Περισσότερα από 15.000 πλοία είναι θεωρητικά στόχοι των ανταρτών Χούθι αν πιστέψουμε την δήλωση των ανταρτών ότι θα χτυπούν πλοία ναυτιλιακών εταιρειών που εμπλέκονται με το εμπόριο με το Ισραήλ. Όπως επισημαίνει η εταιρεία Winward οι αντάρτες Χούθι έχουν δηλώσει ότι θα στοχοποιούν τον στόλο ναυτιλιακών εταιρειών που τουλάχιστον ένα πλοίο τους έπιασε πρόσφατα κάποιο Ισραηλινό λιμάνι.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ιδιαίτερη αξία η δήλωση της Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνας Τραυλού ότι «η στοχοποίηση της ναυτιλίας, οικονομικά, πολιτικά και επιχειρησιακά, πλήττει τη διεθνή ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών του κόσμου. Η προστασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας είναι χρέος όλων μας, καθώς αποτελεί θεμέλιο ειρήνης, σταθερότητας και ανθρωπισμού. Οι θάλασσες οφείλουν να είναι ελεύθερες και ασφαλείς». Η κα. Τραυλού εξέφρασε επίσης τη βαθιά οδύνη της ναυτιλίας των ελλήνων «για την απώλεια ναυτικών εν ώρα καθήκοντος, καθώς και για τις επιθέσεις σε πλοία που υπηρετούν την ομαλή λειτουργία της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας».
Αποκαλυπτικό για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η παγκόσμια ναυτιλία είναι ένα report της Winward η οποία σημειώνει ότι σε κίνδυνο βρίσκονται χιλιάδες πλοία που διέρχονται από την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και ανήκουν σε στόλους με ιστορικό ελλιμενισμού σε ισραηλινά λιμάνια. Τους τελευταίους έξι μήνες, 1.113 πλοία έκαναν ελλιμενισμό σε ισραηλινά λιμάνια. Αυτά συνδέονται με περισσότερα από 15.000 πλοία μέσω κοινής ιδιοκτησίας ή διαχείρισης. Θεωρητικά, αυτό σημαίνει ότι ένα στα έξι πλοία παγκοσμίως διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να γίνει στόχος των Χούθι εάν διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα, αναφέρει η Winward.
«Η επίθεση στο Eternity C λίγες μόνο ημέρες μετά τη βύθιση του Magic Seas σηματοδοτεί μια ανησυχητική κλιμάκωση», δήλωσε ο Ami Daniel, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ναυτιλιακών πληροφοριών Windward. «Περίπου το 16% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου έχει κάποια μορφή επιχειρησιακής σύνδεσης με εταιρείες που εμπορεύονται με το Ισραήλ. Εάν οι Χούθι στοχεύουν πλέον ακόμη και έμμεσες συνεργασίες, αντιμετωπίζουμε μια νέα σοβαρή απειλή για το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο».
Πλήττεται ο ευρωπαίος καταναλωτής
Μπορεί τα δυο πλοία που βυθίστηκαν να ήταν ελληνόκτητα όμως τα χτυπήματα των Χούθι δεν «πλήττουν» μόνο τη χώρα μας αλλά την Ευρώπη στο σύνολο της καθώς η θαλάσσια οδός της Ερυθράς Θάλασσας εξυπηρετεί κυρίως το εμπόριο από Ασία προς την Ευρώπη και το αντίστροφο. Από τότε που εμφανίσθηκαν οι Χούθι τον Νοέμβριο του 2023 τα περισσότερα πλοία και κυρίως τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που μετέφεραν εμπορεύματα στην Ευρώπη, αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα και προτιμούν κάνουν το γύρο της Αφρικής αυξάνοντας όμως το μεταφορικό κόστος, το οποίο στο τέλος το πληρώνει ο ευρωπαίος καταναλωτής.
Η υπόθεση Χούθι συνεπώς δεν αφορά μόνο τα ελληνόκτητα πλοία αν και αυτά λόγω του μεγάλοy μεγέθους της ελληνικής ναυτιλίας αντιπροσωπεύουν μεγάλο μερίδιο των πλοίων που περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα. Τις τελευταίες 30 ημέρες, 359 πλοία ελληνικής ιδιοκτησίας διέσχισαν την Ερυθρά Θάλασσα ή το Bab-el-Mandeb, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 20% της συνολικής κυκλοφορίας στην περιοχή, αναφέρει σε ένα σημείωμα της η Winward.