Νωθρή, με χαμηλές συναλλαγές και αρκετή μεταβλητότητα ήταν η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έκλεισε με μικρά κέρδη, τα οποία μάλιστα κινδύνεψε να χάσει στο τέλος, στη σκιά των αργιών σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, αλλά και του rebalancing λόγω αύξησης της στάθμισης του Μυτιληναίου στους δείκτες του FTSE Russel.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,24% στις 1.481,23 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.477,37 μονάδων (-0,02%) και 1.494,49 μονάδων (+1,14%). Ο τζίρος ανήλθε στα 82,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,1 εκατ. τεμάχια αξίας 2,8 εκατ. ευρώ.

Πού θα πάνε τα χρηματιστήρια μετά τα νέα υψηλά – Τι δείχνουν οι αναλύσεις

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,54% στις 3.600,40 μονάδες, ενώ στο -0,41% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.357,35 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,59% στις 1.325,35 μονάδες.

Χαμηλά οι συναλλαγές

Οι συναλλαγές στην αγορά παρέμειναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όπως αναμενόταν, καθώς επέδρασαν, όπως παραδοσιακά συμβαίνει, οι αργίες τόσο στις ΗΠΑ (Memorial Day) όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο (Bank Holiday). Εντούτοις, συναλλακτικά η μετοχή του Μυτιληναίου ξεχώρισε προσθέτοντας στον τζίρο της αγοράς περί τα 24 εκατ. ευρώ, δεδομένου του ότι αύριο, 28 Μαΐου, θα διαπραγματεύεται με αυξημένη στάθμιση στους δείκτες του FTSE Russel.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, η τάση του ΧΑ σε εβδομαδιαίο καλά κρατάει παρόλα αυτά ο γενικός δείκτης θα μπορούσε να διορθώσει με πλάγια κίνηση προς την ζώνη των 1.440 μονάδων. Και μπορεί να είδαμε μικρή διόρθωση, παρόλα αυτά έχουμε συνέχιση των στοχευμένων τοποθετήσεων μέσω πακέτων σε επιλεγμένες εταιρίες από πλευράς ξένων θεσμικών. Αυτό δείχνει ότι την αγορά συνεχίζουν και την βλέπουν μεσομακροπρόθεσμα, με τους αγοραστές να διψάνε για τοποθετήσεις εκτός ταμπλό στην ρηχή αγορά μας.

Έτσι λοιπόν η διάθεση του 5% του Μυτιληναίου είναι ένα σημαντικό γεγονός για την αγορά και μάλιστα προμηνύει εξελίξεις, κατά τον κ. Ζαχαράκη. Η μελλοντική είσοδος στο αγγλικό χρηματιστήριο ετοιμάζεται και το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Μυτιληναίος έχει σχέδιο για τα μετρητά που εισέπραξε. Τα αποτελέσματα φαίνεται να δικαιολογούν εύκολα τις αποτιμήσεις ενώ η ελληνική αγορά είναι σαφώς φτηνότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τεχνικά τώρα, η αντίσταση είναι στη ζώνη των 1.490-1.500 μονάδων, η οποία χρειάζεται και κατοχύρωση σε κλείσιμο και αύξηση τζίρου αν θέλει η αγορά να δοκιμάσει το 1.540 επίπεδο. Οι 1.469 μονάδες είναι κοντινή στήριξη που διάσπαση θα μπορούσε να μας φέρει στις 1.460 ή στις 1.438 μονάδες.

Σε επίπεδο FTSE 25, οι 3.553 είναι κοντινή σημαντική στήριξη που μόνο διάσπαση μπορεί να μας φέρει στις 3.500 ή στις 3.468 μονάδες. Οι 3.610 και 3.630 είναι κοντινές αντιστάσεις και μόνο κατοχύρωση του δεύτερου σε κλείσιμο μπορεί να δώσει άμεσα συνέχιση της κίνησης. Η επιθετική τάση ανετράπη και στον τραπεζικό, που χρειάζεται κλείσιμο πάνω από τις 1.325 μονάδες (κύρια αντίσταση) για να την αποκτήσει και πάλι. Οι 1.274 μονάδες είναι κοντινή στήριξη που κατοχύρωση θα μπορούσε να δώσει σημαντικότερη διόρθωση προς τις 1.240 μονάδες.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΤΕ και η Εθνική έκλεισαν με κέρδη 2,98% και 2,34% αντίστοιχα, στηρίζοντας το θετικό κλείσιμο του γενικού δείκτη, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Eurobank, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα και Alpha Bank. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης και Πειραιώς.

Στον αντίποδα, η Cenergy αναδιπλώθηκε σημειώνοντας απώλειες 4,31%, με τις Quest, Coca Cola και Aegean να σημειώνουν βουτιά άνω του 2%. Άνω του -1% έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Autohellas, Τιτάν και Ελλάκτωρ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα, Χωρίς μεταβολή έκλεισε η ΔΕΗ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Άντεξε τις πιέσεις, με άλμα ΟΤΕ και «γύρισμα» από Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Άντεξε τις πιέσεις το ΧΑ, με άλμα ΟΤΕ και «γύρισμα» από Εθνική

Παρά το γεγονός ότι είδε να απειλούνται ακόμη και οι 1.450 μονάδες, το Χρηματιστήριο Αθηνών τελικά ήλεγξε στο μέτρο του δυνατού τις απώλειες και κράτησε τις 1.460 μονάδες στο κλείσιμο