Οι οικονομίες των χωρών στην Υποσαχάρια Αφρική θα πρέπει να εργαστούν για να αυξήσουν την είσπραξη των εγχώριων εσόδων τους, ώστε να αποφύγουν την ανάληψη χρέους εν μέσω των «ταραγμένων παγκόσμιων συνθηκών», δήλωσε ο Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Αφρική, Αμπέ Αέμρο Σελασιέ.
Η οικονομία της περιοχής είναι πιθανό να αναπτυχθεί κατά 3,8% φέτος, ανέφερε το Ταμείο στην έκθεση World Economic Outlook αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας μείωση από την προηγούμενη πρόβλεψή του για 4,2% λόγω του πιθανού αντίκτυπου της στάσης της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο εμπόριο.
Ο μέσος λόγος χρέους προς οικονομική παραγωγή στην περιοχή ήταν σταθερός πέρυσι σε λιγότερο από 60% του ΑΕΠ, ανέφερε το ΔΝΤ, αλλά ορισμένες οικονομίες όπως η Κένυα αγωνίζονται με υψηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους
«Υπάρχει μια περίοδος όπου ίσως η εξάρτηση από τη χρηματοδότηση με χρέος δεν είναι ο σωστός τρόπος για να επιτευχθεί ανάπτυξη», δήλωσε ο Αμπέ στο Reuters, προσθέτοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει επίσης να εντοπίσουν νέες πηγές φθηνότερου κεφαλαίου.
Οι επενδυτές πούλησαν επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία μετά την ανακοίνωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για σαρωτικούς δασμούς σε δεκάδες εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, ωθώντας τις αποδόσεις των περισσότερων εκδοτών στην υποσαχάρια Αφρική σε διψήφια ποσοστά, ένα σημάδι ότι οι λεγόμενες μεθοριακές οικονομίες θα μπορούσαν να δυσκολευτούν να έχουν πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές.
«Πρέπει να αναζητήσετε εσωτερικούς πόρους για να αντιμετωπίσετε την ανάπτυξη και τις ανάγκες κοινωνικών δαπανών», δήλωσε ο Αμπέμπε. «Αυτές οι πολιτικές που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας, έχουν υψηλότερο ασφάλιστρο».
Ο μέσος λόγος χρέους προς οικονομική παραγωγή στην περιοχή ήταν σταθερός πέρυσι σε λιγότερο από 60% του ΑΕΠ, ανέφερε το ΔΝΤ, αλλά ορισμένες οικονομίες όπως η Κένυα αγωνίζονται με υψηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.
Παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος για πολλές οικονομίες στην περιοχή, οι επιπτώσεις από την πολιτική που ασκούν στο διεθνές εμπόριο εντείνουν την πίεση στις συναλλαγματικές ισοτιμίες των οικονομιών, όπως υπογραμμίζει ο Σελασιέ.
Οι επιπτώσεις των χαμηλών τιμών του πετρελαίου στην Υποσαχάρια Αφρική
«Έχουμε ήδη δει τις τιμές του πετρελαίου να μειώνονται… Χώρες όπως η Νιγηρία και η Αγκόλα θα δουν μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και είναι μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομίες στην υποσαχάρια Αφρική», είπε.
Η προβλεπόμενη οπισθοδρόμηση θα μπορούσε να διακόψει μια «σκληρή προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης» από την παγκόσμια πανδημία, μια παγκόσμια απότομη αύξηση του πληθωρισμού και μια αύξηση των επιτοκίων που ουσιαστικά απέκλεισαν πολλές αφρικανικές οικονομίες από τις ξένες κεφαλαιαγορές, ανέφερε το ΔΝΤ.
Η ανάπτυξη στην περιοχή, η οποία φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα οικονομιών, συμπεριλαμβανομένων αρκετά διαφοροποιημένων οικονομιών όπως η Τανζανία και η Σενεγάλη, έφτασε το 4% πέρυσι, ξεπερνώντας την πρόβλεψη του ΔΝΤ για 3,6%, ανέφερε το Ταμείο.
Η ισχυρή οικονομική επέκταση του περασμένου έτους στην περιοχή συνοδεύτηκε από βελτίωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, ανέφερε το ΔΝΤ, επικαλούμενο χαμηλότερο μέσο πληθωρισμό και σταθερά επίπεδα χρέους.
«Έχουμε δει αρκετή ανθεκτικότητα στην περιοχή», δήλωσε ο Αμπέμπε, προσθέτοντας ότι 11 από τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο θα βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική.