Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) τον περασμένο μήνα έτειναν έντονα προς τη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της 30ής και 31ης Ιουλίου.
Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ άφησαν αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση τον περασμένο μήνα, αλλά άνοιξαν την πόρτα για μείωση στη συνεδρίαση της 17ης-18ης Σεπτεμβρίου.
Στην «αναμονή» η Wall Street – Άλμα για την Target
Εδώ και αρκετό καιρό, οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανέμεναν ότι η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα δώσει το έναυσμα για τις μειώσεις του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, το οποίο επί του παρόντος διαμορφώνεται στο εύρος 5,25%-5,50%. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται χαλάρωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
Κατά τη συνεδρίαση του Ιουλίου, «η συντριπτική πλειοψηφία» των φορέων χάραξης πολιτικής «παρατήρησε ότι, εάν τα στοιχεία συνέχιζαν να έρχονται περίπου όπως αναμενόταν, θα ήταν πιθανότατα σκόπιμο να χαλαρώσει η πολιτική στην επόμενη συνεδρίαση», αναφέρεται στα πρακτικά, τα οποία δημοσιεύθηκαν σήμερα, όπως σημειώνει το Reuters.
Σημειώνεται επίσης ότι «πολλοί» αξιωματούχοι της Fed θεωρούσαν τη στάση των επιτοκίων περιοριστική και «μερικοί συμμετέχοντες» υποστήριξαν ότι εν μέσω της συνεχιζόμενης υποχώρησης των πληθωριστικών πιέσεων, καμία αλλαγή στα επιτόκια θα σήμαινε ότι η νομισματική πολιτική θα αύξανε την αντίσταση στην οικονομική δραστηριότητα.
Τα πρακτικά ανέφεραν ότι ενώ όλοι οι αξιωματούχοι της Fed ήταν σύμφωνοι με τη διατήρηση των επιτοκίων σταθερών τον Ιούλιο, «αρκετοί» υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δήλωσαν ότι η πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού εν μέσω της αύξησης της ανεργίας «παρείχε μια εύλογη υπόθεση για τη μείωση του εύρους στόχου κατά 25 μονάδες βάσης σε αυτή τη συνεδρίαση ή ότι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια τέτοια απόφαση».
Τα πρακτικά έδειξαν επίσης ότι ένα μειούμενο στρατόπεδο φορέων χάραξης πολιτικής φοβόταν ότι μια πρόωρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να ανεβάσει ξανά τον πληθωρισμό.
Η υπόθεση της μείωσης των επιτοκίων στηρίζεται στην υποχώρηση των πιέσεων στις τιμές πίσω στον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας και στην αυξημένη ανησυχία για την κατάσταση της αγοράς εργασίας στον απόηχο των πρόσφατων στοιχείων που δείχνουν αύξηση του ποσοστού ανεργίας.
Η γρήγορη άνοδος του ποσοστού ανεργίας, το οποίο έφτασε στο κατώτατο σημείο του 3,4% στις αρχές του περασμένου έτους και έκτοτε σκαρφάλωσε στο 4,3% από τον περασμένο μήνα, έχει προσθέσει επείγοντα χαρακτήρα στη συζήτηση για τη μείωση των επιτοκίων και έχει ωθήσει ορισμένους αναλυτές να πουν ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης του κόστους δανεισμού κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον επόμενο μήνα.
Στα πρακτικά σημειώθηκε ότι οι αξιωματούχοι θεωρούν ότι η αγορά εργασίας έχει επιστρέψει σε μεγάλο βαθμό στο σημείο που βρισκόταν πριν από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 και περιέγραψαν την αγορά εργασίας ως «ισχυρή αλλά όχι υπερθερμασμένη».
Latest News
Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ - Στα ύψη η μεταβλητότητα
Τα χαρτοφυλάκια θέλουν να αποκομίσουν μέρος των κερδών του πρώτου δεκαημέρου του μήνα
Πιέζουν τις ευρωαγορές οι Inditex και Tui
Εταιρικά αποτελέσματα στο μικροσκόπιο και το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Μικτά πρόσημα στην Ασία, συνεχίζει την ανάκαμψη ο Kospi
Στην Κίνα και στο ετήσιο οικονομικό συνέδριο η εστίαση
Επιφυλακτικότητα στη Wall Street με «μονομαχία» Oracle - Alphabet
Στάση αναμονής για τα στοιχεία του πληθωρισμού που θα ανακοινωθούν αύριο
«Καίνε» ξανά οι τιμές σε βασικά τρόφιμα - Ράλι από τον καφέ έως το βούτυρο [γράφημα]
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές σε βασικά τρόφιμα - Πού οφείλεται η ανοδική πορεία
Την ανιούσα παίρνουν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων
Οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Νοέμβριο
Ενισχύονται οι τιμές του μαύρου χρυσού
Κίνα και hedge funds οι καταλύτες της ανόδου
Σε υψηλό δύο εβδομάδων σκαρφάλωσε ο χρυσός
Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 1,1% στα 2.687,69 δολάρια η ουγγιά
Ισχυρές απώλειες σε Λονδίνο και Παρίσι - Αντοχές έδειξε ο DAX
Οι ευρωαγορές αναμένουν τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό ενώ εστιάζουν στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Τσουνάμι ομολόγων απειλεί τις αγορές το 2025 - Η προειδοποίηση της BIS
Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά πάνω από 12 τρισ. δολάρια το εννεάμηνο του 2024 φτάνοντας το ποσό των 323 τρισ. δολαρίων