Γροιλανδία: Μπορεί να στραφεί στην Κίνα εάν ΗΠΑ και ΕΕ συνεχίσουν να αδιαφορούν για τον μεταλλευτικό της τομέα

Η υπουργός Επιχειρήσεων υποδηλώνει ότι η Γροιλανδία μπορεί να αναζητήσει αλλού βοήθεια για την εκμετάλλευση των ορυκτών

Γροιλανδία: Μπορεί να στραφεί στην Κίνα εάν ΗΠΑ και ΕΕ συνεχίσουν να αδιαφορούν για τον μεταλλευτικό της τομέα
Η Ναάγια Ναθανιελσεν με τον Επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτς

Οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες εξόρυξης πρέπει να βιαστούν και να επενδύσουν στη Γροιλανδία, διαφορετικά θα πρέπει να αναζητήσει αλλού βοήθεια για την εκμετάλλευση των ορυκτών της, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, προειδοποίησε υπουργός για την τεράστια περιοχή της Αρκτικής. Και αυτό παρά τις εκπεφρασμένες προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ να προσαρτήσει την αραιοκατοικημένη χώρα.

«Θέλουμε να αναπτύξουμε τον επιχειρηματικό μας τομέα και να τον διαφοροποιήσουμε, και αυτό απαιτεί επενδύσεις από έξω», δήλωσε η Ναάγια Ναθάνιελσεν, υπουργός Επιχειρήσεων και Ορυκτών Πόρων της Γροιλανδίας, στους Financial Times.

Όταν ρωτήθηκε για την στροφή προς την Κίνα, απάντησε: «Θέλουμε να συνεργαστούμε με Ευρωπαίους και Αμερικανούς εταίρους. Αλλά αν δεν εμφανιστούν, νομίζω ότι πρέπει να αναζητήσουμε αλλού».

Τα σχόλια καταδεικνύουν την επιθυμία της Γροιλανδίας να λάβει δυτική βοήθεια για να επεκτείνει την οικονομία της στην εξόρυξη και τον τουρισμό, με την United Airlines να πρόκειται να ξεκινήσει πτήσεις από τη Νέα Υόρκη προς την πρωτεύουσα Nuuk από τον επόμενο μήνα.

Η Γροιλανδία φιλοξενεί μεγάλα αλλά αρκετά απρόσιτα κοιτάσματα ορυκτών, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού και του χαλκού, και βρίσκεται σε μια γεωπολιτικά κρίσιμη περιοχή στην Αρκτική.

Η Ναθάνιελσεν δήλωσε ότι ένα τρέχον μνημόνιο συμφωνίας για την ανάπτυξη ορυκτών με τις ΗΠΑ, που υπογράφηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, έφτανε στο τέλος του και ότι η Γροιλανδία προσπάθησε ανεπιτυχώς κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να δει αν η Ουάσινγκτον ήθελε να το ανανεώσει.

Ο Τραμπ θέλει να καταλάβει την Γροιλανδία, αλλά αδιαφορεί για τις εξορύξεις

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επιμείνει ότι οι ΗΠΑ θα καταλάβουν τη Γροιλανδία, που είναι ημιαυτόνομη περιοχή της Δανίας, ενδεχομένως με τη βία.

«Ελπίζαμε κάπως ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα ήταν πιο πρόθυμη να ξεκινήσει διάλογο με τη Γροιλανδία σχετικά με την ανάπτυξη του τομέα ορυκτών. Πήραμε λίγο περισσότερα από όσα ζητήσαμε, επειδή δεν έχουμε καμία επιθυμία να είμαστε Αμερικανοί», πρόσθεσε.

Η Ναθάνιελσεν δήλωσε στους FT ότι θεώρησε τις απειλές του Τραμπ να αναλάβει τον έλεγχο της Γροιλανδίας «ασεβείς και αντιπαθητικές». Τα σχόλιά της υπογραμμίζουν την αυξανόμενη οργή που αισθάνονται οι Γροιλανδοί για την επιθετική προσέγγιση του Τραμπ στο νησί των 57.000 κατοίκων.

Είπε ότι παρά τη ρητορική του Τραμπ, υπήρχε μικρό ενδιαφέρον από την Κίνα για συμφωνίες εξόρυξης — αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο δύο κινεζικές εταιρείες εξόρυξης στη Γροιλανδία, αλλά και οι δύο είναι μειοψηφικοί μέτοχοι σε ανενεργά έργα. Εικάζει ότι οι Κινέζοι επενδυτές μπορεί να διστάζουν επειδή δεν θέλουν «να προκαλέσουν κάτι».

Τα σχόλιά της έρχονται καθώς η χώρα χαιρετίζει την απονομή της πρώτης άδειας βάσει ενός νέου μεταλλευτικού κώδικα σε έναν δανο-γαλλικό όμιλο για την εξόρυξη ανορθοσίτη, ενός ορυκτού που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία υαλοβάμβακα.

Γροιλανδία

Εξορύξεις χρυσού και ανορθοσίτη

Το μεταλλευτικό έργο αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ στη Δυτική Γροιλανδία στοχεύει να ξεκινήσει την κατασκευή του το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον Κλάους Στόλτενμποργκ, διευθύνοντα σύμβουλο της Greenland Anorthosite Mining.

Οι υποστηρικτές της εταιρείας περιλαμβάνουν ένα κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο της Γροιλανδίας, τη δανική τράπεζα Arbejdernes Landsbank και την Jean Boulle, έναν γαλλικό μεταλλευτικό όμιλο.

Η Γροιλανδία έχει μόνο δύο λειτουργικά ορυχεία, που παράγουν χρυσό και ανορθοσίτη, ενώ η παραγωγή δεν έχει ξεκινήσει σε δύο ακόμη ορυχεία που έχουν λάβει άδεια εξόρυξης.

Η Ναθάνιελσεν δήλωσε ότι η νέα τετρακομματική κυβέρνηση συνασπισμού στο Νουούκ «είναι πρωτίστως αφοσιωμένη στη δημιουργία ανάπτυξης για τη Γροιλανδία και τους Γροιλανδούς» και θα προτιμούσε να συνεργαστεί με «συμμάχους και ομοϊδεάτες εταίρους».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Γροιλανδία «δυσκολεύεται να βρει τον βηματισμό της» στην μεταβαλλόμενη φύση της δυτικής συμμαχίας.

«Προσπαθούμε να καταλάβουμε, πώς μοιάζει η νέα παγκόσμια τάξη; Με αυτούς τους όρους, οι κινεζικές επενδύσεις είναι φυσικά προβληματικές, αλλά το ίδιο, σε κάποιο βαθμό, είναι και οι αμερικανικές», είπε. «Γιατί ποιος είναι ο σκοπός των [αμερικανικών επενδύσεων];»

Η ΕΕ είναι «καλή επιλογή» για τη Γροιλανδία, καθώς παράγει λίγα από τα ορυκτά που χρειάζεται, πρόσθεσε η Ναθάνιελσεν, ενώ παράλληλα είναι ευθυγραμμισμένη με τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες της χώρας.

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο