Με μικρά κέρδη έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκές αγορές, αποτυπώνοντας τις θετικές προσδοκίες από τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων, αν και οι συναλλαγές ήταν χαμηλές λόγω της αργίας στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,28%. Ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,37% στις 18.761 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,40% στις 8.127 μονάδες.

Πού θα πάνε τα χρηματιστήρια μετά τα νέα υψηλά

Η σημερινή εικόνα ήρθε καθώς ενισχύονται τα «στοιχήματα» για το πότε τα επιτόκια μπορεί να αρχίσουν να μειώνονται. Σήμερα, δύο βασικά στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εστίασαν στην προοπτική μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο.

«Χάρη στην αποπληθωριστική διαδικασία, ο δείκτης καταναλωτή συγκλίνει με σταθερό τρόπο στο στόχο μας για το 2%. Έχει έρθει η ώρα τον Ιούνιο να χαλαρώσουμε τη νομισματική πολιτική και να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια», δήλωσε ο Olli Rehn, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Philip Lane, έστειλε σαφές μήνυμα ότι θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα. Μιλώντας στο Financial Times, ενόψει τη συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 6 Ιουνίου, o Φίλιπ Λέιν υπογράμμισε ότι εκτός από κάποια μεγάλη έκπληξη, αυτή τη στιγμή η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μ.β. από το ιστορικά υψηλό του 4% στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, αφού ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει υποχωρήσει κοντά στο στόχο του 2%.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία παρέμεινε αμετάβλητος τον Μάιο, καθώς διαμορφώθηκε στις 89,3 μονάδες, όπως το αναθεωρημένο ποσοστό τον Απρίλιο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo). Η μέτρηση του Μαΐου ήταν χαμηλότερη από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές.

Με την τελευταία μέτρηση, ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος συμπλήρωσε δύο συνεχόμενους μήνες στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2023. Εν τω μεταξύ, ο Δείκτης Τρέχουσας Αξιολόγησης μειώθηκε από 88,9 τον Απρίλιο σε 88,3 τον Μάιο. Ο Δείκτης Προσδοκιών μειώθηκε κατά 0,4 μονάδες στις 90,4 τον πέμπτο μήνα του έτους.

Μικρή άνοδος στο «και ένα» για το ΧΑ

Νωθρή, με χαμηλές συναλλαγές και αρκετή μεταβλητότητα ήταν η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έκλεισε με μικρά κέρδη, τα οποία μάλιστα κινδύνεψε να χάσει στο τέλος, στη σκιά των αργιών σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, αλλά και του rebalancing λόγω αύξησης της στάθμισης του Μυτιληναίου στους δείκτες του FTSE Russel.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,24% στις 1.481,23 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.477,37 μονάδων (-0,02%) και 1.494,49 μονάδων (+1,14%). Ο τζίρος ανήλθε στα 82,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,1 εκατ. τεμάχια αξίας 2,8 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,54% στις 3.600,40 μονάδες, ενώ στο -0,41% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.357,35 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,59% στις 1.325,35 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Περιμένοντας την 20η Ιουνίου – Τα 3 αγκάθια για την αναβάθμιση σε ώριμες αγορές
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Όλο το ΧΑ περιμένει την 20η Ιουνίου – Τα 3 αγκάθια για την αναβάθμιση σε ώριμες αγορές

Mετά και την «κατάκτηση» της επενδυτικής βαθμίδας για το ελληνικό αξιόχρεο, ένα άλλο στοίχημα πλέον βρίσκεται στην ατζέντα όλων των εμπλεκομένων με τη Λ. Αθηνών