Σταθερά υψηλότερα από τις μέσες εκτιμήσεις είναι η πρόβλεψη της UBS για την ελληνική οικονομία, καθώς σύμφωνα με την ανάλυση Global Economics & Strategy, διατηρεί σταθερά την εκτίμηση για ανάπτυξη 2,5% το 2024 και 3% το 2025.

Η εκτίμηση είναι πολύ υψηλότερη από τη συναίνεση, με την μέση πρόβλεψη να τοποθετεί την ανάπτυξη της Ελλάδας στο 1% με 1,5% για φέτος και λίγο πάνω από το 2% την επόμενη χρονιά.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, η UBS διαπιστώνει ότι ο ΔΤΚ αυξήθηκε στο 3,1% (σε ετήσια βάση) τον Μάρτιο λόγω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας, ενώ ο πληθωρισμός των τροφίμων επιβραδύνθηκε περαιτέρω λόγω των κρατικών παρεμβάσεων. Στο σύνολο του έτους, η UBS εκτιμά τον πληθωρισμό της Ελλάδας στο 2,5% φέτος και στο 2% το 2024, ήτοι στο στόχο της ΕΚΤ.

Στο μέτωπο των δημοσιονομικών επιδόσεων, η UBS επιβεβαιώνει ότι το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα ήταν υψηλότερο από τους στόχους και έφτασε τα 3 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο-Μάρτιο του 2024. Υπενθυμίζεται ότι το 2023 το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα έφτασε το 1,9% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας επίσης τον στόχο.

Βαρίδι η Γερμανία

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, η UBS προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ της κατά 0,6% για το 2024 (με καθοδικό κίνδυνο) και 1,2% για το 2025, με τη Γερμανία να εμφανίζει χαμηλές επιδόσεις, αλλά πρόσφατα έδειξε σημάδια ανάκαμψης.

Η αγορά εργασίας της Ευρωζώνης παραμένει ισχυρή, με ιστορικό χαμηλό επίπεδο ανεργίας και ισχυρή αύξηση των ονομαστικών μισθών. Αναμένει, επίσης, ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο στόχο του 2% το 2025, καθώς παρά την αποκλιμάκωση των πιέσεων, η UBS εξακολουθεί να βλέπει κινδύνους.

Τα επιτόκια της ΕΚΤ έχουν κορυφωθεί, στο 4%. Η UBS αναμένει την πρώτη μείωση τον Ιούνιο του 2024, με συνολικές περικοπές κατά 75 μονάδες βάσης πιθανές το 2024 και 100 μονάδες βάσης το 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές