
«Αν η Ευρώπη εστιάσει τις προσπάθειές της στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, αν απλοποιήσει τις διαδικασίες και επιταχύνει τις δράσεις της, θα έχει ένα σημαντικό ρόλο να παίξει στο μέλλον». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο γάλλος πρόεδρος στη παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) που διοργανώνει σήμερα 10 και αύριο 11 Φεβρουαρίου στο Παρίσι. Ταυτόχρονα ο Εμανουέλ Μακρόν προανήγγειλε επενδύσεις 109 δισ. ευρώ στην ΑΙ ως απάντηση στο πρόγραμμα «Stargate» των 500 δισ. δολ. που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Είναι κοινή η διαπίστωση ειδικών και μη ότι η Ευρώπη έχει μείνει πίσω στην ανάπτυξη της περιβόητης τεχνητής νοημοσύνης και ότι κινδυνεύει να συνθλιβεί ανάμεσα στις Συμπληγάδες των ΗΠΑ (με τη δημοφιλέστατη εφαρμογή ChatGPT της OpenAI που μπήκε δυναμικά στη ζωή όλων το Δεκέμβριο του 2022) και της Κίνας (με την αιφνιδιαστική εμφάνιση του απολύτως ανταγωνιστικού DeepSeek μόλις προ ολίγων εβδομάδων).
Μακρόν: Επενδύσεις 109 δισ. ευρώ στην Τεχνητή Νοημοσύνη
«Χρειαζόμαστε περισσότερο οικονομικό πατριωτισμό στην Ευρώπη. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αναπτύξουμε τον τομέα αυτόν και να αγοράζουμε γαλλική και ευρωπαϊκή τεχνητή νοημοσύνη, όποτε υπάρχει!», τόνισε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien» ο γάλλος πρόεδρος, παραμονές της έναρξης της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την ΑΙ στην οποία θα συμμετάσχει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και πολλοί ηγέτες από όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Επανάσταση στην Εργασία»
Ο Μακρόν έθεσε το δίλημμα «αν είμαστε έτοιμοι, εμείς οι Ευρωπαίοι, να εισέλθουμε στο διεθνή ανταγωνισμό αυτόνομοι και ανεξάρτητοι ή αν θα αφήσουμε τον ανταγωνισμό να περιοριστεί σε μια μάχη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Κίνας». Απαντώντας ο ίδιος στο ρητορικό αυτό ερώτημα απεφάνθη ότι «η Ευρώπη έχει ένα χαρτί να παίξει στο παγκόσμιο παιχνίδι της ΑΙ, αν ασχοληθεί σοβαρά με τον τομέα αυτό της τεχνολογίας απλοποιώντας τις διαδικασίες και επιταχύνοντας το βήμα της».
Ο οικοδεσπότης της Συνόδου Κορυφής για την ΑΙ είπε επίσης στη συνέντευξή του στη «Le Parisien» ότι «η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει επανάσταση στον τρόπο που εργαζόμαστε». Ο Μακρόν βλέπει την ΑΙ «ως έναν τρόπο να αναδημιουργήσουμε την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα των βιομηχανιών μας, να δημιουργήσουμε νέους τομείς, να ξανασκεφτούμε τον χρόνο και την οργάνωση της εργασίας».
Εδώ θα παρατηρούσε κανείς ότι ακριβώς με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζουν την ΑΙ οι μεγάλοι ανταγωνιστές των Ευρωπαίων, οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι. Και αμφότεροι βρίσκονται αρκετά βήματα μπροστά από τους Ευρωπαίους.
«Άγρια Δύση»
Το «πρόβλημα» με την Ευρώπη, «εκείνο που την τρώει κι εκείνο που την σώζει» θα λέγαμε με Σαββοπουλική ορολογία, είναι το ότι ακόμα και οι ηγέτες σαν τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος στη χώρα του θεωρείται «άνθρωπος των επιχειρήσεων και του κεφαλαίου» και τέλος πάντων «πολιτικός ανίκανος να αφουγκραστεί τους «μη προνομιούχους του πνεύματος, της καταγωγής και του πλούτου» ή τους κοινωνικά αδύναμους, ας πούμε, λειτουργούν και πολιτεύονται σε μια συνθήκη όχι ανεξέλεγκτη και πλήρως απορρυθμισμένη, όπως οι ηγέτες στις ΗΠΑ.
Στην Κίνα ελλείψει δημοκρατικής κουλτούρας η κομματική νομενκλατούρα αποφασίζει και δίνει γραμμή και οι υπόλοιποι, ακόμα και οι νεόπλουτοι όπως ο Τζακ Μα της Alibaba ή ο Ζανγκ Γιμίν του TikTok και ο Μα Χουατένγκ της Tencent, είτε εφαρμόζουν κατά γράμμα τις αποφάσεις και την πολιτική της νομενκλατούρας είτε, αν έχουν δικές τους ιδέες να προτείνουν, εξαφανίζονται για κάποιο χρονικό διάστημα από προσώπου γης, όπως ο Τζακ Μα, για να επανέλθουν «διαφωτισμένοι».
Εν πάση περιπτώσει, η ευλογία και η κατάρα των Ευρωπαίων είναι οι θεσμοί τους και οι κανόνες τους. Οι δικαιϊκές αρχές, οι γενικές συνταγματικές αξίες και παραδόσεις που διέπουν την έννομη τάξη και οι οποίες σε περιπτώσεις ταχύτατων, κατακλυσμιαίων αλλαγών που επιφέρει η τεχνολογική πρόοδος μοιάζουν να λειτουργούν ως τροχοπέδη της προόδου.
Έτσι ο Μακρόν προσπάθησε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα και να καθησυχάσει όσους φοβούνται ότι θα αφανιστούν στο τσουνάμι το οποίο προκαλούν οι τεκτονικές αλλαγές στην τεχνολογία που φέρνει η ΑΙ. «Δεν πρέπει να φοβόμαστε την καινοτομία και να τη θεωρούμε ως απειλή μιας καθημερινότητας στην οποία κάποιοι θεωρούν ότι δεν υπάρχουν κανόνες. Από την άλλη πλευρά, αν η Ευρώπη αυτοπαγιδεύεται και εγκλωβίζεται σε μια πολυνομία, δεν θα μπορεί πλέον να καινοτομεί», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Έτσι, για να μην γίνει η τεχνητή νοημοσύνη μια «Άγρια Δύση», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Παρισιού θα προτείνει προς υπογραφή «με εντελώς εθελοντικό τρόπο» από όλες τις χώρες που θα συμμετάσχουν και όλους τους επισκέπτες στην οποία θα καθορίζονται για τις εφαρμογές της ΑΙ «ισχυρές αρχές που θα αφορούν στην προστασία των δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος, της ακεραιότητας των πληροφοριών και της πνευματικής ιδιοκτησίας».
Επενδύσεις τώρα
«Η Ευρώπη ήταν πάντα και παραμένει μια ήπειρος καινοτομίας. Πρέπει να αγκαλιάσουμε με αυτοπεποίθηση την τεχνητή νοημοσύνη και να την ενσωματώσουμε στις δράσεις μας γιατί θα μας επιτρέψει να κάνουμε καλύτερα πράγματα, να ζήσουμε καλύτερα», εξήγησε ο Μακρόν, εκτιμώντας ότι σε σχέση με τον πληθυσμό της η Γαλλία βρίσκεται σήμερα αναμφίβολα στο Top 3 παγκοσμίως όσον αφορά τους ερευνητές, τους μαθηματικούς, τους επιστήμονες δεδομένων που ειδικεύονται στην τεχνητή νοημοσύνη.
Ο Μακρόν τόνισε επίσης τη δυνατότητα που έχει η χώρα του να φιλοξενεί υπερυπολογιστές που θα μπορούν να λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια που «θα παράγεται χωρίς άνθρακα σε ποσοστό 95%», κάτι που είναι δυνατό χάρη στη μεγάλη ανάπτυξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς αντιδραστήρες, που έχει αναπτύξει η Γαλλία. Σημειωτέον ότι παρά το πρόβλημα των αποβλήτων, η παραγωγή ενέργειας από πυρηνικούς αντιδραστήρες έχει απενοχοποιηθεί περιβαλλοντικά και θεωρείται «πράσινη ενέργεια».
Ο Γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε επίσης τις δαπάνες των 4 δισ. ευρώ που έχουν δρομολογηθεί στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου «France 2030», το οποίο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το 2027 – μια χρονιά κρίσιμη για τη χώρα του, καθώς λήγει η θητεία του και η ηγέτιδα της Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν ετοιμάζεται να παίξει το τελευταίο χαρτί της για να τον διαδεχθεί στο Μέγαρο των Ηλισίων . Στο πρόγραμμα αυτό, είπε ο Μακρόν, «πρέπει να προστεθεί πολλαπλασιασμένη ιδιωτική χρηματοδότηση».
Πέραν όσων σχεδιάζει κυρίως για τη χώρα του και δευτερευόντως για την Ευρώπη ο Εμανουέλ Μακρόν, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τις εργασίες της διήμερης Συνόδου Κορυφής αναμένεται να παρουσιάσει ένα «σχέδιο εγκατάστασης περίπου δέκα μεγάλων δημόσιων υπερυπολογιστών στην Ευρώπη» αφιερωμένους στη δημόσια έρευνα και ανοιχτούς σε ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις»


Latest News

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων

Η Huawei έτοιμη να προωθήσει προηγμένο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης
Το νέο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης 910C που ετοιμάζει η Huawei έρχεται τη στιγμή που η Κίνα αναζητά εναλλακτικές λύσεις στα τσιπ της Nvidia

Στις συμπληγάδες ΗΠΑ - Κίνας ο γίγαντας των ημιαγωγών Nvidia - Τι ζητά ο Χουάνγκ στο Πεκίνο;
Ο Τζένσεν Χουάνγκ, CEO της Nvidia, θα απαιτήσει άδειες για να εξάγει το μικροτσίπ H20 AI στην Κίνα

Ιταλική εφημερίδα δημοσίευσε ένθετο γραμμένο από ΑΙ
Μετά τον πρώτο μήνα δοκιμών, η ιταλική εφημερίδα Il Foglio προσέλαβε το σύστημα ως μόνιμο υπάλληλο.

Η Δικαιοσύνη αναβαθμίζεται ψηφιακά με συστήματα AI
Μέχρι σήμερα, η μετάφραση εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, σελίδων και η αναζήτηση διαθέσιμων μεταφραστών και διερμηνέων, ειδικά σε κάποιες γλώσσες, προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις

Ξεκινά η υλοποίηση του ελληνικού εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης
Το AI Factory «Pharos» είναι ένα από τα πρώτα δεκατρία «εργοστάσια» Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη

Η TDK φέρνει επανάσταση στη δημιουργική ΑΙ
Η TDK κατέγραψε χρόνους απόκρισης 20 τρισεκατομμυρίων του δευτερολέπτου στη δοκιμή για τη βελτίωση των ταχυτήτων μεταφοράς δεδομένων

Ξεπέρασαν τις 15.000 οι επισκέπτες στη Beyond 2025
Η BEYOND 2025 συγκέντρωσε περισσότερους από 300 εκθέτες από την Ελλάδα και από 10 χώρες