Ολοκληρώθηκε η πολιτική εφαρμογή του ρομποτικού καθαρισμού στο σταθμό του μετρό Σύνταγμα, καλύπτοντας την πλατφόρμα προς Ανθούπολη (777 τ.μ.) και τον ημιώροφο με τα εκθέματα (2.606 τ.μ.).

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το «πρόγραμμα περιλάμβανε πλήρη καθαρισμό των χώρων, με τα ρομπότ να επιδεικνύουν εξαιρετικές επιδόσεις»:

  • Πλατφόρμα προς Ανθούπολη: Ο καθαρισμός ολοκληρώθηκε σε 25 λεπτά, με το 80% της επιφάνειας να καθαρίζεται αυτόνομα και το υπόλοιπο 20% με επίβλεψη.
  • Ημιώροφος: Ο καθαρισμός ολοκληρώθηκε σε 1 ώρα και 25 λεπτά σε αυτόνομη λειτουργία.

Για τον καθαρισμό των χώρων του μετρό Συντάγματος, συνολικής εκτάσεως 7.400τ.μ. έγιναν οι παρακάτω ενέργειες:

Digital Χαρτογράφηση με αυτόνομη πλοήγηση και παρακολούθηση από κινητό, Dual mode πλοήγηση και καθαρισμός μέσω smartphone και tablet, λειτουργία spot cleaning, λειτουργίες ασφάλειας Virtual wall και Glass wall, απομακρυσμένη χρήση και προγράμματα καθαρισμού, IoT διασυνδεσιμότητα μέσω Cloud API, LoRaWAN πλατφόρμας, σύνδεση ρομπότ και μέσων επόπτη μέσω 5G, reporting και ανάλυση δεδομένων καθαρισμού, patrolling, κριτήρια βιωσιμότητας ESG με μείωση ηλεκτρικής ενέργειας και ανακύκλωση νερού, σταθμοί φόρτισης και εργασίας, διερεύνηση αυτόνομης χρήσης ασανσέρ από τα ρομπότ, απολύμανση με ψεκασμό πιστοποιημένων απολυμαντικών πατωμάτων, αναγνώριση διαφορετικών δαπέδων, αποφυγή εμποδίων, φωνητικές εντολές κ.α.

Σε συντονισμό με τα στελέχη και εργαζομένους του Υπερταμείου και της ΣΤΑΣΥ, η Gerobo ανέλυσε τις ανάγκες και προβληματισμούς ώστε να λειτουργήσουν τα ρομπότ σύμφωνα με τους αυστηρούς εσωτερικούς και διεθνείς κανόνες και διαδικασίες του εθνικού παρόχου μέσων συγκοινωνίας για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών της επιδόσεων.

Οφέλη και Αξία της Ρομποτικής Τεχνολογίας

Η χρήση των ρομποτικών καθαριστικών προσφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο για τους επιβάτες όσο και για το προσωπικό:

  • Βελτιωμένη Παραγωγικότητα: Τα ρομπότ μπορούν να ολοκληρώσουν τον καθαρισμό όλου του σταθμού (7.400 τ.μ.) μέσα σε περίπου 3,5 ώρες, σε σύγκριση με τις 10 ώρες που απαιτούνται με τον παραδοσιακό τρόπο καθαρισμού.
  • Υψηλή Ποιότητα Καθαρισμού: Τα ρομπότ διασφαλίζουν σταθερή και υψηλή ποιότητα καθαρισμού, μειώνοντας την ανάγκη για συχνές καθαριότητες.
  • Κόστος: Υπολογίζεται ότι θα υπάρχει ετήσια εξοικονόμηση κόστους άνω των 22.000 ευρώ μόνο για τον σταθμό Σύνταγμα.

Εφαρμογές και Πρακτικά Οφέλη

Τα ρομπότ καθαρισμού είναι εξοπλισμένα με τεχνολογία αιχμής όπως IoT, τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση, εξασφαλίζοντας:

  • Αυτόνομη πλοήγηση: Χρησιμοποιούν τρισδιάστατες κάμερες για να πλοηγούνται και να καθαρίζουν αποτελεσματικά χωρίς την ανάγκη χειροκίνητης παρέμβασης.
  • Ευκολία συντήρησης: Τα ρομπότ επιστρέφουν αυτόνομα στους σταθμούς εργασίας τους για φόρτιση και συντήρηση, μειώνοντας την ανάγκη για ανθρώπινη παρέμβαση.
  • Ασφάλεια και Συμμόρφωση: Πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας και υγιεινής, διασφαλίζοντας ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον για τους επιβάτες και το προσωπικό.
  • Reskilling & Upskilling του ανθρώπινου δυναμικού: Τα ρομποτικά συστήματα χρειάζονται εκμάθηση, συντήρηση και εποπτεία.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος