Με σημαντικά κέρδη άρχισαν τη νέα εβδομάδα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες έδειξαν να ξεπερνούν τους φόβους για την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, ενώ τα “στοιχήματα” για την πρώτη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο αυξάνονται.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,6%, με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών να κερδίζει 2,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,62% στις 8.023 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,70% στις 17.860 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,22% στις 8.040 μονάδες.

Χρηματιστήρια Περσικού Κόλπου: Στο «κόκκινο» καθώς εντείνονται οι γεωπολιτικές ανησυχίες

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της πορτογαλικής Galp Energia εκτινάχθηκαν σε υψηλό 16 ετών, σημειώνοντας άνοδο 20,6%, αφού η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου ανακοίνωσε θετικές προοπτικές για το έργο εξερεύνησης φυσικού αερίου στη Ναμίμπια.

Θετική αντίδραση στην πτώση του πετρελαίου

Θετικά στις αγορές λειτούργησε και το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν σήμερα, λόγω της εκ νέου εστίασης στα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς, καθώς το Ισραήλ και το Ιράν υποβάθμισαν τους κινδύνους κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή μετά το φαινομενικά μικρό χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent υποχωρούν 67 σεντς, ή 0,77%, στα 86,62 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) για τον Μάιο, που λήγει τη Δευτέρα, υποχωρεί κατά 63 σεντς, ή 0,76%, στα 82,51 δολάρια το βαρέλι. Το πιο ενεργό συμβόλαιο παράδοσης Ιουνίου υποχωρεί 64 σεντς στα 81,58 δολάρια το βαρέλι.

Στο μεταξύ, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Francois Villeroy de Galhau, επιβεβαίωσε ότι η απόφαση περί επιτοκίων δεν θα επηρεαστεί από την αβεβαιότητα της τιμής του πετρελαίου. Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, ακόμη και αν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ωθούσε υψηλότερα το κόστος του πετρελαίου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα έπρεπε πρώτα να αναλύσουν εάν ένα τέτοιο σοκ τροφοδοτήσει τις υποκείμενες τιμές και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Στα μάκρο της ημέρας, το δημόσιο χρέος στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε στο 88,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το τέταρτο τρίμηνο του 2023, έναντι 89,6% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τη Eurostat. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το δημόσιο χρέος ήταν στο 81,7% του ΑΕΠ, από 82,4% το τρίτο τρίμηνο.

Ο λόγος του δημοσιονομικού ελλείμματος προς το ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκε στο 4,1% στη ζώνη του ευρώ έναντι 3,6% το τρίτο τρίμηνο. Στην ΕΕ, αυξήθηκε στο 4% από 3,5%. Το 2023 συνολικά, το έλλειμμα μειώθηκε στο 3,6% από 3,7% το 2022, ενώ αυξήθηκε στο 3,5% από 3,4% στην ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές