Ρυθμιστικές αλλαγές, αλλά με κεφαλαιακά ουδέτερο αντίκτυπο, προωθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να επιταχύνει την απλοποίηση του τραπεζικού κανονιστικού πλαισίου της Ευρώπης έως το τέλος του 2025, σύμφωνα το Bloomberg.
Η ΕΚΤ έχει συστήνει ειδική ομάδα και ενημέρωσε σχετικά αυτή την εβδομάδα τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, καθώς εντείνεται η συζήτηση γύρω από τη ρυθμιστική επιβάρυνση των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Το πεδίο εργασίας της ομάδας καλύπτει θέματα όπως η κεφαλαιακή διάρθρωση των τραπεζών, η υλοποίηση του τελικού πακέτου μεταρρυθμίσεων της Βασιλείας, οι απαιτήσεις αναφορών και η εποπτεία τους, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Το έργο συντονίζει μια ομάδα διοικητών της ευρωζώνης και η Sharon Donnery, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Τα συμπεράσματα αναμένονται εντός του έτους, με στόχο οι προτάσεις να κατατεθούν στους νομοθέτες στις αρχές του 2026.
Τι σημαίνει «κεφαλαιακά ουδέτερη» προσέγγιση
Ωστόσο, η «κεφαλαιακά ουδέτερη» προσέγγιση ενδέχεται να απογοητεύσει ορισμένες χώρες και τραπεζικά ιδρύματα που προσδοκούσαν σε μείωση των κεφαλαίων που υποχρεούνται να διακρατούν για την κάλυψη απρόβλεπτων ζημιών – ένα μέτρο που θα μπορούσε να τονώσει τις χορηγήσεις δανείων και να αυξήσει την κερδοφορία των τραπεζών, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι η ανάλυση της ΕΚΤ θα ολοκληρωθεί πριν από την αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου της ΕΕ, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη επισπεύσει για το τέλος του 2026 – δύο χρόνια νωρίτερα από το αρχικό σχέδιο.
Αυτή η πρωτοβουλία ενδέχεται να απαντήσει σε επικρίσεις όπως αυτές του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron, ο οποίος δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να «μείνει πίσω» σε σχέση με άλλες δικαιοδοσίες που ήδη προχωρούν σε ριζικές αλλαγές στο ρυθμιστικό τους πλαίσιο. Από τότε που ανέλαβε ο Donald Trump, οι ΗΠΑ έχουν ήδη μειώσει τον αριθμό των ρυθμιστικών στελεχών, αναστείλει κανόνες και προχωρήσει σε επανεξέτασή τους, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ανακοινώσει σειρά φιλοεπιχειρηματικών τροποποιήσεων.
Η ενημέρωση προς τους υπουργούς Οικονομικών επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΚΤ στην απλοποίηση, χωρίς να σημαίνει απορρύθμιση – ένα μήνυμα που μεταφέρουν σταθερά οι ευρωπαϊκές αρχές, προκειμένου να μην φανεί ότι υπονομεύουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα προς όφελος της ανταγωνιστικότητας των τραπεζών.
Οι κίνδυνοι
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA), Jose Manuel Campa, προειδοποίησε ότι ακόμα και αυτή η προσέγγιση ενέχει κινδύνους.
«Η υπεραπλούστευση ενέχει σοβαρούς κινδύνους», δήλωσε σε ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση της ISDA, προσθέτοντας ότι κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση «οι αδιαφανείς αξιολογήσεις κινδύνου επιδείνωσαν τον συστημικό κίνδυνο», αναδεικνύοντας την ανάγκη για προσεκτική εξισορρόπηση μεταξύ ρυθμιστικής απλότητας και φερεγγυότητας.
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ένωση κεφαλαιαγορών, John Berrigan, τόνισε ότι, ενώ η Κομισιόν υπήρξε «συνυπεύθυνη» για την υπερβολική πολυπλοκότητα των κανόνων, «δεν μπορεί να προχωρήσει μόνη της στην απλοποίηση».