«Σε λίγες εβδομάδες, εμείς οι Ευρωπαίοι θα αρχίσουμε να καθορίζουμε την ατζέντα μας για την επόμενη θητεία στην ΕΕ. Κοιτάζοντας πίσω τις προκλήσεις της τελευταίας πενταετίας —είτε είναι η πανδημία, ο συνεχιζόμενος ρωσικός επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας ή οι αυξανόμενες γεωπολιτικές αλλαγές — είναι σαφές: η Ευρώπη βιώνει το Zeitenwende (σημείο καμπής) της. Δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένα τα θεμέλια στα οποία έχουμε χτίσει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας και τον ρόλο μας στον κόσμο. Η Ευρώπη μας είναι θνητή και πρέπει να ανταποκριθούμε στην πρόκληση».

Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς συνυπογράφουν ένα άρθρο στους Financial Times, στο οποίο περιγράφουν το κοινό τους όραμα για την Ευρώπη.

Σολτς: Προτεραιότητα η Ένωση Κεφαλαιαγορών στις συνομιλίες με Μακρόν

Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν ότι η απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις είναι η ενίσχυση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας της ΕΕ, κάνοντας παράλληλα πράξη την Πράσινη Συμφωνία και την ψηφιακή μετάβαση,.

«Η Ευρώπη πρέπει να ευδοκιμήσει ως ισχυρός βιομηχανικός και τεχνολογικός ηγέτης παγκόσμιας κλάσης, υλοποιώντας παράλληλα τη φιλοδοξία μας να κάνουμε την ΕΕ την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης για την ανάπτυξη των αγορών, των βιομηχανιών και των καλών θέσεων εργασίας του μέλλοντος» τονίζουν.

Και προσθέτουν ότι  για να ανταποκριθούν σε αυτές τις κοινές φιλοδοξίες, η Γερμανία και η Γαλλία είναι πεπεισμένες ότι η ΕΕ χρειάζεται περισσότερη καινοτομία, περισσότερη ενιαία αγορά, περισσότερες επενδύσεις, περισσότερους ίσους όρους ανταγωνισμού και λιγότερη γραφειοκρατία.

Μείωση εξαρτήσεων

Οι δύο ηγέτες τονίζουν ότι μια φιλόδοξη βιομηχανική πολιτική, μπορούμε να επιτρέψουμε την ανάπτυξη και την εξάπλωση βασικών τεχνολογιών του αύριο, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι κβαντικές τεχνολογίες, το διάστημα, το 5G/6G, οι βιοτεχνολογίες, οι καθαρές μηδενικές τεχνολογίες, η κινητικότητα και τα χημικά. Πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως και να επιταχύνουμε σημαντικά τα υφιστάμενα μέσα της ΕΕ, από σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος έως τον ρόλο των δημοσίων συμβάσεων, εξετάζοντας μια πιο στρατηγική προσέγγιση σε σχετικούς τομείς και να εκσυγχρονίσουμε τους κανόνες ανταγωνισμού μας ενόψει της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας.

Υπογραμμίζουν επίσης, ότι ένα από τα μεγαλύτερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ευρώπης είναι η ενιαία αγορά, η οποία επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αναπτύσσουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, να αναπτύσσονται και να ανταγωνίζονται, διασφαλίζοντας παράλληλα υψηλά πρότυπα. Πρέπει να αποκομίσουμε πλήρως τα οφέλη της με μια εκσυγχρονισμένη ενιαία αγορά, μειώνοντας τον κατακερματισμό και τα εμπόδια, ενισχύοντας τη συνδεσιμότητα, ενισχύοντας τις δεξιότητες, προωθώντας την κινητικότητα και τη σύγκλιση.

Γραφειοκρατία

Μακρόν και Σολτς, ζητούν μία μια φιλόδοξη ατζέντα μείωσης της γραφειοκρατίας για την υλοποίηση απλούστερων και ταχύτερων διοικητικών διαδικασιών και μείωσης των γραφειοκρατικών βαρών για επιχειρήσεις κάθε μεγέθους.

Δεσμεύονται ότι θα υποστηρίξουν από κοινού μια φιλόδοξη, ισχυρή, ανοιχτή και βιώσιμη ευρωπαϊκή εμπορική πολιτική που επιτρέπει συμφωνίες δίκαιου εμπορίου και προωθεί τα συμφέροντα της ΕΕ, δημιουργεί αμοιβαίες ευκαιρίες πρόσβασης στην αγορά και σαφείς ισότιμους όρους ανταγωνισμού με τους εμπορικούς μας εταίρους. Η ΕΕ θα πρέπει να παραμείνει υπέρμαχος του πολυμερούς εμπορικού συστήματος που βασίζεται σε κανόνες και να ενεργεί για θεμιτό ανταγωνισμό, υπογραμμίζουν στο κοινό τους άρθρο.

Ενέργεια

«Θα απελευθερώσουμε πλήρως τα ενεργειακά μας συστήματα. Και αυτό θα το πετύχουμε σε μια πλήρως ολοκληρωμένη και διασυνδεδεμένη αγορά με σεβασμό στις εθνικές επιλογές για το αντίστοιχο ενεργειακό μείγμα. Αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος — και θα αυξήσει την ανθεκτικότητα, την ασφάλεια του εφοδιασμού και θα ανοίξει το δρόμο για περισσότερη κυριαρχία» γράφουν οι δύο ηγέτες.

Επενδύσεις

Μακρόν και Σολτς τονίζουν παράλληλα, ότι οι συλλογικές επενδυτικές προσπάθειες, ιδιωτικές και δημόσιες, πρέπει να ταιριάζουν με τις φιλοδοξίες μας.

«Πρέπει να ξεκλειδώσουμε πλήρως τις δυνατότητες των κεφαλαιαγορών μας» αναφέρουν, επισημαίνοντας ότι πάρα πολλές εταιρείες που θέλουν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους στρέφονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πάρα πολλές ευρωπαϊκές αποταμιεύσεις επενδύονται στο εξωτερικό και όχι στις πιο υποσχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις και επιχειρήσεις κλίμακας της Ευρώπης.

«Για να κινητοποιήσουμε τις απαραίτητες επενδύσεις, πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με μια πραγματικά ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά με πυρήνα την ένωση τραπεζών και κεφαλαιαγορών, αντιμετωπίζοντας τον κατακερματισμό και διασφαλίζοντας την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα» υποστηρίζουν.

Και καταλήγουν γράφοντας: «Οι ιδιωτικές και οι δημόσιες επενδύσεις πρέπει να συμβαδίζουν. Θα πρέπει να κάνουμε τον προϋπολογισμό της ΕΕ κατάλληλο για το μέλλον και να δώσουμε περαιτέρω προτεραιότητα στις επενδύσεις σε μετασχηματιστικές δαπάνες και ευρωπαϊκά δημόσια αγαθά, ενώ παράλληλα θα εργαστούμε για την εισαγωγή νέων «ιδίων πόρων» όπως συμφωνήθηκε το 2020. Μαζί, καλούμε να θέσουμε αυτή την ατζέντα στον πυρήνα της επόμενης περιόδου. Η ΕΕ είναι το κοινό μας μέλλον».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή