
Στην ανάγκη να αλλάξει η λογική των αναπτυξιακών νόμων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, από το βήμα του πέμπτου συνεδρίου της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος υπογράμμισε ότι την τελευταία πενταετία έχουν γίνει σοβαρά βήματα προόδου στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στο δημοσιονομικό πεδίο, με αποτέλεσμα η χώρα να στέκεται διεθνώς. Έσπευσε ωστόσο να τονίσει ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχίες, προσθέτοντας ότι προκειμένου να καλυφθεί το επενδυτικό κενό είναι απαραίτητη η προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων.
«Χρειαζόμαστε πολλές και μεγάλες επενδύσεις. Δυστυχώς ο αναπτυξιακός νόμος έχει βάλει έναν ‘κόφτη’ στις μεγάλες επενδύσεις. Πρέπει να υπάρξει μία αλλαγή επενδυτικής λογικής απ’ το Δημόσιο, όπως επίσης και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του ενεργειακού κόστους» είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να στοχεύσουμε σε επενδύσεις με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, τι οποίες πρέπει να στηρίξουμε με «φορολογικά κίνητρα και όχι με επιδοτήσεις ή ‘λεφτά στο χέρι’».
Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Η σαρωτική νίκη για την προεδρία του ΣΕΒ, οι προτεραιότητες και οι προκλήσεις
Γενναία φορολογικά κίνητρα
«Χρειαζόμαστε γενναία φορολογικά κίνητρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση ισχυρίζεται στις συνομιλίες που γίνονται για το θέμα ότι η θέσπιση φορολογικών κινήτρων θα πρέπει να εγγραφεί στο δημόσιο χρέος, όχι όμως και το πολλαπλασιαστικό όφελος που τελικά μπορεί να φέρουν. «Πρέπει να βρούμε όμως τρόπο να υπάρξουν φορολογικά κίνητρα για μεγάλες επενδύσεις που μπορούν τελικά να καλύψουν και το επενδυτικό κενό της χώρας», υπογράμμισε.
Αξιοσημείωτη είναι επίσης η τοποθέτησή του ότι η εξαγορά μίας ελληνικής επιχείρησης από μία ξένη δεν προσθέτει αλλά σε αρκετές περιπτώσεις αφαιρεί απ’ το ΑΕΠ της χώρας.
Ο ίδιος αναφερόμενος στη έκθεση του πρώην διοικητική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα, Μάριο Ντράγκι για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωζώνης, τόνισε ότι η υλοποίηση των εν λόγω προτάσεων είναι ανέφικτη, καθώς ζητείται από τις πλούσιες χώρες να δανειστούν προκειμένου να επενδύσουν όλοι. Κι αυτό πολύ δύσκολα θα προχωρήσει, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Αναφερόμενος στο μείγμα πολιτικής που ακολουθείται σε Ελλάδα και Ευρώπη είπε ότι δεν θα μας οδηγήσει πουθενά, και υποστήριξε ότι οι αναπτυξιακοί νόμοι στην Ελλάδα δεν ενθαρρύνουν τις μεγάλες επενδύσεις, αλλά μόνο τις μικρές.
Τέλος, αναφερόμενος στην πορεία του πληθωρισμού, τόνισε πως ο πληθωρισμός των τροφίμων δεν θα μειωθεί λόγω της κλιματικής κρίσης. «Όσο η κλιματική κρίση εντείνεται θα φέρνει και αυξήσεις στα τρόφιμα», τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος καταλήγοντας πως η ΕΚΤ «θα πρέπει να αναπροσαρμόσει το στόχο του 2% που έχει καταστατικά θέσει».


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο