Εγκρίθηκε σήμερα, Τετάρτη 26 Μαρτίου, από το Υπουργικό Συμβούλιο η εισήγηση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκης Κεραμέως, για αύξηση

·         50 ευρώ στον κατώτατο μισθό (6,02 %), ο οποίος διαμορφώνεται από τα 830 στα 880 ευρώ, καθώς και

·         η αντίστοιχη αύξηση του κατώτατου ημερομισθίου από 37,07 ευρώ σε 39,30 ευρώ, δηλαδή θα αυξηθεί κατά 2,23 ευρώ ήτοι 6%

·         με ισχύ από την 1η Απριλίου 2025.

Νέοι μισθοί και ημερομίσθια

Ο αυξημένος κατώτατος μισθός θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2025 στους μισθωτούς του ιδιωτικό τομέα.

Στο ίδιο επίπεδο με τον κατώτατο μισθό θα διαμορφωθεί από την 1η Απριλίου και ο εισαγωγικός μισθός στον δημόσιο τομέα. Από το 2026 θα δίδεται ισόποση αύξηση κι θα ισχύει – πλέον – ενιαίος εισαγωγικός και κατώτατος μισθός σε ολόκληρη τη χώρα.

Επισημαίνεται ότι αυξήσεις μαζί με τον νέο κατώτατο μισθό που θα ισχύσει την 1η Απριλίου 2025 θα δοθούν σε μία σειρά επιδομάτων, τα οποία έχουν ως βάση υπολογισμού τον εκάστοτε κατώτατο μισθό και το εκάστοτε βασικό ημερομίσθιο.

Επιδόματα χορηγούμενα από εργοδότη

Ειδικότερα από τον εργοδότη χορηγούνται τα παρακάτω επιδόματα, με τους περιορισμούς και προϋποθέσεις.

·         Το επίδομα των τριετιών (10%-30% στον βασικό μισθό και 5% -30% στον βασικό μισθό των ημερομισθίων αντίστοιχα) και

·         Γάμου (10% του κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου κατά περίπτωση).

Οι νέοι μισθοί και ημερομίσθια με το επίδομα των τριετιών και το επίδομα γάμου διαμορφώνονται όπως στους πίνακες που ακολουθούν. Κατώτατος μισθός

Παραδείγματα επιβαρύνσεων μετά τις αυξήσεις αποδοχών

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα ενός άγαμου μισθωτού του ιδιωτικού τομέα ή έγγαμου χωρίς παιδιά, ο οποίος αμείβεται με 14 μισθούς. κατώτατος μισθός

Παρατηρούμε ότι διπλασιάζεται, καθώς μεγαλύτερο «κομμάτι» των αποδοχών του θα φορολογείται με τον συντελεστή 22%, ο οποίος ενεργοποιείται από τα 10.000,01 ευρώ και πάνω.

Βέβαια για τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό έχουμε την επιδότηση της εργατικής εισφοράς 6,67% ήτοι 880 χ 6.67% = 58,70€ και λόγω μείωσης εισφορών υγειονομικής περίθαλψης 0,05% ήτοι 880,00 χ 0,05% = 4,40%.

Χορήγηση επιδόματος τριετιών, περιορισμοί

Για την χορήγηση επιδόματος τριετίας, δεν λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία από 15.2.2012 έως και 31.12.2023.

Χορήγηση επιδόματος γάμου προϋποθέσεις

Αν ο εργοδότης είναι μέλος των παρακάτω εργοδοτικών οργανώσεων, που συμβάλλονται στην σύναψη της ΕΓΣΣΕ:

·         α) ο ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών

·         β) η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) [ΣΣ κυρίως εστίαση]

·         γ) η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)

·         δ) ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) [ΣΣ κυρίως τουρισμός – Ξενοδοχεία]

·         ε) ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ),

υποχρεούται στην χορήγηση του επιδόματος γάμου, δεδομένου ότι σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου η πρόνοια για το εν λόγω επίδομα είναι μισθολογικός όρος της ΕΓΣΣΕ.

Επιδόματα που συμπαρασύρει ο κατώτατος μισθός

Τα επιδόματα που αυξάνονται λόγω της αύξησης του κατώτατου είναι τα εξής: κατώτατος μισθός

Αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους

Η αύξηση στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα φέρνει αυξήσεις και στους μισθούς του δημοσίου τομέα. Αυξήσεις οι οποίες δεν αφορούν μόνο τους νεοπροσλαμβανόμενους, οι οποίοι αμείβονται με τον κατώτατο εισαγωγικό μισθό, αλλά όλους τους εργαζόμενους σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια.

Ο εισαγωγικός μισθός του Δημοσίου (κατηγορία υποχρεωτικής εκπαίδευσης) θα είναι ίδιος με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα ήτοι 880 ευρώ, από τα 850 ευρώ έως 31.3.2025. Η αύξηση θα μετακυλύεται στους αντίστοιχους βασικούς μισθούς των υπόλοιπων κατηγοριών (ΔΕ, ΤΕ και ΠΕ κατηγορίες).

Συνεπώς δεν θα λάβουν αύξηση μόνο οι νεοπροσλαμβανόμενοι που αμείβονται με τον διά νόμου κατώτατο εισαγωγικό μισθό, αλλά και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια, οι οποίοι -σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα- λαμβάνουν ήδη άλλες αυξήσεις, βάσει προϋπηρεσίας κ.ά.

Επιπλέον, με πρόσφατη διάταξη ρυθμίζεται οριστικά το ζήτημα του συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς τους  δημόσιους υπαλλήλους.

Συγκεκριμένα η εν λόγω διάταξη, πρoβλέπει:

·         Αν η προσωπική διαφορά είναι μικρότερη από το ποσό των 300 ευρώ, ΔΕΝ επέρχεται συμψηφισμός της με την αύξηση του βασικού μισθού.

·         Αν το υπερβαίνει, το ποσό της προσωπικής διαφοράς που συμψηφίζεται, ισούται με το μικρότερο μεταξύ του 50% της προκαλούμενης αύξησης του βασικού μισθού και του ποσού της προσωπικής διαφοράς που υπερβαίνει τα 300 ευρώ.

O Παλαιολόγος Ι. Λιάζος είναι Οικονομολόγος Σύμβουλος Εργασιακών & Ασφαλιστικών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Experts |

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές

Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Experts |

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια

Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.