
Στελέχη μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων φλέρταρε η Κίνα σε ένα ετήσιο συνέδριο, δείχνοντας τον τρόπο με τον οποίο το Πεκίνο επιδιώκει να αντισταθμίσει τις εμπορικές πιέσεις, αντί να αντιδράσει πιο δυναμικά.
Η Κίνα επιδιώκει εδώ και καιρό να προσελκύσει ξένες επενδύσεις για να ανισχύσει την ανάπτυξη, αξιοποιώντας παράλληλα τα επιχειρηματικά συμφέροντα για πιθανή επιρροή στον Λευκό Οίκο, ιδιαίτερα υπό τον Πρόεδρο Τραμπ. Οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει δύο φορές τους δασμούς σε όλα τα κινεζικά προϊόντα από τον Ιανουάριο, αλλά το Πεκίνο έχει ανακοινώσει στοχευμένους δασμούς και περιορισμούς μόνο σε λίγες αμερικανικές εταιρείες.
Η συζήτηση στο περιθώριο του κρατικά οργανωμένου Φόρουμ Ανάπτυξης της Κίνας αυτή την εβδομάδα στο Πεκίνο ενίσχυσε μια πιο συμφιλιωτική στάση από την επίσημη ρητορική αυτόν τον μήνα σχετικά με το πώς η Κίνα είναι έτοιμη να πολεμήσει «οποιουδήποτε τύπου πόλεμο» με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παρά τις προσπάθειές της να ενισχύσει τους διεθνείς επιχειρηματικούς δεσμούς, η Κίνα έχει προειδοποιήσει για αντίμετρα για τους δασμούς των ΗΠΑ και έχει λάβει σταδιακά βήματα
Οι Κινέζοι συμμετέχοντες στο συνέδριο δεν ήταν τόσο επικεντρωμένοι στο τι μπορεί να γίνει ως απάντηση στους δασμούς των ΗΠΑ, είπε στο CNBC ο Στίβεν Ρόουτς, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Κίνας Paul Tsai της Νομικής Σχολής του Yale.
«Τα ερωτήματα που έχω όλο και περισσότερο είναι, γιατί το κάνει αυτό ο Τραμπ; Τι προσπαθεί να πετύχει; Τι πιστεύει ότι χρειάζεται για να γίνει πραγματικά η Αμερική σπουδαία;» είπε ο Ρόουτς.
«Η απάντησή μου είναι ότι αυτή είναι μια άνευ προηγουμένου περίοδος για τον ρόλο της Αμερικής στην παγκόσμια οικονομία. Επιστρέφουμε σε ένα καθεστώς δασμών που η ιστορία μας λέει ότι μπορεί να είναι εξαιρετικά καταστροφικό», πρόσθεσε ο ρόουτς επισημαίνοντας ότι αναμένει μεγαλύτερη πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο «για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».
Μήνυμα «καθησυχασμού»
Στο συνέδριο αυτής της εβδομάδας, η Κίνα προσπαθούσε να στείλει μήνυμα «καθησυχασμού» – για το πώς σχεδιάζει να ενισχύσει την κατανάλωση και πώς η χώρα οδεύει σε μια «μετρίως θετική κατεύθυνση» σε σχέση με αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ, σημείωσε στο CNBC ο Σκοτ Κένεντι, ανώτερος σύμβουλος για την Κίνα στην δεξαμενή σκέψης Centre for Strategic and International Studies στην Ουάσιγκτον.
Εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν σημαντικά μεγάλους δασμούς στις αρχές Απριλίου, «τότε περνάει κανείς από τη διαχείριση του κόστους και την αποδέσμευση του κινδύνου στην πιθανή αποσύνδεση», είπε ο Κένεντι στο CNBC. «Και τότε αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το παιχνίδι έχει τελειώσει. Επομένως, νομίζω ότι το επίπεδο του άγχους είναι αρκετά υψηλό. Και γι’ αυτό η Κίνα προσπαθεί να δώσει αυτό το μήνυμα καθησυχασμού».
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει απειλήσει τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους με νέους δασμούς από τις αρχές Απριλίου. Η Κίνα έχει αυξήσει τις συναλλαγές της με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Πεκίνου ως μεμονωμένη χώρα.
Ο Τραμπ «δεσμεύεται να έχουν πρόσβαση αμερικανικές εταιρείες σε μια παγκόσμια αγορά», είπε ο Κεν Γκρίφιν Διευθύνων Σύμβουλος του hedge fund Citadel. «Και ο Πρόεδρος είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει δασμούς για να επιβάλει αυτή την κοσμοθεωρία».

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κιάνγκ
Πρώτο βήμα προς τη συνάντηση Σι-Τραμπ;
Επίσης την Κυριακή, ο αμερικανός Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Στιβ Ντέινς συνάντησε τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κιάνγκ στο Πεκίνο – την πρώτη φορά που ένας Αμερικανός πολιτικός επισκέπτεται την Κίνα από τότε που ο Τραμπ ξεκίνησε την θητεία του τον Ιανουάριο.
«Αυτό ήταν το πρώτο βήμα για ένα σημαντικό επόμενο βήμα, το οποίο θα είναι μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου Σι και του προέδρου Τραμπ», δήλωσε ο Ντέινς στη Wall Street Journal. «Το πότε θα συμβεί και πού θα συμβεί πρέπει να καθοριστεί».
Ο Λι προέτρεψε τη συνεργασία και είπε ότι κανείς δεν μπορεί να κερδίσει από έναν εμπορικό πόλεμο, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Παρά τις προσπάθειές της να ενισχύσει τους διεθνείς επιχειρηματικούς δεσμούς, η Κίνα έχει προειδοποιήσει για αντίμετρα για τους δασμούς των ΗΠΑ και έχει λάβει σταδιακά βήματα.
Μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ στον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό Huawei κατά την πρώτη θητεία Τραμπ, το Πεκίνο κυκλοφόρησε μια λίστα αναξιόπιστων οντοτήτων των οποίων περιορίζει την ξένη επιχειρηματική δραστηριότητα με την Κίνα.
Η Κίνα πρόσθεσε τη μητρική PVH της Calvin Klein και μερικές άλλες εταιρείες των ΗΠΑ στη λίστα μετά τις φετινές αυξήσεις των δασμών. Τη Δευτέρα, η Κίνα είπε επίσης ότι θα αποκαλύψει σύντομα νέα μέτρα που θα της δώσουν μια νομική βάση για την αντιμετώπιση της ξένης πίεσης.
Οικονομικοί παράγοντες
Για τις αμερικανικές εταιρείες στην Κίνα, η κατάσταση της οικονομικής ανάκαμψης υπήρξε επίσης σημαντικός παράγοντας για τα τοπικά επιχειρηματικά σχέδια.
Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, η Κίνα έχει εντείνει τις προσπάθειες για τη στήριξη της οικονομίας. Κορυφαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιβεβαίωσαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα τα σχέδια τόνωσης και μια πρόσφατη προσπάθεια να ενθαρρύνουν τους επιχειρηματίες τεχνολογίας του ιδιωτικού τομέα στον απόηχο των καινοτομιών της τεχνητής νοημοσύνης του DeepSeek.
«Φέτος, υπάρχει πολύ θετική δυναμική από την Κίνα. Επομένως, αισθάνομαι ότι η ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε στο CNBC ο Γουέντελ Γουίκς, Διευθύνων Σύμβουλος της Corning.
Ωστόσο, η οικονομία της Κίνας αντιμετώπισε αποπληθωριστικές πιέσεις και ύφεση των ακινήτων, επιβαρύνοντας τις προοπτικές περιφερειακής ανάπτυξης για τις διεθνείς επιχειρήσεις.
Ακόμη και η ώθηση του Πεκίνου για υποστήριξη της μεταποίησης υψηλής τεχνολογίας έχει προσθέσει μέχρι στιγμής μόνο κατά μέσο όρο 1,1 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ σε καθένα από τα τελευταία τρία χρόνια – όχι αρκετή για να αντισταθμίσει την αντίσταση 1,7 ποσοστιαίας μονάδας από τα ακίνητα εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs.


Latest News

Εθνική Τράπεζα Ελβετίας: Όχι στο bitcoin ως συναλλαγματικό απόθεμα
Τι είπε για το Bitcoin ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας

Τραμπ: Ποια είναι ερώτηση που κάνει συχνά στον Όρμπαν
Ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον καλεί τακτικά για να τον ρωτήσει πότε θα αποχωρήσει η Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναβρασμός με τους δασμούς Τραμπ - Μπορούν οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές να βγουν κερδισμένες;
Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα - Πώς θα ισορροπήσουν στον εμπορικό πόλεμο

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους