Οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα αυτή την εβδομάδα για το εάν τα υψηλότερα επιτόκια εξακολουθούν να ενισχύουν τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών ή εάν ένα ράλι των τιμών των μετοχών θα ξεμείνει από ατμό.

Η Lloyds Banking Group της Βρετανίας είναι ο πρώτος από τους μεγάλους ευρωπαϊκούς δανειστές που ανακοινώνει τα κέρδη του πρώτου τριμήνου στις 24 Απριλίου, πριν από την BNP Paribas, την Deutsche Bank και την Barclays που δημοσιεύουν τα δικά τους την επόμενη μέρα.

Μετά από χρόνια χαμηλών επιτοκίων, η αύξηση του κόστους δανεισμού άλλαξε το παιχνίδι για τα τραπεζικά κέρδη στην Ευρώπη, των οποίων οι μετοχές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Ευρωπαϊκές τράπεζες VS Αμερικανικές: Ποιες θα κερδίσουν τη μάχη στο ταμπλό

«Αυτό που είναι θεμελιωδώς διαφορετικό είναι ότι δεν έχουμε αρνητικά επιτόκια. Αυτό είχε θεμελιώδη αντίκτυπο στις προοπτικές (για τις τράπεζες) και εξακολουθεί να ισχύει», σχολιάζει στο Reuters, ο Christian Edelman, συνεπικεφαλής Ευρώπης στην ομάδα συμβούλων Oliver Wyman.

Η πλήρης εικόνα δεν θα γίνει αμέσως ξεκάθαρη καθώς τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών εκτείνονται σε αρκετές εβδομάδες, με τις ισπανικές BBVA  και Santander να δημοσιοποιούν τα αποτελέσματά τους στα τέλη Απριλίου και τη γαλλική Societe Generale και την UBS της Ελβετίας την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.

Η κερδοφορία της φινλανδικής Nordea και της έτερης ισπανικής Bankinter την περασμένη εβδομάδα, καταδεικνύουν ότι η αύξηση των κερδών διατηρείται καλά, παρά τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο.

Εστίες ανησυχίας

Ωστόσο, ο Edelman της Oliver Wyman προειδοποίησε ότι η πτώση των περιθωρίων και η ασθενής ζήτηση δανείων αποτελούν αιτίες ανησυχίας.

Οι αναλυτές της JP Morgan παραδέχτηκαν την περασμένη εβδομάδα ότι η προσοχή που εφιστούσαν στις ευρωπαϊκές τράπεζες «δεν ήταν η σωστή απόφαση», με μια άνοδο 15% στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών από την αρχή του 2024 να ξεπερνά τις αμερικανικές τράπεζες και τις χαμηλότερες αποτιμήσεις να υποδηλώνουν ότι υπήρχε μεγαλύτερη ανοδική πορεία, ακόμη και αν αύξηση των κερδών εξασθενήσει όπως αναμένεται.

Η εικόνα στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής είναι ανάμεικτη. Ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους, η διαφορά μεταξύ του τι κερδίζουν οι τράπεζες από δάνεια και τι πληρώνουν σε καταθέσεις, απογοήτευσε στην περίπτωση της  JP Morgan, τα έσοδα των επενδυτικών τραπεζών βοήθησαν την Goldman Sachs, η οποία ξεπέρασε τις προβλέψεις.

Περισσότερα κέρδη

Οι ούριοι άνεμοι των υψηλότερων επιτοκίων και του περιορισμού των επισφαλών δανείων αναμένεται να βοηθήσουν τις περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες να ξεκινήσουν δυναμικά το 2024.

Η Deutsche αναμένεται να αποκαλύψει ένα 15ο συνεχόμενο τρίμηνο κερδών μετά από χρόνια τεράστιων ζημιών. Ο μεγαλύτερος δανειστής της Γερμανίας θα πρέπει να έχει περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε κέρδη, σύμφωνα με μια συναίνεση που δημοσίευσε, από 1,16 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023.

Η Santander και η BBVA προβλέπεται ότι θα παρουσιάσουν υψηλότερα καθαρά κέρδη και NII, βοηθούμενες από τις ισπανικές, βραζιλιάνικες και μεξικανικές επιχειρήσεις τους.

Ωστόσο, οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά για ενδείξεις ότι η υποαπόδοση των ευρωπαϊκών οικονομιών έναντι των ΗΠΑ και η πιθανότητα να έρθουν νωρίτερα οι μειώσεις των επιτοκίων στη Βρετανία και την ευρωζώνη, αρχίζει να βαραίνει.

Την περασμένη εβδομάδα, η αναπληρώτρια διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας Margarita Delgado δήλωσε ότι η άνοδος των NII των τραπεζών ” δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη “, καθώς η ανατιμολόγηση των χαρτοφυλακίων δανείων είχε σχεδόν ολοκληρωθεί.

Η UBS, η οποία ενσωματώνει την Credit Suisse και αξιολογεί τα ελβετικά σχέδια για να κρατήσει περισσότερα κεφάλαια, θα παρακολουθείται στενά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση