Η Gen Z μπαίνει στο εργατικό δυναμικό και ήδη παραπονιέται ότι οι προηγούμενες γενιές είχες καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες από εκείνη.

«Προτού εκνευριστείτε, επιστρέψτε μου να σημειώσω ότι η Gen Z ενηλικιώνεται σε μια από τις ισχυρότερες αγορές εργασίας στην ιστορία των ΗΠΑ», αναφέρει ο αρθρογράφος του CNN.

Σε σύγκριση με τους Millennials, ειδικά, που μπήκαν στο εργατικό δυναμικό στη «Σκοτεινή Εποχή», γνωστή ως Μεγάλη Ύφεση, η εμπειρία της Gen Z αποτελεί όνειρο.

«Αυτή είναι η καλύτερη οικονομία που έχουμε δει για νεότερους εργαζομένους που μπορεί να θυμηθεί κανείς», μου λέει ο Brendan Duke, ανώτερος διευθυντής οικονομικής πολιτικής στο Center for American Progress. Οι μισθοί τους έχουν αυξηθεί ταχύτερα από τον πληθωρισμό συνολικά και πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα, πρόσθεσε.

Αλλά και ο Gen Z δεν τα καταφέρνει εύκολα.

Όπως όλοι μας, έτσι και η Gen Z παλεύει με τον πληθωρισμό που ώθησε τις τιμές γρήγορα υψηλότερα τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι εταιρείες δεν διστάζουν να τα κρατήσουν σε υψηλά επίπεδα, ακόμη και όταν ανέκαμψαν οι αλυσίδες εφοδιασμού. Το κόστος στέγασης αυξήθηκε όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια. Δεν φαίνεται να χτίζουμε σπίτια αρκετά γρήγορα για να καλύψουμε τη ζήτηση. Γενικότερα, επικρατεί ένα χάος.

«Η στέγαση είναι μια τεράστια πρόκληση για τους νεότερους εργαζόμενους», είπε ο Duke. «Νομίζω ότι αυτό είναι το κομμάτι της οικονομίας όπου έχουμε δει τη μικρότερη πρόοδο όσον αφορά τη μείωση του πληθωρισμού και αυτό είναι το μέρος της οικονομίας όπου οι νεότεροι εργαζόμενοι φέρουν το μεγαλύτερο βάρος».

Η επιβίωση του πληθωρισμού γίνεται πολύ πιο εύκολη εάν έχετε ιδιοκτησία. Ο Gen Z δεν είχε αυτή την ευκαιρία.

Είναι σημαντικό να θυμάστε, ότι οι νεότεροι εργαζόμενοι ξεκινούν πάντα σε μειονεκτική θέση όταν εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό. Ξεκινάς από έναν αρχικό μισθό, αποκτάς εμπειρία και, συνήθως, βλέπεις τον μισθό να αυξάνονται.

«Δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να ζήσω»

Μια τεράστια διαφορά μεταξύ του τώρα και οποιασδήποτε άλλης γενιάς είναι ότι η Gen Z μπαίνει στην ενηλικίωση οπλισμένη με μια πλήθος κοινωνικών πλατφορμών όπου μπορούν να μεταδώσουν δημόσια την οικονομική τους αγωνία ή, αντίθετα, να κοιτούν τους συνομηλίκους τους που περνούν καλύτερα.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας χρήστης του TikTok δημοσίευσε μια οργισμένη αγανάκτηση σχετικά με το κόστος ζωής που έκτοτε έχει προβληθεί 5 εκατομμύρια φορές στην πλατφόρμα, με δεκάδες χιλιάδες σχόλια και κοινοποιήσεις.

«Βγάζω πάνω από το τριπλάσιο του κατώτατου μισθού και δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να ζήσω», φωνάζει στην κάμερα. «Είναι ντροπιαστικό να βγαίνεις και να λες ότι είναι ένας αγώνας επιβίωσης αυτή τη στιγμή, αλλά ξέρω ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται».

Ο θυμός και η απελπισία στο βίντεο δείχνουν μια πραγματική και αυξανόμενη απέχθεια που έχει ριζώσει στους νεότερους.

Οι Gen Zers αναφέρουν υψηλότερα ποσοστά άγχους, κατάθλιψης και αγωνίας από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με μια μελέτη McKinsey του 2022. Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι η Gen Z ήταν η λιγότερο πιθανό να αναζητήσει ιατρική φροντίδα για αυτές τις καταστάσεις, επειδή η συμπεριφορική υγειονομική περίθαλψη είναι πολύ ακριβή.

«Πολλοί Gen Zers ανέφεραν επίσης ότι το πρώτο τους βήμα στη διαχείριση των προκλήσεων συμπεριφοράς και υγείας ήταν ότι πήγαιναν στο TikTok ή στο Reddit για συμβουλές», ανέφερε η έκθεση.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή