Ένα brand, δύο διαφορετικές πραγματικότητες.
Η FAGE International, μητρική του ιστορικού ελληνικού brand ΦΑΓΕ, σαρώνει στις διεθνείς αγορές, με αιχμή του δόρατος τις Ηνωμένες Πολιτείες και νέο μεγάλο στοίχημα τη νέα μονάδα παραγωγής στην Ολλανδία.
Την ίδια ώρα, η ΦΑΓΕ Ελλάς κουβαλά ακόμη βαρίδια από το παρελθόν, με νομικές εκκρεμότητες δεκαετιών και διευρυμένες ζημίες παρά την αύξηση των εξαγωγών. Ένα «διπλό ταμπλό», όπου το εξωτερικό φέρνει ρεκόρ, αλλά η ελληνική αγορά τραβάει το φρένο.
Ειδικότερα, τo 2024 ήταν χρονιά ρεκόρ για την FAGE International, με τα καθαρά της κέρδη να εκτινάσσονται στα 112,3 εκατ. δολάρια. Στην Ελλάδα όμως σημειώθηκε μείωση πωλήσεων κατά 0,4%.
Η εμπορική επιτυχία της μητρικής εταιρείας της ΦΑΓΕ στο εξωτερικό συνοδεύεται από καθυστερήσεις στην πολυαναμενόμενη επένδυση στην Ολλανδία, καθώς και από προκλήσεις και νομικές εκκρεμότητες στην ελληνική θυγατρική της.
Ολλανδία: Επένδυση 170 εκατ. ευρώ με νέες καθυστερήσεις
Η FAGE προχωρά με το στρατηγικό της σχέδιο για τη δημιουργία νέας παραγωγικής μονάδας στην Ολλανδία, επένδυση ύψους 150–170 εκατ. ευρώ. Το εργοστάσιο προβλέπεται να κατασκευαστεί στο επιχειρηματικό πάρκο Riegmeer Hoogeveen, σε έκταση 15 εκταρίων, με στόχο την παραγωγή 40.000 τόνων γιαουρτιού ετησίως.
Ωστόσο, το έργο έχει πλέον μετατεθεί για το τέλος του 2028 λόγω καθυστερήσεων στις άδειες και αλλαγών εργολάβων. Το εργοστάσιο προορίζεται να ενισχύσει την παρουσία της FAGE στην ευρωπαϊκή αγορά, εκμεταλλευόμενο την ισχυρή γαλακτοπαραγωγή της Ολλανδίας και μειώνοντας το ενεργειακό και μεταφορικό κόστος προς τις ευρωπαϊκές χώρες.
Για το 2024, οι συνολικές επενδυτικές δαπάνες ανήλθαν σε 19,3 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων περίπου 2 εκατ. δολάρια διοχετεύθηκαν στο project της Ολλανδίας.
FAGE International: Οικονομική έκρηξη με διεθνή προσανατολισμό
Η FAGE International ιδρύθηκε το 1926 στην Αθήνα και σήμερα ανήκει στον όμιλο συμφερόντων της οικογένειας Φιλίππου με έδρα το Λουξεμβούργο.
Το 90% των εσόδων της προέρχεται από διεθνείς αγορές, με τις ΗΠΑ να αντιστοιχούν σχεδόν στα δύο τρίτα (62,9%) των συνολικών πωλήσεων.
Το 2024, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 753,9 εκατ. δολάρια, αυξημένες κατά 19,8% σε σύγκριση με το 2023, με την άνοδο να οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση του όγκου πωλήσεων κατά 20%.
Στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο ξεχώρισε με αύξηση πωλήσεων 49,2%, ενώ η Ελλάδα κατέγραψε μικρή πτώση 0,5%.
Το μικτό περιθώριο διαμορφώθηκε στο 46,9%, με το μικτό κέρδος να φτάνει τα 353,5 εκατ. δολάρια, ενώ τα λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν στα 143,1 εκατ. δολάρια (+13,8%).
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης, καθώς η εταιρεία μείωσε τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα σε μόλις 3,1 εκατ. δολάρια μέσω πρόωρης αποπληρωμής ομολόγων. Η ρευστότητα στο τέλος του 2024 ανήλθε στα 68,9 εκατ. δολάρια.
Δικαστικές εκκρεμότητες στην ελληνική αγορά
Παρά τη διεθνή επιτυχία, η ΦΑΓΕ βρέθηκε αντιμέτωπη με σημαντικές οικονομικές προκλήσεις.
Παρότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 27% και οι συνολικές πωλήσεις έφτασαν τα 174,1 εκατ. ευρώ (+14,4%), οι ζημίες μετά φόρων αυξήθηκαν στα 16,75 εκατ. ευρώ λόγω προβλέψεων για νομικές υποθέσεις ύψους 38,7 εκατ. ευρώ.
Οι υποθέσεις σχετίζονται κυρίως με αγωγές γαλακτοπαραγωγών από την περίοδο 2001–2007 για φερόμενες παραβάσεις της ελληνικής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.
Επιπλέον, η εταιρεία βρέθηκε αντιμέτωπη με φορολογικό πρόστιμο 6,85 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αμφισβητείται νομικά.
Η πίεση στα οικονομικά μεγέθη εντάθηκε λόγω της ανόδου στο κόστος πρώτων υλών, γεγονός που οδήγησε σε μείωση του μικτού περιθωρίου στο 17,6%, από 21,8% το 2023.
Παρά τις προκλήσεις, η εταιρεία ολοκλήρωσε την πλήρη αποπληρωμή του ομολογιακού δανείου ύψους 45 εκατ. δολαρίων στις αρχές του 2025.