Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι προσδοκίες των καταναλωτών στην Ευρώπη, όπως προκύπτει από έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) καθώς όλο και λιγότεροι αναμένουν αύξηση στο ονομαστικό τους εισόδημα, ενώ εκτιμούν ότι οι δαπάνες τους θα αυξηθούν στο επόμενο 12μηνο.
Επίσης οι προσδοκίες για οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους 12 μήνες έγιναν πιο αρνητικές, ενώ η αναμενόμενη ανεργία σε 12μηνη προοπτική αυξήθηκε. Όσον αφορά στον πληθωρισμό, οι μέσες αντιλήψεις των καταναλωτών για τους προηγούμενους 12 μήνες παρέμειναν αμετάβλητες, όπως και οι μέσες προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε τρία και πέντε χρόνια, ενώ οι μέσες προσδοκίες για τον πληθωρισμό για τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκαν περαιτέρω.
Πληθωρισμός
Τον Απρίλιο, ο μέσος ρυθμός του αντιληπτού πληθωρισμού (σ.σ. πώς οι πολίτες και οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται στην πραγματικότητα τον πληθωρισμό) τους προηγούμενους 12 μήνες παρέμεινε αμετάβλητος για τρίτο συνεχόμενο μήνα στο 3,1%. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Σεπτέμβριο του 2021.
Οι μέσες προσδοκίες για τον πληθωρισμό για τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκαν περαιτέρω
Οι μέσες προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκαν περαιτέρω κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,1%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2024. Οι προσδοκίες για τα επόμενα τρία χρόνια παρέμειναν αμετάβλητες στο 2,5%. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε πέντε χρόνια παρέμειναν αμετάβλητες για πέμπτο συνεχόμενο μήνα στο 2,1%. Για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2021, οι μέσες προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες δεν παρέμειναν κάτω από το επίπεδο των αντιλήψεων για τον πληθωρισμό τους προηγούμενους 12 μήνες (και οι δύο στο 3,1%). Η αβεβαιότητα σχετικά με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκε επίσης τον Απρίλιο, φτάνοντας στο ίδιο επίπεδο με τον Ιούνιο του 2024.
Ενώ η ευρεία εξέλιξη των αντιλήψεων και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό παρέμεινε σχετικά στενά ευθυγραμμισμένη μεταξύ των εισοδηματικών ομάδων, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου ενάμιση έτους οι αντιλήψεις για τον πληθωρισμό και οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες για τα χαμηλότερα εισοδηματικά πεμπτημόρια ήταν, κατά μέσο όρο, ελαφρώς υψηλότερες από εκείνες για τα υψηλότερα εισοδηματικά πεμπτημόρια. Οι νεότεροι ερωτηθέντες (ηλικίας 18-34 ετών) συνέχισαν να αναφέρουν χαμηλότερες αντιλήψεις και προσδοκίες για τον πληθωρισμό από τους μεγαλύτερους σε ηλικία ερωτηθέντες (ηλικίας 35-54 και 55-70 ετών), αν και σε μικρότερο βαθμό από ό,τι τα προηγούμενα έτη.
Εισόδημα και κατανάλωση
Οι προσδοκίες των καταναλωτών για την αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν στο 0,9%, από 1,0% τον Μάρτιο. Η αντιληπτή ονομαστική αύξηση των δαπανών τους προηγούμενους 12 μήνες μειώθηκε στο 4,9%, από 5,0% τον Μάρτιο. Αντίθετα, η αναμενόμενη ονομαστική αύξηση των δαπανών τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκε σε 3,7% τον Απρίλιο, από 3,4% τον Μάρτιο. Αυτή η αύξηση παρατηρήθηκε σε όλες τις ομάδες εισοδήματος.
Οικονομική ανάπτυξη και αγορά εργασίας
Οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη για τους επόμενους 12 μήνες έγιναν πιο αρνητικές, μειούμενες στο -1,9% τον Απρίλιο από -1,2% τον Μάρτιο. Οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκαν στο 10,5%, από 10,4% τον Μάρτιο. Οι καταναλωτές συνέχισαν να αναμένουν ότι το μελλοντικό ποσοστό ανεργίας θα είναι μόνο ελαφρώς υψηλότερο από το αντιληπτό τρέχον ποσοστό ανεργίας (9,8%), υποδηλώνοντας μια γενικά σταθερή αγορά εργασίας. Τα τριμηνιαία στοιχεία έδειξαν ότι οι άνεργοι ερωτηθέντες ανέφεραν χαμηλότερη αναμενόμενη πιθανότητα εύρεσης εργασίας τους επόμενους τρεις μήνες, μειούμενη από 25,1% τον Ιανουάριο σε 21,9% τον Απρίλιο. Οι εργαζόμενοι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι η αναμενόμενη πιθανότητα απώλειας εργασίας τους τους επόμενους τρεις μήνες μειώθηκε σε 8,4% τον Απρίλιο, από 8,6% τον Ιανουάριο.
Στέγαση και πρόσβαση σε πιστώσεις
Οι καταναλωτές ανέμεναν ότι η τιμή του ενοικίου του σπιτιού τους θα αυξηθεί κατά 3,2% τους επόμενους 12 μήνες, από 3,1% τον Μάρτιο. Τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο εισοδηματικό πεντημόριο συνέχισαν να αναμένουν υψηλότερη αύξηση των τιμών των κατοικιών από εκείνα στο υψηλότερο εισοδηματικό πεντημόριο (3,6% και 3,0% αντίστοιχα), ενώ η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ήταν μικρότερη από τον μέσο όρο το 2024.
Οι προσδοκίες για τα επιτόκια στεγαστικών δανείων 12 μήνες αργότερα αυξήθηκαν στο 4,5%, από 4,4% τον Μάρτιο. Όπως και τους προηγούμενους μήνες, τα νοικοκυριά με το χαμηλότερο εισόδημα ανέμεναν υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων 12 μήνες αργότερα (5,1%), ενώ τα νοικοκυριά με το υψηλότερο εισόδημα ανέμεναν χαμηλότερα επιτόκια (4,0%).
Το καθαρό ποσοστό των νοικοκυριών που ανέφεραν αυστηροποίηση (σε σχέση με εκείνα που ανέφεραν χαλάρωση) στην πρόσβαση σε πίστωση κατά τους προηγούμενους 12 μήνες αυξήθηκε ελαφρώς (από 20,2% τον Μάρτιο σε 21,7% τον Απρίλιο), ενώ το καθαρό ποσοστό εκείνων που αναμένουν αυστηροποίηση τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκε σημαντικά (από 15,5% τον Μάρτιο σε 20,8% τον Απρίλιο). Το ποσοστό των καταναλωτών που ανέφεραν ότι έχουν υποβάλει αίτηση για δάνειο κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, το οποίο μετράται σε τριμηνιαία βάση, αυξήθηκε σε 15,6% τον Απρίλιο από 15,0% τον Ιανουάριο.