
Οι παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοοικονομικές προοπτικές έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους έξι μήνες. Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί, οι οικονομικές συνθήκες έχουν χαλαρώσει και οι κίνδυνοι για τις προοπτικές είναι ισορροπημένοι. Ωστόσο, πολλές χώρες συνεχίζουν να παλεύουν με υψηλό δημόσιο χρέος και δημοσιονομικά ελλείμματα εν μέσω νέων προκλήσεων από τα υψηλά πραγματικά επιτόκια και τις εξασθενημένες μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.
Η τελευταία μας έκθεση Fiscal Monitor καλεί τις κυβερνήσεις να αποφύγουν τα λάθη και να επικεντρωθούν περισσότερο στην ανοικοδόμηση αποθεμάτων ασφαλείας και στη διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας μεσοπρόθεσμα.
Το 2024 αριθμός-ρεκόρ χωρών όπου κατοικεί περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού διεξάγουν εθνικές εκλογές. Η ιστορία δείχνει ότι οι κυβερνήσεις τείνουν να ξοδεύουν περισσότερα και να φορολογούν λιγότερο κατά τη διάρκεια των εκλογικών ετών. Σε αυτή τη μεγάλη εκλογική χρονιά, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι συγκρατημένες όσον αφορά τα δημοσιονομικά για να διατηρήσουν υγιή δημόσια οικονομικά.
Χωρίς περαιτέρω προσπάθειες, η επιστροφή της δημοσιονομικής πολιτικής στην προπανδημική κανονικότητα μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Οι πιέσεις σε δαπάνες για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών προκλήσεων – συμπεριλαμβανομένων των δημογραφικών και των πράσινων μεταβάσεων – γίνονται πιο πιεστικές, ενώ η επιβράδυνση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης και τα υψηλά πραγματικά επιτόκια είναι πιθανό να περιορίσουν περαιτέρω τον δημοσιονομικό χώρο στις περισσότερες οικονομίες.
Οι χώρες χρειάζονται αποφασιστικές προσπάθειες για τη διασφάλιση βιώσιμων δημόσιων οικονομικών και την ανοικοδόμηση δημοσιονομικών αποθεμάτων ασφαλείας. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να καταργήσουν αμέσως τις κληρονομιές της δημοσιονομικής πολιτικής της εποχής της κρίσης, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών επιδοτήσεων, και να συνεχίσουν μεταρρυθμίσεις για να περιορίσουν τις αυξανόμενες δαπάνες προστατεύοντας παράλληλα τους πιο ευάλωτους.
Τα θεμέλια για υγιή και βιώσιμα δημόσια οικονομικά απαιτούν μια μεσοπρόθεσμη προσέγγιση για τον προγραμματισμό και την εκτέλεση των προϋπολογισμών. Ολες οι χώρες μπορούν να επωφεληθούν από την ενισχυμένη διαφάνεια των δημόσιων οικονομικών και τη μεγαλύτερη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, γνωστής ως GovTech. Για τις χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα χρέους, η τακτική και έγκαιρη αναδιάρθρωση του χρέους είναι σημαντική. Η συνεχιζόμενη διεθνής συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για τη διευκόλυνση μιας αποτελεσματικής διαδικασίας αναδιάρθρωσης χρέους.
Οι Ερα Ντάμπλα-Νόρις, Βίτορ Γκασπάρ, Μάρκος Ποπλάουσκι-Ριμπέιρο και Γιάε Γιου είναι υψηλόβαθμα στελέχη στο τμήμα παρακολούθησης δημοσιονομικής πολιτικής του ΔΝΤ. Το άρθρο αποτελεί μέρος εκτενέστερης ανάλυσης που δημοσιεύεται στο Blog του ΔΝΤ


Latest News
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Γ’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita-600x400.jpeg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα [Γ' Μέρος]
Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο