχει λογαριασμό, αλλά ένα βίντεο που τον δείχνει να λέει “Ω Θεέ μου” στην κηδεία της εκλιπούσας βασίλισσας έχει προβληθεί εκατομμύρια φορές.

Ευρώπη: Πώς τα βίντεο του TikTok επηρεάζουν την αμυντική παραγωγή της Γηραιάς Ηπείρου

Υπάρχει ο πειρασμός να ενοχοποιήσουμε τους εφημέριους στο TikTok ως μια περίεργη σύγκρουση πολιτισμών, μια ιστορία της αρχαίας συνάντησης με το σημερινό. Στην πραγματικότητα, δεν είναι καθόλου περίεργο: ο οργανωμένος χριστιανισμός πήγε πάντοτε όπου τον πήγε η λαϊκή κουλτούρα. Από τις αντιδράσεις στην πανούκλα του Αντωνίου, μέσω της τυπογραφίας μέχρι την εξάπλωση του τηλεοπτικού ευαγγελισμού: Οι χριστιανοί έχουν εκμεταλλευτεί τις κοινωνικές και τεχνολογικές αλλαγές ως ευκαιρίες για να διαδώσουν την πίστη τους. Το ερώτημα είναι αν η χρήση του TikTok για τη διάδοση του Ευαγγελίου σε νέα και νεότερα ακροατήρια είναι καλή ιδέα.

«Αστέρια» του tiktok

Ενώ οι 18-24χρονοι αποτελούν πάνω από το ήμισυ όλων των δημιουργών περιεχομένου στο TikTok, μόνο το 2% του ίδιου δημογραφικού πληθυσμού στην Αγγλία αναγνωρίζει ότι είναι μέλη της εθνικής Εκκλησίας. Ορισμένοι κληρικοί πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτή την κραυγαλέα ανισότητα είναι να πάμε εκεί όπου βρίσκονται οι νέοι, αντί να προσευχόμαστε να έρθουν στην Εκκλησία ως έχουν.

H Αν Μπέβερλυ  ξεκίνησε τον λογαριασμό της για να προσπαθήσει να ασχοληθεί με τους νέους στη μικρή πόλη του Lancashire όπου υπηρετεί. Εξηγεί εκκλησιαστικούς όρους και πρακτικές, καθώς και συμμετέχει σε περίεργα meme.

Έχει καταγράψει ότι τα βίντεο όπου συμμετέχει στις τάσεις και τις προκλήσεις του χορού είναι “στην πραγματικότητα ένα αρκετά μικρό μέρος αυτού που κάνω”. Είναι ενδεικτικό ότι πρόσφατα διορίστηκε Διευθύντρια Διακονίας για ολόκληρη την Επισκοπή του Μπλάκμπερν. Προφανώς οι ανώτεροι πιστεύουν ότι μπορεί τελικά να υπάρχει κάτι στην εφαρμογή.

Ορισμένοι κληρικοί έχουν γίνει τυχαία αστέρια του TikTok. Ο εφημέριος Reverend Aiden Edwards με έδρα το Lincolnshire πιάστηκε στο μικρόφωνο σε έναν γάμο να σχολιάζει ότι «ίδρωνε σαν χοντρή κοπέλα σε τσιπουράδικο» και να πιάνει κατά λάθος τη δαντελένια κότα του στην πόρτα του άμβωνα, γεγονός που τον έκανε δημοφιλή μέσα σε μια νύχτα.

Είναι ενδιαφέρον ότι κάτω από τα βίντεο τόσο των σκόπιμων όσο και των τυχαίων κληρικών, κυριαρχούν τα σχόλια «αν αυτός ήταν ο εφημέριος μου θα πήγαινα στην εκκλησία».

Ηλεκτρονική επικοινωνία

Τα πιο δημοφιλή βίντεο προέρχονται από τα άκρα της εκκλησίας – ο αιδεσιμότατος Ντέιβιντ Σιμς είναι ένας χαρισματικός ευαγγελικός που χοροπηδάει στις λειτουργίες και σχεδόν ποτέ δεν φοράει επίσημη εκκλησιαστική ενδυμασία, ενώ ο Έντουαρντς είναι ένας αγγλοκαθολικός που ντύνεται με τα καλύτερα διαθέσιμα άμφια. Αυτό ίσως ταιριάζει με τη γενική τάση του TikTok για ακραίες ερμηνείες σχεδόν των πάντων.

«Ως νεότερος κληρικός, στην ηλικία των 32 ετών, διαπίστωσα κι εγώ ότι υπάρχουν προκλήσεις στην επαφή με μια γενιά που είναι περισσότερο συνηθισμένη στην ηλεκτρονική επικοινωνία παρά στην προσωπική. Πολλές από τις πιο ευαγγελιστικές μου στιγμές έχουν συμβεί μέσω Twitter ή διαδικτυακής αλληλεπίδρασης και όχι πρόσωπο με πρόσωπο».

Βέβαια, στατιστικά μιλώντας, το να πηγαίνει κανείς στην εκκλησία είναι κάτι περίεργο για οποιονδήποτε κάτω από μια ορισμένη ηλικία. Καταλαβαίνω τα επιχειρήματα για το ότι θέλουμε να συναντήσουμε τους ανθρώπους εκεί που βρίσκονται και ξέρω ότι μπορεί να λειτουργήσει. Αλλά μερικές φορές το περίεργο είναι το ζητούμενο. Αυτό που με έκανε να πηγαίνω στην εκκλησία ως έφηβος ήταν ακριβώς επειδή δεν ήταν σαν όλα τα άλλα.

Πίσω από τα στερεότυπα και τις ανοησίες κρύβεται κάτι σοβαρό.

Εκεί που η παραδοξότητα είναι ίσως περισσότερο θέμα είναι στο πώς ένα υπουργείο παίζει με το ενοριακό σύστημα: σε ένα επίπεδο είναι αλήθεια ότι κάθε κληρικός με έναν τομέα ενδιαφέροντος πέρα από τα πρότυπα της ενοριακής ζωής πρέπει αναγκαστικά να εξισορροπεί τις προτεραιότητες, αλλά με το TikTok υπάρχει το ειδικό ζήτημα ότι οι περισσότεροι ενορίτες πιθανώς έχουν ελάχιστη ιδέα για το τι είναι και ακόμη λιγότερη διάθεση να μάθουν.

Δημοφιλείς σε όλες τις εφαρμογές

Πράγματι, υπήρξαν τέτοιοι εφημέριοι σε κάθε ρεύμα πιο σύγχρονης επικοινωνίας. Αυτοί κυμαίνονται από παραδοσιακούς τηλεοπτικούς εφημέριους, όπως οι αιδεσιμότατοι Kate Bottley και Richard Coles, μέχρι κληρικούς του Instagram, όπως ο αιδεσιμότατος Chris Lee, ο οποίος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Κορέα, όπου δεν έχουν καθιερωμένη εκκλησία, αλλά κάποιος τον μετέτρεψε σε χαρακτήρα anime.

Υπάρχουν εφημέριοι του Twitter, εφημέριοι που έχουν αποκλειστικές παρουσίες στο Facebook ή στο YouTube. Υπάρχουν ακόμη και εφημέριοι που συνεισφέρουν σε ένθετα lifestyle σε αξιοσέβαστες εφημερίδες.

Το TikTok πλαισιώνεται συχνά ως απειλή για τους καθιερωμένους τρόπους επικοινωνίας – και μάλιστα για τις ίδιες τις έννοιες της αλήθειας. Είναι ενδιαφέρον ότι υπήρξε μια εποχή που ο χριστιανισμός θεωρούνταν εξίσου επικίνδυνος, για τους ίδιους λόγους. Αλλά εκεί ίσως είναι και το νόημα: πίσω από τα στερεότυπα και τις ανοησίες κρύβεται κάτι σοβαρό.

Ο χριστιανισμός έχει μια αξιοσημείωτη ικανότητα να προσαρμόζεται σε κάθε εποχή και τεχνολογία που συναντά, και όλα αυτά με τη συγκεκριμένη πρόθεση να αλλάξει τον κόσμο για να τον κάνει πιο κοντά στο όραμα του Θεού. Υποψιάζομαι ότι το TikTok θα αποδειχθεί ένα ακόμη εργαλείο σε αυτή την ατέρμονη αποστολή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής