
Τη μαζική αναμόρφωση των ευρωπαϊκών κανονισμών, αρχής γενομένης από τους κανόνες ESG ζητά η Γαλλία, καθώς το μπλοκ παλεύει να αναζωογονήσει την ανταγωνιστικότητά του, σε ένα νέο πλαίσιο σαρωτικής απορρύθμισης που προωθείται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Η διαδικασία απλούστευσης πρέπει να ξεκινήσει με «μια τεράστια ρυθμιστική παύση», αναφέρει η γαλλική κυβέρνηση σε ένα έγγραφο 22 σελίδων, που αποκαλύπτει το το Bloomberg. Επιπλέον, η πρόσφατη νομοθεσία πρέπει να επανεξεταστεί και να αναθεωρηθεί καθώς καθίσταται σαφές ότι οι νόμοι «δεν είναι προσαρμοσμένοι στο νέο πλαίσιο του οξυμένου διεθνούς ανταγωνισμού και στις μη συνεργάσιμες πολιτικές των κύριων διεθνών ανταγωνιστών μας».
Η γαλλική ώθηση για επαναβαθμονόμηση συμπίπτει με τη σχεδιαζόμενη επιβολή μιας σειράς νέων κανόνων ESG, που πρέπει τώρα να αφομοιώσουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες. Εν τω μεταξύ, οι ανταγωνιστές τους στις ΗΠΑ φαίνονται έτοιμοι να εισέλθουν σε μια φάση απορρύθμισης , με τον Τραμπ να εξαλείφει μια σειρά από πράσινες πολιτικές της εποχής Μπάιντεν τις πρώτες μέρες του στο Οβάλ γραφείο.
Γυρνούν την πλάτη στο ESG οι επενδυτές – Σε δεινή θέση οι ευρωπαϊκές εταιρείες
«Πολλοί ευρωπαίοι επιχειρηματίες έχουν εκφράσει τεράστια απογοήτευση με το ρυθμιστικό καθεστώς στην ΕΕ και αποδίδουν τους βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης σε πολλούς παράγοντες, αλλά κυρίως στους κανονισμούς», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο Νταβός την Πέμπτη.
Η γαλλική έκθεση ενισχύει τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει ήδη δηλώσει ότι σχεδιάζει να καταστήσει τη ρυθμιστική απλούστευση βασικό μέρος της ατζέντας της για τα επόμενα πέντε χρόνια. Σε ένα προσχέδιο της έκθεσης που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα σχετικά με τη στρατηγική της για την ανταγωνιστικότητα, η ΕΕ θα υποσχεθεί να πραγματοποιήσει μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια απλούστευσης για να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της μείωσης των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων κατά τουλάχιστον 25%.
Σε δύσκολη θέση η Γαλλία
Οι γαλλικές προτάσεις εκτείνονται από τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης που θα απαλλαγούν από ορισμένα ρυθμιστικά καθήκοντα έως απλούστερους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις και την αναθεώρηση των κανονισμών για τα χημικά, υπογραμμίζοντας την κλίμακα της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η ΕΕ σε μια ολοένα και πιο σκληρή μάχη για ίσους όρους ανταγωνισμού.
Σύμφωνα μάλιστα, με το γαλλικό έγγραφο η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει το μεταβαλλόμενο πολιτικό πλαίσιο και την οικονομική επιβάρυνση στις εταιρείες της από το ρυθμιστικό πλαίσιο του μπλοκ. Η ΕΕ «χάνει αυτήν τη στιγμή το 10% του δυναμικού της ΑΕΠ», αναφέρει χαρακτηριστικά το «γαλλικό μανιφέστο απλούστευσης».
«Πρέπει να επικεντρωθούμε στη νομοθεσία που περιπλέκει την καθημερινή ζωή των εταιρειών σας και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους», δήλωσε την Πέμπτη ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Ερίκ Λομπάρ. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει επίσης ένα εντυπωσιακό έλλειμμα και μια επιβράδυνση της οικονομίας εν μέσω πολιτικής αναταραχής αφού έχασε τη σχετική του πλειοψηφία στο κοινοβούλιο πέρυσι.
Η Γαλλία ζητά απλουστεύσεις στους κανόνες που επηρεάζουν τον τραπεζικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω καθυστερήσεων στην εφαρμογή της λεγόμενης θεμελιώδους αναθεώρησης της απαίτησης του χαρτοφυλακίου συναλλαγών βάσει της Βασιλείας III.
Θα προτείνει επίσης τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας για τις μεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να μειώσουν το ρυθμιστικό τους βάρος.
Η εξέλιξη σημαίνει ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ πιέζουν τώρα δημόσια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί σε περικοπές σε μια νομοθεσία ορόσημο που βρίσκεται επί του παρόντος σε καλό δρόμο για να αναγκάσει έως και 50.000 εταιρείες να αναφέρουν εκατοντάδες σημεία δεδομένων ESG. Η Γερμανία έχει ήδη ζητήσει να περιοριστεί ο κανονισμός — η Οδηγία για την Αναφορά για την Εταιρική Αειφορία — καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται σε παρακμή.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια